בציוץ שפרסם ב-6 באפריל, כתב ביל אקמן – מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור ואחד המשקיעים הבולטים שתמכו בעולם הקריפטו – כי הוא לא יופתע אם טראמפ יודיע על עיכוב בהטלת המכסים החדשים.
לטענתו, לנשיא ארה"ב פשוט אין מספיק זמן לסגור עסקאות עם שותפות הסחר המרכזיות לפני שהמכסים ייכנסו לתוקף.
מדובר במכסים גורפים שאמורים להשפיע על כל יבואן, קטן כגדול, ומייצרים חוסר ודאות כלכלית מהותית. אקמן, שפועל לעיתים בזירה הפוליטית לא פחות מאשר בזירה הפיננסית, רואה במהלך הזה יותר מסימן שאלה כלכלי – אלא גם איום על היציבות של קואליציית העסקים שתומכת בטראמפ.
לדבריו, עיכוב קצר עשוי להיתפס דווקא כמהלך אסטרטגי, כזה שמאפשר לטראמפ להציג גישה ממלכתית יותר, מבלי לוותר על העקרונות המרכזיים של מדיניותו.
One would have to imagine that President @realDonaldTrump’s phone has been ringing off the hook. The practical reality is that there is insufficient time for him to make deals before the tariffs are scheduled to take effect.
I would therefore not be surprised to wake up Monday…
— Bill Ackman (@BillAckman) April 5, 2025
מכסים, קריפטו ושוק ההון: שרשרת תגובתית
הצו הנשיאותי של טראמפ, שנחתם ב-2 באפריל, קובע מס בסיסי של 10% על כל הייבוא לארה"ב – מכל מדינה – ונכנס לתוקף ב-5 באפריל. צעדים חריפים יותר, בדמות מכסים הדדיים מול מדינות עם גירעונות סחר גבוהים, צפויים להתחיל ב-9 באפריל.
ההשלכות לא איחרו להגיע: שוק המניות האמריקאי רשם ירידה יומית גדולה יותר משוויו הכולל של שוק הקריפטו כולו. מנגד, שוק הקריפטו הפגין יציבות מפתיעה, מה שהוביל פרשנים רבים – גם מקרב המבקרים – לבחון מחדש את היחס בין שווקים מסורתיים לנכסים דיגיטליים בתקופות של טלטלה.
גם דמויות בולטות בתעשיית הקריפטו, כמו קמרון ווינקלווס (Gemini) וארתור הייז (BitMEX), יצאו באחרונה בתמיכה מובהקת במהלך של טראמפ, אם כי לא התייחסו ספציפית לאפשרות של דחיית המכסים. התמיכה שלהם ממחישה מגמה מתהווה של קירוב עמדות בין עולם הקריפטו לבין גישות כלכליות שמרניות.
For 50 years our country has sold out Main Street in favor of Wall Street. Past Presidents have relentlessly pursued globalization deindustrialization policies that favored Capital and decimated the American middle class. Time for change. Tariffs are going to reset bad trade…
— Cameron Winklevoss (@cameron) April 5, 2025
התופעה הזו סייעה לבסס מחדש את מעמדו של הקריפטו בעיני הציבור הרחב, דווקא כחלופה שמספקת עוגן פסיכולוגי בעתות משבר. במובן הזה, גם בלי כוונה ישירה – טראמפ הצליח להחזיר את הקריפטו למרכז סדר היום.
אקמן: הקריפטו נשאר – והמכסים לא בהכרח
לאקמן יש היסטוריה של התבטאויות פרו-קריפטו. זמן קצר לאחר קריסת FTX, כשהתחום נקלע למשבר אמון עמוק, הוא הצהיר כי "הקריפטו כאן כדי להישאר". עתה, הוא רואה במכסים לא רק כלי הגנה כלכלי, אלא גם מנוף פוליטי שיכול לשמש את טראמפ לגיבוש הסכמים – וייתכן שאף לדחייתם.
לפי גישתו, ככל שטראמפ יאמץ גישה מתוחכמת יותר כלפי יישום המכסים – כך יוכל לשמר את יתרון המומנטום שצבר מבלי לשלם מחיר מיידי בצורת זעזועים כלכליים. הדילמה, אם כן, איננה אם יהיו מכסים – אלא מתי, באיזה אופן, ואילו מגזרים יושפעו ראשונים.
לדבריו, עיכוב מכוון עשוי להתברר לא רק כמהלך כלכלי מתבקש, אלא כצעד פוליטי חכם שמאפשר לממשל לקחת נשימה, לבחון את התגובות, ולהתכונן להשפעות הרוחביות של מדיניות כה דרמטית.