מאסטרקארד משיקה שירות גלובלי חדש לתשלומים במטבעות יציבים (stablecoins), במסגרת שיתוף פעולה עם פלטפורמת התשלומים הקריפטוגרפית MoonPay – סטארטאפ אמריקאי שמתמקד בגישור בין קריפטו לפיאט. המהלך יאפשר ללקוחות – פרטיים ועסקיים – לבצע עסקאות במטבעות יציבים דרך כרטיסי אשראי ייעודיים, כאשר ההמרה לפיאט תתבצע אוטומטית ברקע.
לפי ההודעה הרשמית, השירות יתמוך בכ־150 מיליון בתי עסק ברחבי העולם, תוך התבססות על התשתית של Iron – חברת תשלומים במטבעות יציבים שנרכשה על ידי MoonPay במרץ האחרון.
בין תשלומים חכמים לקרב בין ענקיות
ככל שהביקוש לשירותים פיננסיים מבוזרים גובר, מאסטרקארד מגדילה את השקעותיה בתחום. רק לאחרונה השיקה החברה שורת שיתופי פעולה עם OKX, Nuvei ו־Circle, כולם פועלים ליצירת אקוסיסטם שבו צרכנים יכולים לשלם באמצעות קריפטו ועסקים יכולים לקבל אותו – ללא צורך בנגיעה ישירה במטבע הדיגיטלי. במקביל, גם ויזה אינה נשארת מאחור. בתחילת מאי הכריזה על פיילוט עצמאי לשירותי תשלום בסטייבלקוינים בשש מדינות באמריקה הלטינית – בהן מקסיקו, קולומביה וארגנטינה – עם כוונה להתרחב לאירופה, אסיה ואפריקה.
הפרויקטים הללו לא נועדו רק לנוחות המשתמש, אלא גם לחיזוק הרלוונטיות של מאסטרקארד בשוק התשלומים אשר עובר טרנספורמציה. החזון הוא ליצור אינטגרציה עמוקה בין עולם הקריפטו לעולם הפיננסים המסורתי, כך שהתשלום הקריפטוגרפי יהפוך לחלק בלתי מורגש מהשגרה.
המהלך של ויזה מחדד את התחרות בין שתי ענקיות כרטיסי האשראי, כאשר כל אחת מהן מנסה לייצר יתרון טכנולוגי ורגולטורי בזירה הגלובלית. הבחירה להתחיל בשווקים מתפתחים מצביעה על אסטרטגיה שמזהה פוטנציאל באזורים עם גישה מוגבלת לבנקאות מסורתית.
רגולציה מעורפלת, מגמות חדות
ההתרחבות של כרטיסי תשלום מבוססי סטייבלקוין מגיעה למרות אי־הבהירות הרגולטורית בארצות הברית ובשווקים אחרים. אמנם הרשות לניירות ערך האמריקאית (SEC) פרסמה הנחיות שמבהירות כי חלק מהסטייבלקוינים לא נחשבים ניירות ערך – אך לא התייחסה למטבעות המציעים תשואה או לאלו מבוססי אלגוריתמים.
פערי ההסדרה יוצרים סיכון מסוים לחברות כמו מאסטרקארד, שנאלצות לפעול תוך כדי תנועה, לעיתים בלי מסגרת רגולטורית מגובשת. יחד עם זאת, התקדמות בהבהרת ההבחנות בין סוגי המטבעות יכולה לפתוח פתח להסדרה פרוגרסיבית יותר בעתיד.
ובכל זאת, מאסטרקארד בוחרת להאיץ. האמון בטכנולוגיה, השימושים האפשריים בכלכלה יוצרת ובסחר חוצה גבולות – כל אלה מציבים את הסטייבלקוינים כנדבך מרכזי בעולמות התשלום הדיגיטלי של העתיד.
בחירה זו מבטאת לא רק רצון להוביל את המגמה, אלא גם הכרה בכך שהשוק כבר נמצא שם. עבור חברות גלובליות, אימוץ מוקדם עשוי להוות יתרון מובהק ברגע שיתייצב סדר רגולטורי חדש.