תנודתיות היא לא מילה זרה לשוק הקריפטו, אבל ביממה האחרונה היא קיבלה מימד פוליטי מובהק.
על רקע אמירות סותרות מהבית הלבן בנוגע למלחמת הסחר עם סין, נפלו מרבית המטבעות הדיגיטליים, ואילו הביטקוין – שוב – הוכיח מדוע הוא נחשב לעוגן היציב של התחום. מחירו אמנם ירד בכ־2%, אך בהשוואה לירידות שנראו במטבעות אלטים רבים, מדובר בשיפור בולט שמעיד על העדפה ברורה מצד המשקיעים המוסדיים.
הכל התחיל כשנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ רמז כי לא יפטר את יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ואף הציע גישה מתונה יותר כלפי סין. אמירות אלו הציתו ראלי קצר שהביא את הביטקוין כמעט ל־95 אלף דולר, אך תוך זמן קצר נבלם לאחר ששר האוצר, סקוט בסנט, סתר את דברי הנשיא והבהיר: אין תוכנית חד-צדדית לביטול המכסים על סין. אמירה זו, לצד התחושה שהבית הלבן משדר חוסר אחידות מדינית, שלחו את הביטקוין חזרה לאזור 92 אלף דולר – אך גם סימנו את תחילת המפנה בקרב המשקיעים.
השוק מחפש עוגן – ומוצא את ביטקוין
בתוך חוסר הוודאות, החלו משקיעים מוסדיים לפנות חזרה לביטקוין כאל נכס בסיס. בבורסת בינאנס נרשמה תופעה יוצאת דופן: חוזים עתידיים שמתבססים על מדד הדומיננטיות של ביטקוין – כלומר, החלק היחסי שלו מכלל שוק הקריפטו – נסחרו בפרמיה של 76% לשנה הקרובה. המשמעות? השוק מעריך שביטקוין ימשיך להתרחב על חשבון שאר המטבעות הדיגיטליים, לא בהכרח כי יעלה באופן חד, אלא כי יישמר כאופציה הסולידית יותר בתוך שוק תנודתי.
גם שוק האופציות מחזק את הכיוון הזה. שם נרשמו הימורים כבדים על כך שביטקוין יגיע למחיר של 110 אלף דולר כבר ביוני, לצד מכירה של אופציות ל־140 אלף ו־170 אלף דולר לספטמבר ודצמבר – אסטרטגיה שמעידה על אופטימיות קצרת טווח, אבל גם על זהירות בכל הנוגע לפוטנציאל ארוך הטווח.
בנוסף, הפעילות באופציות של חודש מאי סביב רמות ה־110 אלף מצביעה על עלייה בגאמא – מדד טכני שמתאר עד כמה משתנה ערכה של האופציה כשהמחיר של הביטקוין זז. כשגאמא עולה, זה אומר שהשוק הופך רגיש במיוחד – גם לתנודות קטנות. המשמעות היא שהמשקיעים מצפים לשינויים חדים, כנראה על רקע עדכונים אפשריים מהבית הלבן או מהמוסדות הכלכליים בארה"ב.
הזהב יורד – והביטקוין שוב ממלא את החלל
במקביל, מחיר הזהב ירד מ־3,500 ל־3,350 דולר לאונקיה – מה שמעיד על תזוזה של משקיעים לא רק בין מטבעות אלא גם בין סוגי נכסים. אמנם קשה לקבוע האם מדובר במעבר אסטרטגי או בתגובה רגעית, אך בתוך התמונה הזו, הביטקוין ממשיך לתפקד – לפחות עבור שחקני שוק מרכזיים – כמקלט זמני במצבים של חוסר ודאות גיאופוליטית.
המסר המרכזי של היממה האחרונה ברור: בשוק הקריפטו, האמון עדיין מתנקז למקום אחד. לא כי הוא יציב יותר מבחינה טכנולוגית, אלא כי הוא מוכר יותר, צפוי יותר, ובמצבים כאלה – זה כל מה שצריך.