לא חסרים מטבעות יציבים בשוק הקריפטו, אבל sUSD – המטבע החדש ש-Solayer השיקה על גבי רשת Solana – מביא משהו חדש לחלוטין לשולחן. בשונה ממטבעות יציבים מסורתיים, כמו USDT או USDC שמוצמדים לדולר אמריקאי ונתמכים על ידי בנקים מרכזיים, כאן מדובר במטבע שמגובה בנכסים "ריאליים" – כלומר, נכסים עם ערך ממשי כמו אג"ח ממשלתיות של ארה"ב.
המטבע sUSD לא רק שומר על יציבות מול הדולר, אלא גם מעניק תשואה שנתית קבועה, ממש כמו פיקדון בבנק. עם תשואה של 4-5% בממוצע, הוא מהווה אפשרות מעניינת למי שרוצה להשקיע בלי להיחשף לתנודתיות הרבה של שוק הקריפטו.
מה זה בכלל 'מטבע ריאלי'?
הקונספט שעומד מאחורי sUSD מכונה RWA – ראשי תיבות של Real-World Assets, או בעברית "נכסים ריאליים". בשונה ממטבעות יציבים אחרים, שבהם סומכים על בנקים שישמרו את הכסף ברזרבות, כאן מדובר על נכסים ממשיים כמו אג"ח – אגרות חוב ממשלתיות של ארה"ב שתומכות בערך המטבע בפועל ומגבות את השווי שלו.
ההשקעה הראשונה שמגבה את המטבע היא באג"ח קצר-טווח של ממשלת ארה"ב, שמציעות תשואה שנתית של 4-5%. וכל זה מתבצע בשיתוף פעולה עם פלטפורמת OpenEden, חברה שמתמחה בטוקניזציה (הפיכת נכסים מסורתיים לטוקנים על הבלוקצ'יין) של נכסים ממשלתיים, ומביאה איתה דירוג אשראי אמין מ-Moody’s – מה שמעניק לא מעט אמון בשירות החדש.
1/ today, we unveil the Solayer USD (#sUSD) protocol
the first RWA-backed synthetic stablecoin
anyone with $5 can access tokenized real world assets, starting with U.S. Treasury Bill, now live on @Solana
in partnership with @OpenEden_Labs
> https://t.co/Oeu66HNOQd pic.twitter.com/TzkpSBM1Dz
— Solayer (@solayer_labs) October 29, 2024
מה הופך את sUSD לנגיש?
אחד היתרונות הגדולים של sUSD הוא הנגישות שהוא מעניק. עם מינימום כניסה של 5 דולר בלבד, כל אחד יכול לרכוש את המטבע, בין אם הוא משקיע ותיק ובין אם מדובר במשתמש חדש לגמרי. ומה קורה כשצריך את הכסף בחזרה? ההמרה ל-USDC – מטבע דיגיטלי יציב נוסף – זמינה מידית, כך שהמשקיעים יכולים למשוך את כספם במהירות ובפשטות.
זהו יתרון עצום על פני מוצרים דומים, שכן נכסים ריאליים בדרך כלל סובלים מחוסר נזילות. כאן, המשתמשים יכולים להחליף את המטבע בזמן אמת, דבר שמאפשר להחזיק בהשקעה יציבה ולקבל גישה מידית לכסף במידת הצורך.
כדי להבטיח שהמסחר ב-sUSD יהיה מבוזר, כלומר בלי ניהול של גוף מרכזי, Solayer יצרה מנגנון שנקרא RFQ (Request for Quote). המנגנון הזה מאפשר למשתמשים להציע הצעות מחיר ולקנות או למכור לפי בקשות של משתמשים אחרים – ממש כמו בשוק רגיל, אבל בלי ברוקרים או מתווכים. כך, המסחר ב-sUSD נשאר פשוט, ישיר, ומבוסס כולו על הסכמות בין המשתמשים.
המטבע sUSD לא רק מגובה בנכסים אמיתיים, אלא גם יכול לשמש כערבות בשירותים שונים ברשת Solana, וכך הוא עוזר לשמור על היציבות והנזילות ברשת.
חידוש או מהפכה?
המהלך של Solayer עשוי לשנות את האופן שבו אנו תופסים השקעות במטבעות דיגיטליים. המטבע החדש משלב יציבות פיננסית כמו שיש בבנקים עם גמישות ופשטות של מסחר דיגיטלי – כל זאת בעזרת מערכת מבוזרת שמבטיחה נגישות ושליטה למשתמשים.
מה יקרה בעתיד? אם המודל יצליח, ייתכן שנראה עוד מטבעות יציבים שמגובים בנכסים ריאליים, המציעים יתרון כפול – גם יציבות וגם תשואה.