רבים משווים את הפוטנציאל של איתריום כיום לזה שהיה לאמזון בתחילת דרכה – תשתית טכנולוגית שנמצאת על סף מהפכה, אך עדיין לא כל העולם תופס את משמעותה האמיתית. כאשר אמזון הוקמה בשנות ה-90 כחנות ספרים מקוונת, קשה היה לדמיין שתהפוך לענקית טכנולוגיה, שתשנה את כללי המשחק בכל מה שקשור למסחר, שירותי ענן ואפילו לתעשיות נוספות. איתריום, בדומה, התחילה כפלטפורמה פשוטה יחסית לחוזים חכמים, אך כיום היא מערכת מורכבת שעליה מבוססות אפליקציות פיננסיות בשווי של מאות מיליארדי דולרים. עם כל הצמיחה הזו, ייתכן מאוד שהיא תחולל מהפכה דומה לזו שאמזון חוללה.
וול סטריט עדיין יושבים על הגדר – אך לא לאורך זמן
בינתיים, בוול סטריט עוד לא משתכנעים לגבי העתיד של איתריום. קרנות ה-ETF שהושקו השנה על המטבע, אשר מאפשרות להשקיע בו דרך שוק ההון, השיגו עד כה תשומת לב נמוכה בהשוואה לקרנות ה-ETF של ביטקוין. לפי נתוני Sygnum Bank, השקעות ב-ETFs על איתריום מהוות רק כ-9% מהיקף ההשקעות בקרנות המקבילות על ביטקוין.
המכשול כאן הוא לאו דווקא במוצר עצמו – אלא בכך שהמשקיעים המסורתיים עדיין לא לגמרי מבינים איך איתריום פועל ולאן הוא עשוי להתפתח. "הקושי להבין את הפוטנציאל של איתריום דומה למה שאמזון חוותה בתחילת דרכה," אומרת קטלין טישהאוזר מ-Sygnum Bank. האמירה שלה מכוונת לכך שוול סטריט צריכים זמן כדי לעכל רעיונות חדשים, ואיתריום – כמו אמזון בתחילת דרכה – עדיין נתפס בעיניהם כמשהו בלתי מוכר.
השכבות הטכנולוגיות של איתריום – יתרונות, חסרונות ומה שביניהם
מעבר למורכבות הרעיונית, לאיתריום יש גם אתגרים טכניים שמקשים על האימוץ. כדי לשפר את היכולות של הרשת ולטפל בעומסים, הוקמו שכבות טכנולוגיות נוספות שנקראות "Layer 2". אלו הן פתרונות המאפשרים לבצע עסקאות מהירות ובעלויות נמוכות יותר. אך למרות היתרונות, השכבות האלו גם מפחיתות את חלק מההכנסות לרשת הראשית של איתריום, דבר שעלול להרתיע חלק מהמשקיעים שמחפשים תזרים רווחים ברור.
דמיינו את זה כך: כמו שאמזון הייתה מוכנה להקריב רווחיות בטווח הקצר כדי לצמוח ולהתרחב, כך גם איתריום מוכנה לוותר על חלק מההכנסות כדי לאפשר גישה רחבה יותר למשתמשים. לדברי CK Zheng מקרן ZX Squared Capital, קרן גידור אשר מתמחה בעולם הקריפטו, "זו השקעה לטווח ארוך – השכבות החדשות יביאו בהמשך לעלייה בהכנסות ויחזקו שוב את הרשת המרכזית."
האם איתריום עשוי להיות ה"אמזון" הבא?
אחד ההיבטים המרתקים באיתריום הוא הקהילה הרחבה שתומכת בפיתוח שלה. בזמן שאמזון בתחילת דרכה העסיקה אלפי עובדים בודדים, רשת איתריום כוללת כיום למעלה מ-200,000 מפתחים, חוקרים ותורמים. מדובר בפלטפורמה דינמית שמאפשרת לכל מפתח להוסיף חדשנות משלו, מה שמוביל לצמיחה אינסופית בפוטנציאל היישומים שלה.
אנליסטים כמו פדריקו ברוקאייט מ-21Shares אופטימיים מאוד לגבי העתיד של איתריום: "איתריום לא רק 'מטבע דיגיטלי', אלא תשתית למערכת כלכלית חדשה. עם הזמן, אנחנו עשויים לראות אותה מתפתחת לכדי חלק אינטגרלי בכלכלה הגלובלית – בדומה לאמזון." במילים אחרות, אם המגמות הנוכחיות ימשיכו, איתריום עשויה להפוך לבסיס של כלכלה דיגיטלית חדשה לגמרי, עם יישומים שנוגעים לכל תחום.
איתריום היא לא סתם עוד פלטפורמה – מדובר בפלטפורמה עם פוטנציאל לשנות את העולם, כפי שאמזון שינתה את שוק המסחר ואת האינטרנט. אמנם וול סטריט עדיין לא ששים לקפוץ על העגלה, אך ככל שיתבגר השוק, ויתגלו שימושים נוספים ומתקדמים, יש סיכוי רב שאיתריום תהפוך לשחקן מרכזי לא רק בשוק הקריפטו אלא גם בכלכלה העולמית.