בעוד העולם הפיננסי ממשיך להתמקד בוול סטריט, התמונה האמיתית של עולם הקריפטו נכתבת הרחק ממנה – במקומות שבהם המטבעות הדיגיטליים משמשים לא כהשקעה ספקולטיבית, אלא ככלי הישרדותי.
על פי ממצאים של כמה מהגופים המרכזיים שחוקרים את תחום הקריפטו – ובהם חברת ניתוח הבלוקצ׳יין Chainalysis, דו״ח המפתחים של Electric Capital, סקר עולמי של Consensys ו-YouGov, ונתונים מהבנק העולמי – עולה תמונה עקבית: השווקים בעלי הצמיחה הגבוהה, בעיקר באפריקה ובאסיה, הפכו למוקד הפעילות המרכזי של עולם הקריפטו. לא רק מבחינת מספר המשתמשים, אלא גם מבחינת כמות המפתחים הפעילים והיקף המיזמים שנבנים מהשטח.
בשונה מארה"ב, בה האימוץ מגיע בעיקר מהכיוון המוסדי, מדינות כמו אינדונזיה, ניגריה והפיליפינים מתאפיינות באימוץ “מלמטה” – driven by necessity. כלומר, לא מתוך השקפת עולם אידיאולוגית, אלא מתוך צורך יומיומי בפתרונות כלכליים נגישים, מהירים ולא תלויים בתשתית מסורתית. כאן הקריפטו לא רק קיים – הוא כבר חלק מהחיים.
איפה הקריפטו באמת חי: מבט אל שווקים בצמיחה
לפי דו"ח Chainalysis ל־2024, מתוך 20 המדינות המובילות באימוץ קריפטו בעולם, 15 ממוקמות באזורים מתפתחים: אינדונזיה, ניגריה, הודו, הפיליפינים ווייטנאם. אינדונזיה, למשל, הובילה את טבלת הצמיחה השנתית עם קצב של כמעט 200%. אלו אינן מדינות שבהן קריפטו הוא טרנד – אלא צורך קיומי.
השימוש בקריפטו באזורים אלה מגובה בנתוני שימוש יומיומי: שליחה של Remittances, גידור מפני אינפלציה מתפרצת, והעברת תשלומים לעסקים קטנים. המחקר של Consensys ו־YouGov מראה שניגריה מובילה את העולם ברמת המוכנות להשקעה בקריפטו (93%), בעוד שבארה"ב, מדינה עם תשתית פיננסית מהמתקדמות בעולם – הנתון עומד על 41% בלבד.
מגמות הפיתוח מראות לאן החדשנות זורמת
המשקיעים אולי נשארים בארה"ב, אבל המפתחים כבר מזמן לא. לפי דו"ח Electric Capital, נכון ל־2024, אסיה מהווה 32% מהמפתחים הפעילים בקריפטו – לעומת 19% בלבד בצפון אמריקה. המגמה הזו משקפת לא רק שינוי טכני, אלא תזוזה עמוקה יותר של מרכז הכובד של תעשיית ה-Web3.
התחזקות הקהילות הטכנולוגיות באפריקה, דרום-מזרח אסיה ודרום אמריקה מלמדת על תהליך שבו הידע, הפיתוח וההשפעה הכלכלית יוצאים מהמרכזים המסורתיים – ומתחילים להיבנות קרוב יותר לשטח ולבעיות שהטכנולוגיה מתיימרת לפתור.
טכנולוגיה בשירות החיים עצמם
במקומות שבהם אין תשתיות יציבות – קריפטו אינו ניסוי, אלא תשתית חלופית. דוגמה חיה לכך ניתן למצוא בדרום אפריקה, שם חברת PepsiCo הטמיעה פתרון מבוסס בלוקצ’יין במסחר הלא-פורמלי. הפלטפורמה מאפשרת לסוחרים קטנים ולא-בנקאיים לבצע תשלומים דיגיטליים, לתעד מכירות ולשפר את ניהול המלאי –והכול מבלי שהמשתמשים נדרשו להיחשף למטבעות תנודתיים או לסיכון ספקולטיבי.
זה לא סטארטאפ שמדבר על “עתיד פיננסי גלובלי”. זו מציאות עסקית שמתקיימת בשטח – עם תוצאה מוחשית של יעילות, חסכון וביטחון.
וזה אולי הלקח המרכזי מהנתונים: במקום לרדוף אחרי ההייפ של מוצרים חדשים, הגיע הזמן להסתכל איפה הטכנולוגיה כבר עובדת.