מיקרוסטרטג'י, חברה אמריקאית שמספקת פתרונות בתחום הבינה העסקית, הפכה בשנים האחרונות לסיפור הצלחה – ולא, לא בזכות המוצרים שלה, אלא בזכות האובססיה של המייסד והמנכ"ל, מייקל סיילור, לביטקוין. נכון להיום, החברה מחזיקה ביותר מ-252,000 מטבעות ביטקוין, בשווי עתק של כ-15 מיליארד דולר. אבל לאן הסיפור הזה הולך? סיילור, כך מתברר, לא מתכוון לעצור פה.
מ-15 מיליארד ל-150 מיליארד: חלום או הימור?
במהלך ראיון לאחרונה, סיילור חשף את החזון הבא שלו – להפוך את מיקרוסטרטג'י למה שהוא מכנה "הבנק הגדול ביותר לביטקוין". לא, הוא לא מתכוון לבנק מסורתי שמלווה כספים ומרוויח על הריבית. הכוונה היא להפוך את מיקרוסטרטג'י למעין מאגר ביטקוין גלובלי, שמחזיק סכומים אסטרונומיים של המטבע, ומנצל את התנודתיות שלו ליצירת רווחים לטווח הארוך.
המספרים שסיילור זורק לאוויר הם כמעט בלתי נתפסים: 150 מיליארד דולר – זו המטרה הבאה של החברה. כן, מיקרוסטרטג'י מתכוונת להכפיל ולשלש את אחזקות הביטקוין שלה באמצעות גיוס חוב והון נוסף, בדיוק כמו שעשתה עד עכשיו.
פיטר שיף עוקץ, אבל אולי יש לו נקודה
כמובן, לא כולם מתלהבים מהאסטרטגיה של סיילור. אחד המבקרים הבולטים ביותר הוא הכלכלן פיטר שיף, שלא מפספס הזדמנות ללעוג להשקעה הכבדה של מיקרוסטרטג'י בביטקוין. אבל הפעם, שיף לקח את זה צעד אחד קדימה. ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר), הוא הציע לסיילור רעיון יצירתי במיוחד: למה לא ללוות עוד 4.3 מיליארד דולר כדי לרכוש את כל הביטקוין שהממשלה האמריקאית עומדת למכור?
מסתבר שממשלת ארה"ב מתכננת למכור בקרוב כ-69,370 ביטקוין שהוחרמו לאחרונה, ממה שמכונה Silk Road (רשת לא חוקית שפעלה במשך שנים). שיף, שתמיד היה מבקר חריף של ביטקוין, לא יכול היה להתאפק והציע לסיילור פשוט "לקחת עוד הלוואה" כדי לקנות את כל הכמות הזאת. בציניות כמובן.
Silk Road: השוק האפל והביטקוין שהוחרם
חלק מהביטקוין שמיקרוסטרטג'י אולי עשויה לרכוש בקרוב קשור לאחד הסיפורים המפורסמים ביותר בעולם הקריפטו – Silk Road. מדובר בפלטפורמת מסחר לא חוקית שפעלה ברשת האפלה, ושימשה לקנייה ומכירה של מוצרים ושירותים אסורים, בעיקר סמים, תוך שימוש בביטקוין כאמצעי תשלום. ב-2013, הפלטפורמה נסגרה על ידי ה-FBI, לאחר שנחשפה זהותו של המייסד רוס אולבריכט, שנידון למאסר עולם. כחלק מהחקירה, ממשלת ארה"ב החרימה יותר מ-69,000 ביטקוין, שהיו חלק מהעסקאות הלא חוקיות שבוצעו באתר.
כעת, אחרי שנים של הליכים משפטיים, ממשלת ארה"ב קיבלה אישור למכור את הביטקוין המוחרם, ששוויים נאמד בכ-4.4 מיליארד דולר. מכירה זו מציבה את הביטקוין מה-Silk Road כאחד המאגרים הגדולים ביותר שמוצעים למכירה על ידי הממשל האמריקאי, מה שמעלה חששות בקהילת הקריפטו לגבי השפעה אפשרית על מחיר השוק.
מקור המידע מבוסס על הדיווחים האחרונים, כולל סיקור מכירת הביטקוין הממשלתי לאחר הכרעת בית המשפט העליון בארה"ב, שהסירה את המכשול המשפטי האחרון למכירתם.
האם השוק יקרוס? לא בטוח
הצעה כמו זו של שיף נראית כל כך קיצונית, אבל היא גם חושפת את מה שהופך את מיקרוסטרטג'י לכל כך מעניינת – סיילור באמת לא מתכוון למכור את הביטקוין שלו. מבחינתו, מדובר בהשקעה לטווח הארוך ביותר שיש. וזה בדיוק העניין. הסיכון הוא לא רק בתנודות השוק, אלא גם בהסתמכות על כך שביטקוין ימשיך להמריא.
אם ממשלת ארה"ב אכן תמכור כמויות גדולות של ביטקוין, יכול להיווצר לחץ על המחיר. אבל סיילור, מבחינתו, משוכנע שהכיוון הוא למעלה, גם אם בדרך יהיו ירידות כואבות. מבחינתו, ההיסטוריה לצידו – מחיר הביטקוין עלה ביותר מ-445% מאז 2020, ואילו מניית מיקרוסטרטג'י זינקה ביותר מ-1200%.
סיילור מהמר על הכול – והמשקיעים איתו
השאלה הגדולה היא האם האסטרטגיה הזו באמת תחזיק מים בטווח הארוך. מצד אחד, מיקרוסטרטג'י הפכה להיות סמל להשקעה אגרסיבית בביטקוין, ולפי סיילור, יש פה הזדמנות שאין שני לה. מהצד שני, אם השוק יתמוטט – והיו כבר לא מעט אזהרות על כך – החברה תמצא את עצמה בבעיה רצינית.
בינתיים, המשקיעים לא עוזבים את סיילור. החברה מצליחה לגייס הון פעם אחר פעם, ומשיכה לרכוש עוד ועוד ביטקוין. האם היא תצליח להפוך ל"מגה בנק" של ביטקוין, כפי שסיילור חולם? או שההימור הגדול הזה יסתיים בנפילה כואבת? ימים יגידו. אבל אם יש דבר אחד שסיילור הוכיח עד עכשיו, זה שהוא לא מפחד לקחת סיכונים גדולים – וכשהוא מנצח, הוא מנצח בענק.