נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, בפגישה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על רקע דגלי שתי המדינות · קרדיט: Flickr
הרווחים מצטברים, אבל בוקלה לא מתכוון לעצור כאן. כמעט ארבע שנים לאחר שאל סלבדור הפכה למדינה הראשונה בעולם שהכירה בביטקוין כמטבע חוקי, נשיא המדינה, נאיב בוקלה, חושף נתון מסקרן: רווח לא ממומש של יותר מ־357 מיליון דולר על השקעות הביטקוין של המדינה.
לפי פוסט שפרסם בוקלה ברשת החברתית X, ערכו הנוכחי של תיק ההשקעות הביטקוני של המדינה עומד על 644.4 מיליון דולר – זאת לעומת השקעה מקורית בגובה 287.1 מיליון דולר בלבד. מדובר בזינוק של כ־124% מאז תחילת ההשקעה, כאשר 69.8 מיליון דולר מתוך הרווחים נוספו רק השנה.
בשלב זה, אל סלבדור מחזיקה בכ־6,181 ביטקוין, ששווים המוערך עומד כיום על כ־639 מיליון דולר. המספרים הללו הפכו את המדינה לאחד הגופים הממשלתיים עם האחזקה הגבוהה ביותר במטבע הדיגיטלי – הישג שאיש לא שיער שיושג בזמן כה קצר.
אפילו קרן המטבע לא שינתה את דעתו
המהלך של בוקלה לא התרחש בוואקום. כבר בינואר האחרון, העבירה ממשלת אל סלבדור חקיקה חדשה בתגובה להסכמות עם קרן המטבע הבינלאומית (IMF), שביקשה לרסן את פעילות הביטקוין במדינה. אחת הדרישות הייתה להסיר את החובה לקבל ביטקוין בעסקאות במגזר הפרטי, ולאפשר לעסקים לבחור אם להשתמש בו או לא.
ובכל זאת, בוקלה לא התרכך. "אם לא עצרנו כשכל העולם הדיר אותנו, וגם כשמשקיעי ביטקוין רבים נטשו אותנו – אנחנו בוודאי לא נעצור עכשיו," כתב בפוסט נוקב באותה רשת חברתית.
על רקע המשא ומתן הרגיש עם ה־IMF, והעובדה שבוקלה מנסה לשלב מדיניות חדשנית עם צורך בגישה למימון בינלאומי, מדובר באמירה דרמטית – כזו שממשיכה להגדיר את דרכו העצמאית של הנשיא בתחום הכלכלה הדיגיטלית.
בינתיים ביפן: מטהפלנט עם רכישה נוספת של 1,004 ביטקוין
ולא רק מדינות – גם חברות השקעה מוסדיות שומרות על ביטקוין כעמוד תווך של האסטרטגיה הפיננסית שלהן. מטאפלנט, חברת השקעות ציבורית מיפן, הודיעה שרכשה עוד 1,004 ביטקוין תמורת כ־104.3 מיליון דולר.
המהלך הנוכחי מקרב את מטהפלנט ליעד שהציבה לעצמה – להחזיק ב־10,000 ביטקוין עד סוף 2025. נכון לעכשיו, החברה צברה כבר 7,800 ביטקוין, בשווי שוק של יותר מ־806 מיליון דולר. לשם השוואה, העלות הכוללת של הרכישות עד כה עומדת על 712.5 מיליון דולר – כלומר גם כאן, נרשמים רווחים לא ממומשים משמעותיים.
מה שמייחד את מטאפלנט הוא מנגנון המימון: רכישות הביטקוין שלה ממומנות באמצעות סדרת הנפקות אג"ח – האחרונה שבהן בסכום של 15 מיליון דולר. לדברי המנכ"ל סיימון גרוביץ', מדובר באסטרטגיה ממוקדת לטווח ארוך, שמבוססת על המודל של חברת Strategy (מיקרוסטרטג'י לשעבר), בהובלתו של מייקל סיילור.
בין אם מדובר באידיאולוגיה כלכלית ובין אם באסטרטגיה השקעתית, המהלכים של אל סלוודור ומטהפלנט ממשיכים לאתגר את התפיסות המקובלות לגבי תפקידו של ביטקוין בכלכלה העולמית.