בזמן שהשוק הכללי סופג ירידות והמשקיעים מאמצים גישה זהירה, את'ריום הצליחה להשיב לעצמה את הבכורה כבלוקצ'יין המוביל במסחר מבוזר.
לראשונה מאז ספטמבר, רשת את'ריום עקפה את סולנה בנפח המסחר בבורסות מבוזרות (DEX) – מדד שמצביע לא רק על ביקוש, אלא גם על העדפות טכנולוגיות של הסוחרים.
לפי נתוני DefiLlama, פלטפורמה מובילה למעקב אחרי נתוני DeFi ובלוקצ'יין, במרץ נסחרו בבורסות המבוזרות הפועלות על את'ריום כ־64.6 מיליארד דולר – כ־22% יותר מהיקף המסחר ברשת סולנה, שעמד על 52.6 מיליארד דולר. העלייה של את'ריום באה דווקא על רקע ירידה חדה בפעילות המימקוינס, תחום שבו סולנה הובילה.
המהלך התרחש על רקע ירידה כוללת של 4.2% בשווי השוק הקריפטוגרפי, כשהסוחרים הפנו פחות הון לפלטפורמות מסחר ספקולטיביות. אבל הסיפור כאן הוא לא רק במספרים – אלא בשינוי מגמה: כשההתלהבות ממטבעות מימקוינס דעכה, השוק בחר לחזור למה שמרגיש יציב ומוכר יותר. במקרה הזה, את'ריום.
מה קורה עם סולנה?
במהלך 2024, סולנה הייתה הבית הלא־רשמי של המימקויינס – ובעיקר של הספקולציות סביבם. הבורסה המבוזרת Raydium והפלטפורמה Pump.fun ריכזו נפחי מסחר אדירים, עם שיא יומי של 3.13 מיליארד דולר בנפח המסחר.
אלא שבמרץ השנה התמונה השתנתה: Raydium לא הצליחה לרשום ולו יום אחד עם נפח מסחר מעל מיליארד דולר, ואילו Pump.fun הסתפקה בממוצע יומי של פחות מ־100 מיליון דולר – ירידה חדה מהשיא של 390 מיליון בחודש ינואר.
התקררות זו בלטה במיוחד לאחר גל הבאזז סביב מטבע המימקוין של הנשיא טראמפ (TRUMP), שהושק בסולנה ומשך תשומת לב רבה. עם דעיכת ההתלהבות, גם פעילות המסחר הצטננה – והותירה את סולנה מאחור.
לפי ההערכות, החולשה של סולנה לא נובעת מכשל טכנולוגי, אלא פשוט מתום גל ההתלהבות הזמני סביב סוג מסוים של נכסים. כשאין סיפור חדש – גם הקהל מתפזר מהר.
את'ריום עולה – אבל גם היא לא חוגגת
החזרה של את'ריום למקום הראשון לא מבטיחה לה שקט. למרות העלייה בנפח המסחר, שעמד על 64.6 מיליארד דולר, מטבע ה־ETH עצמו איבד יותר מ־18% מערכו במהלך מרץ – סגירה חודשית במחיר של 1,822 דולר. סולנה, לשם השוואה, איבדה "רק" 15.8%.
הסיבה העיקרית: האינפלציוניות של המודל הכלכלי של את'ריום, יחד עם המעבר המתגבר לפתרונות "שכבה-שנייה" (רשתות משניות הפועלות מעל את'ריום ומאפשרות עיבוד עסקאות מהיר וזול יותר) כמו Arbitrum ו־Optimism. הפלטפורמות האלה מאפשרות מסחר זול ומהיר יותר, אך באות על חשבון הפעילות ברשת הראשית – ומחלישות את הביקוש הישיר ל־ETH עצמו.
המהפך בין סולנה לאת'ריום מדגיש עד כמה התנודתיות בשוק הקריפטו אינה נובעת רק מתנועות המחיר, אלא משינויים בהתנהגות הסוחרים ובמרכזי הכובד של התעשייה.
סולנה, שפרצה קדימה בזכות גל ספקולטיבי סביב מטבעות ממים, מצאה את עצמה מאטה ברגע שהתשוקה התפוגגה. את'ריום, לעומתה, מוכיחה שגם כשערך המטבע נחלש, עמודי התווך שלה – אמון, ותק ותשתית רחבה – ממשיכים להציב אותה במרכז עולם הקריפטו המבוזר.