בעוד מרבית המדינות נאבקות להדביק את הקצב המהיר של שוק הקריפטו ולנסח עבורו כללי משחק סדורים, ברוסיה בוחרים בנתיב מעט שונה.
כזה שמשלב מצד אחד פתיחות זהירה כלפי הטכנולוגיה, אך מצד שני בקרה הדוקה וסינון מחמיר של המשתתפים. לפני חודש דיווחנו על יוזמה ראשונית של הבנק המרכזי הרוסי, שבחנה פתיחת שוק הקריפטו למשקיעים כשירים בלבד במסגרת ניסוי רגולטורי מוגבל. כעת, היוזמה הזו מקבלת צורה מעשית: משרד האוצר והבנק המרכזי הכריזו על כוונתם להקים בורסה ייעודית למסחר במטבעות קריפטוגרפיים – אך ורק עבור קבוצה מצומצמת במיוחד של אזרחים.
המיזם יוצא לדרך במסגרת "משטר ניסיוני משפטי" – מודל רגולטורי שמאפשר למדינה לבחון טכנולוגיות פיננסיות מתקדמות תחת פיקוח הדוק וללא שינוי חקיקה גורף. בניגוד לפרויקטים קודמים שהתמקדו בגופים מוסדיים, הפעם מדובר בפלטפורמה שפתוחה גם למשקיעים פרטיים – אבל רק לאלה שיעמדו ברף הכלכלי המחמיר של ההגדרה החדשה: "משקיע סופר מוסמך".
הקרמלין מחפש שליטה, לא ליברליזציה
ההצעה, שנולדה בדיוני חורף של הבנק המרכזי הרוסי, מציבה רף גבוה במיוחד: גישה לפלטפורמה תינתן רק למי שמחזיק בהון אישי של לפחות 100 מיליון רובל (כ-1.2 מיליון דולר) או משתכר יותר מ-50 מיליון רובל בשנה (כ-600 אלף דולר). ההגדרה הזו של "משקיע סופר מוסמך" עוד לא סופית – כך לפי דברי סגן מנהל מחלקת המדיניות הפיננסית במשרד האוצר, עוסמאן קבלויב – אך ברור כבר עתה שמדובר ביוזמה שנועדה להוציא את התחום "מהצללים", כלשונו של שר האוצר אנטון סילואנוב, מבלי לוותר על הפיקוח המרכזי.
בניגוד למדינות מערביות שמבקשות להסדיר את השימוש הרחב בקריפטו, מוסקבה בוחרת למקד את הרגולציה דווקא באוכלוסייה שממילא מקיימת קשרים הדוקים עם השלטון או עם מערכות פיננסיות מסורתיות. במילים אחרות: זה לא מהלך שמיועד להנגשת טכנולוגיה, אלא להפיכת שוק הקריפטו לכלי עבודה ממוסד – כזה שנמצא תחת עינה הפקוחה של המדינה.
מה קרה מאז 2021 – ומה עשוי לבוא
מאז כניסת החוק הראשון להסדרת תחום הקריפטו בינואר 2021, שאסר על שימוש בביטקוין ובמטבעות אחרים כאמצעי תשלום, רוסיה מתנהלת בין שני קטבים. מחד – איסורים, חקיקה מחמירה וניסיונות להרחיק את הציבור הרחב מהתחום. מאידך – פיתוח מתמשך של תשתיות קריפטו מדינתיות, כולל שקילה של הנפקת מטבע יציב רוסי, בהתאם להצהרות אחרונות של משרד האוצר.
הקונפליקט הזה נחשף ביתר שאת לאחרונה, עם הקפאת ארנקי הקריפטו של הבורסה Garantex על ידי הרשויות בארצות הברית, דבר שהעלה מחדש את הצורך במערכת קריפטוגרפית מקומית, עצמאית, וחשופה פחות ללחצים חיצוניים. בין השורות אפשר לזהות שאחת ממטרות הבורסה החדשה היא גם להוות צינור השקעה ופעולה לגורמים מוסדיים או פרטיים שמבקשים לעקוף מגבלות מערביות, אבל לעשות זאת באישור המדינה – ולא מתחת לשולחן.
לא רק מסחר – גם חקיקה פלילית וקרנות מדינה
בזמן שהמהלך הזה קורם עור וגידים, המחוקקים הרוסים מקדמים גם שינויים מרחיקי לכת בתחום דיני העונשין: נכסי קריפטו יוכרו כרכוש משפטי, מה שיאפשר למדינה להחרים מטבעות דיגיטליים במסגרת תיקים פליליים – בדומה לחרמות על רכוש אחר. חבר בלשכה האזרחית הרוסית אף הציע לאחרונה להקים קרן ממשלתית שתאגד את כלל נכסי הקריפטו המוחרמים.
למעשה, ברוסיה מתגבשת תפיסה חדשה ביחס לקריפטו: לא כאיום ולא כהבטחה אידיאולוגית, אלא כמציאות טכנולוגית שיש להסדיר ולרתום לצרכים הלאומיים. ההשקה הקרבה של הבורסה החדשה מסמלת את השלב הבא בגישה הזו – צעד שמכיר בפוטנציאל של התחום, אך בו-בזמן שומר את המפתחות אצל המדינה בלבד.