מטאפלנט, חברת השקעות ציבורית הנסחרת בטוקיו, הודיעה הבוקר (שני) כי רכשה 1,241 מטבעות ביטקוין נוספים תמורת 18.4 מיליארד ין – כ-126 מיליון דולר לפי שערי החליפין הנוכחיים.
מדובר ברכישה הגדולה ביותר שביצעה מאז שהחלה לנהל מדיניות אוצר ביטקוין ייעודית באפריל 2024. הרכישה נעשתה במהלך תנודתיות גבוהה בשוק, אך דווקא בעת הזו בחרה החברה להגדיל חשיפה. במקביל, הדירקטוריון של מטאפלנט אישר תקציב רכישות נוסף, מתוך כוונה להאיץ את צבירת ההון הדיגיטלי.
עם הרכישה הזו, מחזיקה כעת החברה ב-6,796 מטבעות ביטקוין – מה שהופך אותה לבעלת האחזקה הציבורית הגדולה ביותר בביטקוין באסיה, וממקם אותה במקום ה-11 בדירוג העולמי. מעבר לכך, היא גם עקפה את המדינה שהפכה לסמל האימוץ הממשלתי של הביטקוין – אל סלבדור – שמחזיקה כיום ב-6,174 מטבעות.
נתון זה ממחיש כיצד שחקנים מהמגזר הפרטי מצליחים לעיתים להוביל מהלכים אסטרטגיים שאפילו מדינות מתקשות ליישם. מעבר למספרים, זו גם אמירה פוליטית וכלכלית על אופן תפיסת המטבע.
יעד חדש: עשרת אלפים מטבעות
מטאפלנט לא מסתפקת בסטטוס הנוכחי. היא הצהירה כי בכוונתה להגיע ל-10,000 מטבעות ביטקוין עד סוף 2025 – יעד שממקם אותה על מסלול דומה לזה של חברת Strategy האמריקאית (לשעבר מיקרוסטרטג׳י), שבראשה עומד מייקל סיילור, ונכון להיום מחזיקה ביותר מ-555 אלף ביטקוין.
הדמיון בין שתי החברות אינו מקרי – מנהלי מטאפלנט התבטאו בפומבי בעבר על ההשראה שקיבלו מאסטרטגיית הרכישות של סיילור, והם רואים בביטקוין עוגן לצמיחה ארוכת טווח.
הרכישה הנוכחית בוצעה במחיר ממוצע של 102,119 דולר למטבע – רף גבוה שמעיד על רמת הביטחון של החברה באסטרטגיה שלה, גם כשמחיר הביטקוין נמצא ברמות שיא. החלטה זו מתבצעת בניגוד לזרם – בזמן שחברות אחרות מהססות, מטאפלנט בוחרת לפעול באסרטיביות מתוך הנחה שהשוק רק בתחילתו.
מדדי התשואה בביטקוין: שיטת מדידה חדשה?
מטאפלנט מדווחת גם על מדדים פנימיים חדשים, שנועדו להעריך את ערך החברה בעיני בעלי המניות – לא לפי מדדים פיננסיים מסורתיים, אלא לפי קצב הצטברות הביטקוין. אחד המדדים המרכזיים שהיא מציינת הוא BTC Yield – מדד שמחשב את כמות הביטקוין למניה, ללא התחשבות בדילול (כלומר, בלי לקחת בחשבון הנפקות נוספות של מניות). זהו מדד שנועד להראות עד כמה מחזיקי המניות נהנים בפועל מהגידול באחזקות הביטקוין של החברה. ברבעון השני של 2025, המדד עמד על 38%; זאת לאחר שהגיע ל-95.6% ברבעון הראשון ול-309.8% ברבעון האחרון של 2024.
הגישה הזו, שמעניקה לביטקוין תפקיד מהותי בשיקוף הצלחת החברה, ממצבת את מטאפלנט כגוף שמתנהל בהתאם לפרדיגמה פיננסית חדשה – כזו שממשיכה למשוך תשומת לב בקרב משקיעים, בעיקר במדינות שבהן האינפלציה והמדיניות המוניטרית מקשות על שמירה על ערך.
זהו ניסוי חי שמתרחש לנגד עינינו – מה קורה כאשר גוף ציבורי מאמץ באופן מוצהר את הביטקוין כאסטרטגיית ליבה, לא כהשקעה ספקולטיבית אלא כהצהרה כלכלית.