מאז תחילת אפריל, קרנות הסל האמריקאיות שמבוססות על הביטקוין הצליחו למשוך אליהן סכום מצטבר של למעלה מ־5.6 מיליארד דולר.
מדובר בעלייה חדה שמגיעה דווקא בתקופה בה מחיר הביטקוין זינק מ־75 אלף ל־100 אלף דולר, מה שמאותת כי הכסף החדש לא הגיע מתוך חיפוש אחרי פערים טכניים או עסקאות נטולות סיכון, אלא מתוך הערכה ברורה לכיוון שוק חיובי.
השירות האנליטי SoSoValue, שעוקב אחר פעילות הקרנות, מצביע על שינוי באופי ההשקעות: בעבר השתמשו הגופים המוסדיים בקרנות הביטקוין בעיקר לעסקאות מסוג cash-and-carry — כלומר, רכישת הקרן לצד מכירה של חוזים עתידיים על ביטקוין בזירת CME, במטרה להרוויח מהפער ביניהם תוך הימנעות מסיכון כיווני.
במילים פשוטות, מדובר באסטרטגיה שמבוססת על ניצול הפער שבין המחיר המיידי של הביטקוין למחירו בחוזים עתידיים. המשקיע מרוויח מהפער, בלי להיות חשוף לתנודתיות של המחיר עצמו — כך שגם אם הביטקוין יעלה או ירד, הרווח נותר פחות או יותר קבוע. זו גישה שמעדיפה ודאות על פני ספקולציה. אלא שכעת, כך נראה, אותם שחקנים כבר לא מסתפקים בזה. הכסף המוסדי מתחיל להיכנס לשוק עם כוונה אמיתית – לא כדי לגדר סיכונים, אלא כדי להרוויח מהכיוון שלהם. כלומר, הם מהמרים על עתיד הביטקוין, ולא רק מנצלים את התנודתיות שלו.
הנתונים שלא משאירים מקום לספק
הקרנות האמריקאיות שנפתחו בינואר האחרון צברו עד כה יותר מ־41 מיליארד דולר. מתוכם, כמעט 3 מיליארד דולר נכנסו רק באפריל, ועוד 2.6 מיליארד דולר נוספו בתחילת חודש מאי. הדחיפה הזו מעלה שאלות – ובעיקר תשובות – על מה באמת מניע את הגאות.
דו"ח ה־COT (Commitment of Traders) של רשות החוזים העתידיים האמריקאית (CFTC) מראה כי קרנות ממונפות – כלומר גופי השקעה כמו קרנות גידור או יועצים בתחום המסחר – הפחיתו את כמות הפוזיציות השורט שלהן מ־17,141 חוזים בתחילת אפריל ל־14,139 חוזים בלבד. אילו מדובר היה בהמשך של אסטרטגיית הארביטראז' המוכרת, היינו רואים דווקא עלייה במספר השורטים. הנתון הזה לבד מספר סיפור שונה לחלוטין.
כשהקרנות הופכות לכלי תחזית שוק
"אם הקרנות היו מנוצלות לעסקאות ארביטראז', היינו מצפים לראות גידול בפוזיציות שורט", כותב עמרן לחא, מייסד Options Insight, בפוסט שפרסם בבלוג של Deribit. לדבריו, מה שקורה בפועל הוא תוצאה של שינוי תפיסה – קרנות הביטקוין כבר לא משמשות רק ככלי נייטרלי למסחר, אלא כאמצעי להביע עמדה מובהקת על עתיד המטבע.
נכון לעכשיו, הביטקוין נסחר סביב 103,900 דולר, אבל הנתון הזה לא עומד לבד. הוא מגיע אחרי התאוששות חדה ממחיר של 75 אלף דולר רק לפני כמה שבועות – ובעיקר, הוא מלווה בזרימה מסיבית של כסף חדש מצד שחקנים מוסדיים. זה לא נראה כמו הימור רגעי או תנועה טכנית. להיפך, מדובר במהלך מחושב שמעיד על אמונה ברורה בכיוון שוק חיובי.
בוול סטריט, כשכסף זז — יש סיבה. קרנות הסל שנחשבו עד לא מזמן לכלי מסחר טקטי, הפכו בינתיים לזירת תחזיות ברורה. והשחקנים שנכנסים עכשיו, דווקא בשיא של מגמה עולה, עושים זאת לא כי הם מחפשים רווח מהיר — אלא כי הם מהמרים על כך שזה רק תחילתו של גל עמוק יותר.
אם אכן מדובר בשינוי מגמה, ייתכן שהמשקיעים המוסדיים לא רק מסמנים את הביטקוין כמכשיר השקעה לגיטימי, אלא מתחילים לשלב אותו באופן שיטתי כחלק מתיק ההשקעות ארוך הטווח שלהם. ובמונחים של שוק ההון – זו אמירה שלא כדאי להתעלם ממנה.