תמונה ראשית: לן סאסמן בקונגרס ה-27 של Chaos Communication | קרדיט: Alexander Klink, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
שוק הקריפטו כולו מתכונן להקרנת הדוקומנטרי החדש של HBO, "כסף חשמלי: התעלומה של הביטקוין", שמבטיח לחשוף את זהותו האמיתית של סאטושי נקאמוטו, היוצר המסתורי של הביטקוין. התעלומה סביב זהותו של נקאמוטו ריחפה מעל תחום הקריפטו מאז היווסדו של הביטקוין ב-2009, ורבים מהמשתתפים בוויכוח מצפים כעת לתשובה שתסיים את הספקולציות ארוכות השנים.
על פי הדוקומנטרי, התשובה היא שלן ססמאן, קריפטוגרף משפיע בקהילת ה-Cypherpunks, שהיה מעורב בפרויקטים שונים של פרטיות ואנונימיות דיגיטלית לפני שהתאבד באופן טראגי בשנת 2011. הסרט מעלה טענה שמא ססמאן היה הדמות מאחורי סאטושי, ובכך מציג את אחד מהטיעונים המרתקים ביותר בתחום הקריפטו בעשור האחרון.
לן ססמאן: דמות מפתח בקהילת ה-Cypherpunks
לן ססמאן נולד ב-9 באפריל 1980 וגילה כישרון יוצא דופן לתכנות כבר בגיל צעיר. בגיל 18, ססמאן כבר עבד בארגון ה-IETF (Internet Engineering Task Force), שהניח את היסודות לטכנולוגיות הרשת המודרניות שאנו משתמשים בהן כיום. במהלך חייו הפך ססמאן לדמות מרכזית בקהילת ה-Cypherpunks, תנועה שהתמקדה בשימוש בטכנולוגיות קריפטוגרפיות לשמירה על פרטיות ואנונימיות באינטרנט – עקרונות מרכזיים מאחורי הביטקוין.
בסוף שנות ה-90, ססמאן עבר לאזור מפרץ סן פרנסיסקו, שהפך להיות המרכז הרעיוני של תנועת ה-Cypherpunks. הוא גם היה תורם פעיל לרשימת הדיוור המפורסמת של ה-Cypherpunks, המקום שבו סאטושי נקאמוטו הכריז לראשונה על ביטקוין. ססמאן, בעל קשרים רבים לאבות הקריפטוגרפיה המודרנית, נחשב לחבר קרוב של האל פיניי, האדם הראשון שקיבל תשלום בביטקוין ישירות מסאטושי.
הקריירה האקדמית של ססמאן הובילה אותו לבלגיה, שם למד באוניברסיטת קתוליקה של לוון תחת הדרכתם של קריפטוגרפים מפורסמים כמו דיויד צ'אום וברט פרנל. עבודתו זכתה לשבחים בקהילת הקריפטוגרפיה, במיוחד בתחום טכנולוגיות המיועדות לשיפור פרטיות דיגיטלית.
התאוריה סביב ססמאן: הקשר לתעלומה
על פי הבמאי קלן הובאק, דוקומנטרי ה-HBO מציג את ססמאן בתור סאטושי על סמך "מקרה חזק", אך במקביל הבמאי מכיר בכך שהוויכוח סביב זהותו של סאטושי יימשך. הובאק טוען שבסרט יש יותר ראיות מכפי שיכלו להציג, מה שמרמז על כך שהגילויים יובילו לשיח רחב ומורכב עוד יותר בעולם הקריפטו.
ססמאן התאבד בשנת 2011, באותה שנה שבה סאטושי נעלם באופן מוחלט מהזירה הציבורית. זמן קצר לאחר מותו של ססמאן, פורסם הספד לזכרו ברשת הביטקוין – עובדה שהפכה למוקד תאוריות רבות המצביעות על קשר בינו לבין סאטושי. הקשר בין מועד מותו של ססמאן לבין היעלמותו של סאטושי תורם לשערות כי ייתכן ששני האירועים קשורים זה בזה.
האל פיניי: מתחרה מרכזי
למרות התאוריה סביב ססמאן, האל פיניי ממשיך להיות מועמד מוביל לזהותו של סאטושי. פיניי, שהיה הקריפטוגרף הראשון שקיבל תשלום בביטקוין ונחשב לדמות מרכזית בפרויקט הביטקוין המוקדם, סובל ממחלת ALS ונפטר ב-2014. התמיכה בפיניי בתור סאטושי נובעת גם מהקשרים העמוקים שלו לקהילת ה-Cypherpunks ומהמעורבות הישירה שלו בפרויקט הביטקוין.
תומכי התאוריה של פיניי מציינים את הודעותיו האחרונות של סאטושי בשנת 2010, שבהן הוא ביקש שלא לפנות יותר לפיניי לעזרה נוספת, בטענה שהוא "כבר עשה מספיק". יש הרואים בכך אינדיקציה לכך שפיניי רצה להתרחק מהפרויקט ולבלות את שארית זמנו עם משפחתו.
השפעה על שוק הקריפטו
אלכס ת'ורן, ראש תחום המחקר ב-Galaxy Digital, טוען כי גם אם ססמאן אכן ייחשף בתור סאטושי בדוקומנטרי, הדבר לא אמור לערער את שוק הקריפטו בצורה משמעותית. ססמאן נפטר בשנת 2011, ולפיכך אין סכנה שהוא ישוב לפעול ולבצע שינויים בשוק הביטקוין, דבר שעלול היה לערער את ערך המטבע.
עם זאת, שאלות משפטיות ואתיות רבות ימשיכו לעלות. אם אכן ססמאן הוא סאטושי, עולה השאלה אם קיים סיכוי כי יורשיו יוכלו לגשת לארנקי הביטקוין שברשותו, בהם כ-1.1 מיליון ביטקוין, שהם כיום בשווי מוערך של כ-66 מיליארד דולר.
האם הגילוי הוא הסוף או רק ההתחלה?
הדוקומנטרי של HBO עשוי להוביל לחשיפה היסטורית, אך גם אם ססמאן יוכרז כסאטושי נקאמוטו, זהות היוצר המסתורי של הביטקוין עשויה להישאר נושא לוויכוח נרחב. בכל מקרה, השפעתו של סאטושי על עולם הקריפטו נותרה ללא עוררין, והבחירה שלו להישאר אנונימי היא חלק בלתי נפרד מהנרטיב של הביטקוין.
ככל שהשוק ממשיך להתפתח, חשוב לזכור שהכוח האמיתי של ביטקוין אינו רק בזהותו של היוצר, אלא בטכנולוגיה שהוא יצר ובקהילה שצמחה סביבו. ההכרה בדמויות כמו לן ססמאן, האל פיניי, ואחרים על תרומתם לעולם הקריפטו, מדגישה עד כמה המהפכה הדיגיטלית הזו היא תוצר של מאמצים קולקטיביים ושל חזון לעתיד כלכלי מבוזר ופתוח.