אחרי שמטבע OM של פלטפורמת Mantra צלל ב־90% בתוך שעות והותיר מאחוריו שובל של אכזבה, מגיעה מה שנראית כמהלך קיצוני אך מתוכנן היטב: שריפת מטבעות עצמית – הגדולה ביותר מאז השקת הפרויקט. 300 מיליון מטבעות OM, המהווים כ־16.5% מההיצע הכולל של המטבע, צפויים להימחק מהמחזור לצמיתות. המטרה: להפחית את כמות המטבעות הזמינים, לחזק את המערכת הכלכלית של הפלטפורמה ולתגמל מחדש את מחזיקי המטבע באמצעות שיפור יחסי הסטייקינג.
מה שהופך את המהלך לבלתי שגרתי הוא זהות התורם המרכזי: ג'ון פטריק מאלין, המייסד של Mantra, יוותר מרצונו על 150 מיליון מטבעות מתוך ההקצאה שקיבל בתחילת דרכה של הרשת – שווי שוק של כ־80 מיליון דולר. מדובר במטבעות שהוקצו לצוות הפיתוח והונפקו בעת ההשקה באוקטובר 2024, ונכון לעכשיו הם מצויים בסטייקינג. התהליך כרוך בהוצאת המטבעות מהסטייקינג, מה שצפוי להסתיים עד ה־29 באפריל – אז יעברו לכתובת שריפה, שאינה מאפשרת שימוש חוזר.
תגובת שוק פושרת, לעת עתה
למרות היקף הפעולה והאקט הסמלי-מעשי מצד המייסד, תגובת השוק אינה משקפת התלהבות. מטבע OM רשם ירידה של 3.3% ב־24 השעות שחלפו מאז ההכרזה, והדבר מעיד על כך שהשוק, בשלב הזה, ממשיך להביע חוסר ביטחון בפרויקט. ייתכן שהמשקיעים מבינים שהפגיעה באמון עמוקה יותר מכפי שניתן לרפא בעזרת מהלך חד-פעמי, גם אם הוא נדיר בהיקפו.
יש לציין שהקריסה עצמה, שהתרחשה ב־13 באפריל, לא נבעה ממנגנון פנימי של הפלטפורמה אלא – לפי גרסת Mantra – מהתנהלות לא אחראית של הבורסות למסחר. לפי הצוות, מה שגרם לאירוע היה גל פתאומי של ליקווידציות – מכירות אוטומטיות של פוזיציות ממונפות – שגררו את מחיר המטבע מטה באופן חד, תוך כדי פאניקה וספקולציות על יציאה של משקיעים גדולים מהפוזיציות.
מ־400% עלייה לקרקע המציאות
הנפילה הדרמטית של OM הגיעה בדיוק בנקודה שבה נראה היה שהפרויקט צובר תאוצה. במהלך 2024, OM נסק בכ-400% – הישג משמעותי שנבע פחות מדיבורים ברשתות החברתיות ויותר מהצהרות על שיתופי פעולה מסחריים ורציניים. בין השאר, נרשמה בינואר עסקה עם קבוצת DAMAC מאיחוד האמירויות – קונגלומרט בתחומי נדל"ן, תיירות ומרכזי מידע – במסגרתה התחייבה Mantra לטוקניזציה של נכסים בשווי של מיליארד דולר.
עבור שחקנים ותיקים בשוק, Mantra נתפסה כאחת ההבטחות בתחום הטוקניזציה של נכסים ממשיים (RWAs) – מגמה שנמצאת בעלייה מתמדת מאז סוף 2023. הפלטפורמה מציעה תשתית שמאפשרת גישה דיגיטלית מוסדרת לנכסים כמו נדל"ן וסחורות, תוך שימוש במטבע OM לניהול עסקאות, הצבעות ותגמולים.
אבל כמו שאנו לומדים מכל משבר בשוק הקריפטו – ההבדל בין תחושת "הייפ" לבין אובדן אמון יכול להתרחש תוך שעות ספורות. הפעם, Mantra בחרה שלא רק להסביר, אלא לפעול.
האם זה יספיק כדי לשכנע את השוק שהיסודות עדיין יציבים? המהלך נעשה – אבל רק הזמן יגיד אם השוק יחליט ללכת עם מנטרה או להמשיך הלאה.