ביום רביעי, 6 בנובמבר 2024, בשעה שהעיר טורונטו נכנסה לשיא התנועה בשעות העומס, נחטף דין סקורקה (Dean Skurka), מנכ"ל חברת הקריפטו הקנדית WonderFi. באזור שדרת האוניברסיטה ורחוב ריצ'מונד, ממש בלב הפועם של העיר, חטפו אותו חמושים ודחפו אותו לרכב, תוך דרישה חד-משמעית: מיליון דולר קנדי תמורת שחרורו. סקורקה, שהובל בפחד, נאלץ להעביר את הסכום, ולאחר מספר שעות שוחרר בפארק Centennial – מרוחק, מחוץ למרכז העיר, אך לפחות שלם ובריא.
למרות שזה קרה ב-6 בנובמבר, הפרטים התפרסמו רק ב-10 בחודש. מדוע? משטרת טורונטו, שנדרשה להתמודד עם המקרה הרגיש, שמרה על חשאיות בזמן שהחקירה נמשכה, אולי כדי לתפוס את החוטפים, אולי כדי להרגיע את הרוחות. אך השוק, כפי שהשוק נוהג, לא נשאר שקט. ידיעות כאלה זורעות חשש. למרבה המזל, סקורקה מיהר להרגיע את המשקיעים – הוא פרסם הודעה רשמית כי מערכות WonderFi מוגנות, נתוני הלקוחות מאובטחים, והחברה ממשיכה בשגרה. המסר ברור: למרות הדרמה, WonderFi לא נסדקה. המקרה חושף את הרגעים השברירים הללו, שבהם אנשי תעשיית הקריפטו הבכירים עומדים תחת איומים גוברים, אך נשארים איתנים.
תופעה מתפשטת בעולם הקריפטו
המקרה של סקורקה אינו מקרה ייחודי. בתאילנד, נחשפה לאחרונה פרשת סחיטה חמורה בה היו מעורבים אנשי משטרה בתרגיל עוקץ מתוחכם ומסוכן. על פי הדיווחים, קבוצה של 12 חשודים, בהם תשעה קציני משטרה, שני מתרגמים ואזרח נוסף, ניסו לסחוט סכום עתק של 10 מיליון דולר במטבע הקריפטו USDT מאזרח סיני בשם מר סאי.
במסגרת המזימה, החשודים הופיעו בביתו של מר סאי כשהם מציגים צו חיפוש שנראה אותנטי, והאשימו אותו בזיוף מסמכי דרכון. כדי להפעיל עליו לחץ, החרימו את טלפונים הניידים והמחשבים של הקורבן, ואיימו עליו באישומים נוספים אם לא יספק להם את הכסף.
כאשר סירב לשלם את מלוא הסכום שדרשו, נאלץ מר סאי לשלם סכום "חלקי" של 165,000 USDT, שהועבר לארנקי הקריפטו של החשודים. על פי הדיווחים, הקורבן ואשתו אף נאלצו להקליט וידאו בו הם מצהירים כי "המשטרה התייחסה אליהם בהגינות" במהלך החיפוש. לאחר התשלום הראשוני, השיבו לו את הטלפון הנייד שלו, אך שמרו את המחשב ודרשו ממנו תשלום נוסף של כ-20,570 דולר, אותו העביר בטרם פנה לרשויות המקומיות באמצעות עורך דינו.
חקירה מהירה שנפתחה בעקבות התלונה הובילה למעצרם של שבעה חשודים, בהם שישה קציני משטרה, בעוד שיתר המעורבים עדיין מבוקשים. המקרה מדגים את הפוטנציאל המסוכן בתחום הקריפטו לסחיטות ועוקצים, במיוחד כאשר גם גורמי אכיפת החוק עלולים להיות מעורבים.
סיכום – עידן חדש של אתגרים, סיכונים ודרכי התמודדות
המקרה של סקורקה הוא תזכורת חדה לסיכונים ההולכים וגוברים שניצבים בפני בכירים בתעשיית הקריפטו. כששוק המטבעות הדיגיטליים גדל ומשיג ערך כלכלי משמעותי, כך גם גוברים האיומים והסכנות למובילים בו.
כנס הקריפטו הקרוב, Consensus 2025, עשוי להיות נקודת מפנה. זהו המקום שבו התעשייה צריכה לגבש מדיניות מחודשת לחיזוק מערכי האבטחה – הן של בכירים והן של מערכות מידע. שילוב פתרונות הגנה אישיים לצד אמצעי אבטחה דיגיטליים מתקדמים הוא הצעד הנחוץ להבטיח עתיד בטוח לתעשייה הפורצת הזו.