בריאיון לתוכנית "Closing Bell Overtime" של CNBC, הכריז דייוויד סאקס – יועץ הקריפטו של הבית הלבן ומקורבו של הנשיא טראמפ – כי חוק ה-GENIUS שמסדיר את תחום המטבעות היציבים (Stablecoins) עשוי "לפתוח את השער לטריליוני דולרים של ביקוש לאג"ח ממשלתיות, כמעט בין לילה".
לדבריו, כבר כיום קיימים בשוק מעל 200 מיליארד דולר במטבעות יציבים, אך מרביתם פועלים מחוץ למסגרת רגולטורית ברורה. "אם נספק את הבהירות המשפטית, הביקוש למטבעות הללו – ובעקבותיהם לאג"ח אמריקאי – עשוי לזנק במהירות".
הזדמנות חדשה – גם לכלכלה וגם לקריפטו
לפי נוסח החוק המוצע, מטבעות יציבים יידרשו להיות מגובים באופן מלא באג"ח אמריקאי או בנכסים מקבילים, לעמוד בכללי איסור הלבנת הון (AML), ולהירשם לצורך ביקורת אם הם חוצים שווי שוק של 50 מיליארד דולר – קריטריון שרק Tether ו־Circle עומדות בו כיום.
סאקס אינו היחיד שחושב שהחוק יהפוך לשובר שוויון בשוק הקריפטו: גם מאט הוגן, מנהל ההשקעות הראשי של Bitwise, טוען שמדובר במנוע לראלי רב-שנתי בשוק. לדבריו, שוק המטבעות היציבים עשוי לצמוח ל־2.5 טריליון דולר "תוך זמן קצר".
תמיכה זו מקבלת חיזוק מהמציאות: חברת Tether לבדה מחזיקה כיום כמעט 120 מיליארד דולר באג"ח ממשלתיות אמריקאיות – יותר מגרמניה – והיא מדורגת במקום ה־19 בעולם בהחזקות כאלה, לפי משרד האוצר האמריקאי.
בצל השאלות על טראמפ – החוק מתקדם
למרות שהצעת החוק מעוררת מחלוקת פוליטית, בעיקר בקרב הדמוקרטים, היא עברה בהצבעה מקדימה בסנאט ברוב של 66 מול 32 – כולל 15 דמוקרטים ששינו את עמדתם. המשמעות: החוק קיבל את הרוב הנדרש כדי למנוע פיליבסטר – הליך פרלמנטרי שמאפשר למיעוט לעכב הצבעות באמצעות נאומים ארוכים והארכת הדיון – וכעת הוא צפוי להתקדם להצבעה סופית.
עם זאת, יש מי שמזהירים מהשלכות החוק. הסנאטורית אליזבת וורן טענה כי הוא עלול לשמש "כדלת אחורית למטבע דיגיטלי ריכוזי" של הבנק המרכזי, והביעה דאגה מהקשרים האפשריים בין משפחת טראמפ לבין המטבע USD1 – שמנוהל על ידי פרויקט הקריפטו World Liberty Financial. גם הסנאטור ריצ'רד בלומנטל הביע חשש שהחקיקה תאפשר לגורמים זרים להשתמש בפרויקטים מבוזרים כדי להשפיע כלכלית – ואף פוליטית – על נשיא ארצות הברית.
סאקס, מצידו, בחר שלא להתייחס ישירות לביקורת הפוליטית אלא הדגיש את התמיכה הרחבה בחוק. "זו לא רק יוזמה רפובליקנית – זו תפיסה חדשה של מערכת תשלומים, מהירה, יעילה וזולה יותר, שתאפשר לדולר להישאר המטבע המרכזי גם בעידן הדיגיטלי".
ומה עם בינה מלאכותית?
סאקס, שאחראי גם על מדיניות הבינה המלאכותית של הבית הלבן, סיים את הריאיון במסר אסטרטגי: "אם לא נשקיע בתשתיות, בכוח עיבוד ובחדשנות, נפסיד את המרוץ – וזה יהיה רע מאוד לכלכלה האמריקאית ולביטחון הלאומי שלנו".