בעולם שבו הנתונים הכלכליים של ארה"ב מעוררים יותר סימני שאלה מאשר תשובות, נראה כי שוק הקריפטו הופך לא רק לאפיק השקעה טכנולוגי, אלא גם למקלט פיננסי שמחפש יציבות מסוג אחר.
על רקע הורדת דירוג האשראי של ממשלת ארה"ב מצד מודי'ס, משקיעים מוסדיים ופרטיים כאחד זרמו בשבוע האחרון בהיקף של 3.3 מיליארד דולר למוצרי השקעה מבוססי קריפטו – הנתון השבועי השני בגובהו אי פעם, לפי CoinShares.
המהלך הזה מצטרף לטרנד מתמשך שמלווה את השוק מזה שישה שבועות – שיא של רצף גיוסים לקרנות קריפטו, אשר דחף את סך הנכסים המנוהלים (AUM) לשיא זמני של 187.5 מיליארד דולר. מאז תחילת השנה, זרמו לשוק מעל 10.5 מיליארד דולר – נתון שעולה ב-40% על השיא הקודם שנרשם אשתקד.
הנתונים מרשימים לא רק בהיקפם אלא גם בפרופיל הגופים המעורבים – ביניהם בלאקרוק, פידליטי וגרייסקייל – מה שמחדד את ההבנה: הקריפטו כבר מזמן לא רק בשולי השוליים של המערכת הפיננסית.
ארה"ב מזרימה, שוויץ מממשת: הגיאוגרפיה הפיננסית של זרימות הקריפטו
התמונה הגלובלית של הזרימות מבליטה את מקומה המרכזי של ארה"ב בזירה: מתוך 3.3 מיליארד דולר שנכנסו לשוק בשבוע החולף, כ-3.2 מיליארד מקורם במשקיעים אמריקאים. מדובר לא רק במספר אבסולוטי גבוה, אלא בהבעת אמון ברורה מצד השוק הגדול בעולם, דווקא כאשר הכלכלה המקומית מאותתת על סימני האטה ומתח.
מעבר לאוקיינוס, גרמניה, אוסטרליה והונג קונג רשמו גיוסים של עשרות מיליוני דולרים כל אחת – מה שמעיד על עניין מתגבר גם בשווקים שאינם משויכים באופן טבעי לתנודתיות של נכסי קריפטו. אך לא כל המדינות הלכו באותו כיוון: שוויץ, אחד המרכזים הפיננסיים הוותיקים בעולם, בחרה דווקא לקחת צעד אחורה, עם יציאות נטו של 16.6 מיליון דולר – ככל הנראה מימוש רווחים על רקע העלייה החדה במחירי הנכסים.
ג'יימס באטרפיל מ-CoinShares מסביר את המגמה כמהלך הגנתי – תגובה לחשש גובר סביב שוק האג"ח האמריקאי, אינפלציה מתמשכת והאפשרות להאטה חדה יותר מהצפוי. לדבריו, "מה שנראה כמו נהירה, הוא למעשה תיקון אסטרטגי שמטרתו לפזר סיכון".
ביטקוין מתחזק, את'ריום מתאושש – ו-XRP יוצאת מהמשחק
בתוך הסיפור הרחב של זרימות ההון, יש שלוש דמויות מרכזיות: ביטקוין, את'ריום ו-XRP. הראשונה, כמיטב המסורת, ממשיכה להוביל את המגמה – עם 2.9 מיליארד דולר שנכנסו לקרנות הסל על הביטקוין בשבוע החולף. כך, כ-25% מכלל הזרימות לשוק הקריפטו ב-2025 התנקזו לביטקוין בלבד – נתון שמחזיר אותו למרכז תשומת הלב של הגופים המוסדיים.
את'ריום, שהתקשה להתרומם בחודשים האחרונים, רשם את השבוע החזק ביותר שלו מזה 15 שבועות, עם 326 מיליון דולר בגיוסים נטו. ההתעוררות מוסברת גם בנתוני שימוש ברשת וגם בתפיסה גוברת של ETH כאפיק שאינו רק טכנולוגי אלא גם פיננסי.
לעומת זאת, מוצרים מבוססי XRP – שאינם קרנות ציבוריות סטנדרטיות אלא תעודות סל וקרנות פרטיות המנוהלות באירופה ובאסיה – חוו את זרימת ההון השלילית הגדולה בתולדותיהם: 37.2 מיליון דולר נמשכו מהם בשבוע אחד. מעבר למספר, מדובר בסיום פתאומי לרצף יוצא דופן של 80 שבועות רצופים של גיוסים. למרות שמדובר במכשירי השקעה מסוג שונה מזה של ביטקוין או את'ריום, הנתון מצביע על שינוי אפשרי בהעדפות של משקיעים מוסדיים למחצה. האם זה תיקון זמני או תחילתו של מפנה עמוק יותר ביחס ל-XRP? התשובה עדיין פתוחה.