בוקר יום רביעי, השעה 6:00. בסוהו, ניו יורק, עשרות סוכני FBI פורצים לדירתו של שיין קופלן, מנכ"ל פלטפורמת ההימורים Polymarket. "בוקר טוב, מר קופלן," הוא לא בדיוק שמע, כי הסוכנים כבר היו בפנים.הם דרשו את הטלפון שלו, מחשבים ומכשירים נוספים. כל זה קרה בדיוק שבוע לאחר שפלטפורמת ההימורים שלו ניבאה בהצלחה את ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות – ניבוי שסתר את רוב הסקרים המסורתיים.
האם מדובר בצעד חקירתי לגיטימי, או אולי, כפי שמקורביו של קופלן טוענים, זהו "תיאטרון פוליטי"? לפי אותם מקורבים, הדרך שבה נוהלה הפשיטה מרמזת על כוונות שמעבר לעובדות.
חזון של שוק דמוקרטי או פלטפורמה "פוליטית"?
נראה שכאן טמון הניצוץ שמבעיר את הלהבה. Polymarket, שהוקמה בשנת 2020 במטרה לנצל את כוחה של חכמת ההמונים לניבוי אירועים, התבססה במהירות כזירה מרכזית בתחום חיזוי אירועים ציבוריים. עם זאת, החיבור שלה לדמויות בולטות כמו פיטר ת'יל, תומך ידוע של טראמפ, יוצר מטען פוליטי סביב הסיפור. תוסיפו לכך תמונות של קופלן לצד דונלד טראמפ ג'וניור, ואפשר להבין מדוע הרשויות עשויות להסתכל על הפלטפורמה בעין ביקורתית.
קופלן עצמו מצהיר כי "Polymarket פועלת כראי שקוף לניבוי אירועים", אך מבקרים טוענים כי לפלטפורמה יש נטייה מעוררת מחלוקת, שעשויה להתפרש כמוטה לטובת מועמדים מסוימים. מדיווחים זרים עולה כי ישנם גורמים בממשלה הנוכחית שלא רואים בעין יפה את התפקיד הציבורי שתופסת הפלטפורמה, והפשיטה האחרונה עשויה להוות חלק ממאבק זה.
תגובה פוליטית או מקרה קלאסי של עודף רגולציה?
הסיפור של Polymarket אינו פשוט. מדובר בפלטפורמת הימורים שנאלצה להתמודד עם מגבלות רגולטוריות בארה"ב, ואחרי קנס של 1.4 מיליון דולר שניתן לה ב-2022, היא נמנעה רשמית מלפעול בתוך ארה"ב. עם זאת, משתמשים אמריקאים יכולים לעקוף את המגבלה ולהשתמש בפלטפורמה דרך VPN, בעוד שיתר השוק הגלובלי ממשיך לפעול. לאחרונה דווח על רווחי ענק של סוחר הצרפתי שזכה במיליונים בהימור על טראמפ.
הפשיטה האחרונה, יחד עם הביקורות על פעילות מסחר מדומה בפלטפורמה, מעלות את השאלה: האם מדובר בעודף פיקוח ממשלתי, או אולי בהפגנת כוח שמכוונת לפלטפורמה שנקלעה למקום הלא נכון בזמן הלא נכון – במיוחד מבחינה פוליטית?
לנו, כאתר חדשות מתחום הקריפטו, קשה שלא לתהות אם ה-FBI יפנה את אותו הכוח כלפי פלטפורמות אחרות, או שמדובר באקט ממוקד כלפי פולימרקט. בעולם הקריפטו, המרחב הדיגיטלי הזה פועל על העקרון של נייטרליות – ולכן כשממשלה נוקשת בדלתות הווירטואליות עם אגרופים חשופים, נשמעים סימני שאלה רבים.
מה ברור? פולימרקט מנסה לשוב לארה"ב אחרי שנים של מגבלות – והפשיטה הזו, בזמן הנכון ובמקום הנכון מבחינת הרשויות, נראית כמו תזכורת: לא כל ניבוי ראוי לעבור בלי תגובה.