על רקע עסקת סחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם – הביטקוין נוסק. בזמן שהמשקיעים שיוועו לאות להרגעה בזירת המאקרו, הסכם הסחר הסופי בין ארצות הברית לסין הובילה את שוק הקריפטו כולו לזינוק מרשים.
בתום יומיים של משא ומתן אינטנסיבי בז'נבה, הודיעו שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט וג'יימיסון גריר, נציג הסחר של ממשל ביידן, על הפחתה דרמטית של מכסים הדדיים בין המדינות – צעד שיצר תגובת שרשרת בשווקים.
המכסים האמריקאיים על סחורות סיניות, שעמדו עד כה על 145%, הופחתו ל־30% בלבד, באופן זמני למשך 90 יום. גם בצד הסיני נרשם צעד מקביל – בייג'ינג הפחיתה את מכסיה על סחורות אמריקאיות מ־125% ל־10%. שוק הקריפטו, הרגיש תמידית למתחים גיאופוליטיים, קלט את המסר מהר מאוד: הביטקוין זינק ביותר מ־10% בשבוע האחרון, ומחירו אף חצה את רף 105 אלף הדולר – פחות מ־4% מהשיא הקודם שעמד על 109,350 דולר. נכון לזמן כתיבת הכתבה, מחיר הביטקוין התייצב על 104,290 דולר.
הנתונים הכלכליים תומכים, אבל העיניים נשואות אל האינפלציה
הזינוק במחיר הביטקוין מגיע לאחר תקופה של עליות עקב כניסות משמעותיות של הון לקרנות הסל (ETF) על הביטקוין, ובראשן הקרן של בלאקרוק, שרשמה זרימות חיוביות במשך 20 ימי מסחר רצופים. עם זאת, מה שבאמת עשוי להטות את הכף לעבר שיאים חדשים הוא פרסום מדד המחירים לצרכן (CPI) של חודש אפריל, שצפוי להתפרסם מחר.
תחזיות האנליסטים מצביעות על האטה באינפלציה הכללית לרמה של 2.3% בלבד לעומת 2.4% במרץ. מדד הליבה, שאינו כולל מזון ואנרגיה, צפוי להישאר על 2.8%. לפי מרקוס טילן מ־10x Research, אם התחזיות הללו יתממשו, ייתכן שהשוק יראה בכך איתות חיובי נוסף – ואולי אף דחיפה נוספת למחיר הביטקוין לעבר שיא חדש.
יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, שידר גם הוא אופטימיות זהירה לאחרונה, כשהדגיש שהשפעת המכסים על האינפלציה היא "קצרה מועד" וש"התמונה הכוללת של האינפלציה נראית טובה".
אלטים נוסקים, אך ספקולציה עדיין לא נראית באופק
הראלי אינו מוגבל רק לביטקוין. גם את'ריום, המטבע השני בגודלו, רשם את שבועו הטוב ביותר מאז דצמבר 2020 עם עלייה של 39% למחיר של 2,500 דולר. מטבעות בולטים נוספים כמו DOGE, ADA, SOL ו־XRP הוסיפו בין 10% ל־56%.
ב־HTX Research מציינים כי למרות העליות, אין עדיין סימני "בועה" או התלהבות ספקולטיבית קיצונית. התנודתיות הגלומה באופציות ביטקוין נותרת בתחום סביר יחסית (50%–55%), רחוק מאוד מהרמות האקזוטיות של יותר מ־80% שנראו בשיאי שווקים קודמים. בנוסף, היקף הפוזיציות בחוזים עתידיים על ביטקוין בבורסת CME נותר נמוך ביחס לשיאים שנרשמו בתקופת הבחירות של טראמפ ב־2020.
בינתיים, כל עוד הריבית על אג"ח בארה״ב לא תעלה מעל 4.8%, וכל עוד המשקיעים ממשיכים להזרים כספים לקרנות הסל על הביטקוין (ETF), ישנה הציפייה שהביטקוין יישאר בטווח מחירים יחסית יציב — בין 105 ל־115 אלף דולר. כלומר, לא צפויות תנודות חדות כל עוד התנאים האלה נשמרים, עד שיגיע "מנוע צמיחה" חדש – כמו שינוי במדיניות הפד, רגולציה חדשה, או נתוני מאקרו חשובים.