מבחינה טכנולוגית, הם נראים כמו עוד שכבת תשתית בעולם המטבעות הדיגיטליים. אבל מבחינת הממשל האמריקאי והאינטרסים של הכלכלה הגדולה בעולם – לסטייבלקוינס יש תפקיד שונה לחלוטין: להיות קו ההגנה האחרון של הדולר מול יריביו.
בריאן פלגרינו, מנכ"ל ומייסד LayerZero Labs, הצהיר בראיון כי סטייבלקוינס צמודי דולר הם "הכלי היחיד הטוב ביותר" שנותר לארה"ב כדי לשמר את מעמד הדולר כמטבע רזרבי עולמי. לדבריו, מדובר ב"כלי האחרון שנותר לארה"ב" — מהלך שמזכיר אסטרטגיית "התקפת ערפד", שבה הדולר שואב אליו ביקוש ואמון ממטבעות מקומיים במדינות כמו ארגנטינה או ונצואלה, ובכך מחליש אותם עוד יותר.
בזמן שהדיון הציבורי מתרכז ברגולציה, ניהול סיכונים או טכנולוגיות עזר – במשרדי האוצר של ממשל טראמפ ובבתי המחוקקים בוושינגטון מבינים דבר אחד: ככל ששימוש בסטייבלקוינס מתרחב, כך מתחזקת ההשפעה של הדולר – גם במדינות שבהן מערכת הבנקאות קרסה או נחלשה משמעותית.
תמיכה דו־מפלגתית בדרך – והממשל כבר מצהיר על כיוון
לפי פלגרינו, התמיכה בשימוש בסטייבלקוינס צפויה להתרחב הן ברמה הפדרלית והן ברמת המדינות, בעקבות "התרומה המובהקת שלהם לחיזוק מעמד הדולר בשווקים הגלובליים".
בדבריו התייחס גם לכך שמדינת וויומינג בחרה בפרוטוקול LayerZero כפלטפורמה להפצת מטבע הסטייבלקוין שלה – צעד סמלי אך משמעותי שמצביע על רצון הולך וגובר מצד מדינות בארה"ב לאמץ כלים שמחברים בין טכנולוגיה ויציבות כלכלית.
התמונה מתחדדת עוד יותר כשבוחנים את ההתפתחויות ברמה הפדרלית: מזכיר האוצר, סקוט בֶּסנט, הצהיר בפסגת הקריפטו של הבית הלבן שנערכה ב־7 במרץ, כי ממשל טראמפ מתכוון "לרתום את הסטייבלקוינס להגנה על עליונות הדולר", וכי מדובר באחד מהיעדים המרכזיים של 2025.
מהשטח: טכנולוגיה אמריקאית, ביקוש גלובלי
ההשפעה של הסטייבלקוינס כבר לא תאורטית – היא מתבטאת בנתונים. חברת המחקר Chainalysis דיווחה כי למעלה מ־50% מערך הנכסים הדיגיטליים שנשלחו לארגנטינה, ברזיל, קולומביה, מקסיקו וונצואלה במהלך 2023 היו צמודי דולר – כלומר, סטייבלקוינס.
במקביל, חברת Tether – מנפיקת הסטייבלקוין המוביל בעולם – הפכה לאחרונה לרוכשת האג"ח האמריקאיות השביעית בגודלה בעולם, לפני מדינות כמו קנדה, גרמניה וערב הסעודית. מדובר בתופעה ייחודית: מנפיק פרטי של נכס קריפטו, שמצמצם את עלויות השימוש במטבע האמריקאי, אך גם מזרים נזילות חזרה לאוצר האמריקאי.
כמו שזה נראה כרגע, עבור תושבי מדינות מתפתחות הסובלות מאינפלציה, שליטה ממשלתית בתנועות הון או קריסה של המערכת הבנקאית – סטייבלקוינס מציעים אלטרנטיבה נגישה, יציבה וזולה. עבור וושינגטון – מדובר באינטרס אסטרטגי.