ביום שישי האחרון, בלי הודעה מוקדמת ובלי הסברים לציבור, התרחש אחד האירועים החריגים ביותר בעולם הקריפטו בשנים האחרונות. שמונה ארנקים ישנים, המכילים יחד מעל 80,000 ביטקוין – כולם מתקופת "סאטושי", השנים הראשונות של הרשת בין 2009 ל־2011 – ביצעו העברה חד פעמית אל ארנקים חדשים. מדובר בהעברה חסרת תקדים בהיקפה עבור מטבעות מתקופה זו, בהיקף כספי שמוערך ביותר מ־8 מיליארד דולר לפי מחירי השוק העדכניים. כעת, עולם הקריפטו כולו שואל את אותה שאלה: מי עומד מאחורי המהלך הזה, ולמה דווקא עכשיו?
ההעברה הזו היא לא עוד תנועה יומיומית בשוק הקריפטו. היא כוללת ביטקוין שנכרה או הועבר בזמנים בהם המושג "קריפטו" היה כמעט מילה גסה בעולם הפיננסי המסורתי. שניים מהארנקים המרכזיים לא נגעו במטבעות מאז אפריל 2011 – אז נסחר הביטקוין במחיר של 78 סנט בלבד. מאז ועד היום, שוויו של הביטקוין זינק בעשרות מיליוני אחוזים, מה שהופך את ההחזקה באותם ארנקים לאחת מתשואות ההון הפרטיות הגדולות בהיסטוריה המודרנית: יותר מ־1.1 מיליארד דולר לכל אחד מהארנקים.
על פי נתוני הרשת, מקור הביטקוין שנע כעת הוא בארנק ותיק אשר כבר בשנת 2011 פיזר כ־23,377 ביטקוין לשלושה ארנקים שונים. שניים מתוך שלושת הארנקים שמרו על המטבעות ללא תנועה במשך יותר מעשור, עד ההעברה האחרונה. הארנק השלישי שהחזיק ב־3,377 ביטקוין נוספים, רוקן את תכולתו כבר באותה שנה שבה התקבלו המטבעות.
אבל לא רק שני הארנקים הללו ביצעו העברות ביום שישי. לפי חברת ניתוח הרשת Arkham, המתמחה בזיהוי גורמים בשוק הקריפטו, שישה ארנקים נוספים, שגם הם נחים מאז 2011, העבירו במקביל סכום מצטבר של מעל 10,000 ביטקוין. בשורה התחתונה, כל שמונת הארנקים הללו עברו תזוזה מתואמת יחסית בזמן קצר, דבר שמעלה את ההשערה כי מדובר בגורם יחיד המנהל את כולם. עד כה, לא נרשמה כל הצהרה מצד גוף ציבורי, קרן השקעות, בורסה או דמות מוכרת בקהילת הביטקוין שלקחה אחריות על ההעברה הזו. הזהות של בעלי הארנקים, כמו בתקופה בה סאטושי עצמו, ממציא הביטקוין, היה דמות מסתורית מאחורי שם בדוי, נותרה בגדר תעלומה.
הארנקים החדשים אליהם הועברו המטבעות משתמשים בפורמט כתובות מודרני, שנחשב ליעיל וזול יותר בעמלות העברה. עם זאת, מאז ההעברה, המטבעות לא הוזזו כלל מהכתובות החדשות, מה שמחזק את האפשרות שמדובר במהלך שנועד לשפר את אבטחת ההחזקות, אולי כדי להרחיק אותן מסיכונים טכנולוגיים הקיימים בארנקים ישנים.
יחד עם זאת, העובדה שהמטבעות הועברו לאחר תרדמת של יותר מ־14 שנה מעוררת גם ספקולציות אחרות: האם מישהו מתכונן למכור? האם מדובר במהלך מתואם לקראת אירוע פיננסי גדול? או שמא יש כאן רמז לפעילות מחודשת של אחת הדמויות הוותיקות ביותר בתחום?
ביטקוין מהתקופה של סאטושי נחשב ל"מקודש" בעיני חלק ממשקיעי הקריפטו: נכס ששמור לרוב לאספנים, לאנשי חזון, או למי שהאמין במערכת עוד כשהייתה חלום תיאורטי בלבד. כל תנועה מאותם ארנקים נחשבת לסימן שוק משמעותי – כי אם מישהו שמחזיק ביטקוין כל כך הרבה שנים החליט לזוז, ייתכן שהוא מעריך שמשהו עומד לקרות.
מצד שני, התנועה עצמה אינה מחייבת מכירה. לא פעם נרשמו העברות גדולות לצורכי אבטחה בלבד – למשל מעבר לארנקים קרים חדשים יותר – בלי שהמטבעות נמכרו בפועל.
למרות המסתורין שמלווה את ההעברה, רבים בעולם הקריפטו רואים בכך תזכורת לעומק ההיסטורי של הביטקוין ולכך שהאמון בו נשמר גם עשור וחצי אחרי שנוצר. תנועות כאלה מזכירות לשוק שהטכנולוגיה חיה ונושמת, ושביטקוין ממשיך להיות אבן יסוד בלתי מעורערת במערכת הפיננסית הדיגיטלית החדשה.
מטבעות נדירים שהתעוררו אחרי 14 שנים
בעלים עלום שם ומטרות לא ברורות
השוק צופה בדריכות, השאלות פתוחות