תמונה ראשית: קרדיט: flickr צילום: Cory Doctorow.
ביום שני, קצת אחרי סיום המסחר בוול סטריט, פלנטיר (Palantir) – אחת מחברות התוכנה הבולטות של השנים האחרונות – פרסמה את הדוח הכספי שלה לרבעון הראשון של 2025. החברה הצליחה לעמוד בתחזיות האנליסטים לרווח למניה, שעמדו על 13 סנט, ואף עקפה את תחזית ההכנסות שעמדה על 863 מיליון דולר, עם תוצאה בפועל של 884 מיליון דולר. מדובר בזינוק שנתי של 39%.
גם בשורת הרווח הנקי נרשם שיפור מרשים: 214 מיליון דולר – יותר מפי שניים לעומת הרבעון המקביל אשתקד. יחד עם העלאת התחזיות להמשך השנה, והצמיחה האגרסיבית הן בפעילות המסחרית והן בתחום הממשלתי, נדמה כי החברה לא רק מתמודדת היטב עם הסביבה הכלכלית – אלא גם נהנית ממנה.
אבל השוק, כמו תמיד, מסתכל גם על הסאבטקסט. מניית פלנטיר איבדה כ-9% במסחר המאוחר. למה? ייתכן שהתשובה טמונה בשילוב של מימוש רווחים אחרי עלייה של 64% מתחילת השנה, יחד עם השאלה שמרחפת מעל כל הצלחה טכנולוגית בעידן הנוכחי: האם הקפיצה הנוכחית היא רק הייפ – או שיש כאן תשתית יציבה לצמיחה ממושכת?
פאלנטיר לא מוכרת מוצר – היא מוכרת תשתית
אחת הסיבות שפלנטיר מצליחה למשוך כל כך הרבה תשומת לב היא שהיא אינה מציגה את עצמה כחברת תוכנה "רגילה". המנכ"ל, אלכס קארפ, יודע היטב איך לנסח חזון שמדבר לא רק למשקיעים, אלא גם לרוח התקופה. "אנחנו מספקים את מערכת ההפעלה של הארגון המודרני בעידן הבינה המלאכותית", כתב במכתב למשקיעים. זה לא רק מיתוג – זו אסטרטגיה עסקית ברורה, שמכוונת למכור פתרונות הוליסטיים, עמוקים, בלתי נפרדים מתהליכי קבלת ההחלטות של ארגונים גדולים, במיוחד בתחומי הביטחון, התחבורה, הבריאות והפיננסים.
קארפ לא הסתפק בהצהרה הזו. הוא תיאר את הדרישה לפתרונות הבינה המלאכותית של החברה כ-"גל אדיר של אימוץ" – ביטוי שיכול לומר על כך שמדובר בשינוי עומק ולא באופנה חולפת. הנתונים אכן תומכים בנרטיב הזה: החברה חתמה במהלך הרבעון על 139 עסקאות בשווי של מיליון דולר ומעלה, כשמתוכן 31 עסקאות עברו את רף עשרת מיליון הדולר – נתון שמעיד על עומק האימוץ והאמון של לקוחות גדולים.
פעילות מסחרית בצמיחה מתמדת – אך הממשל עדיין המלך
מבחינת פילוח ההכנסות, פלנטיר עדיין נשענת במידה רבה על חוזים ממשלתיים, ובעיקר על מגזר ההגנה האמריקאי. ההכנסות מהמגזר הציבורי צמחו ב-45% והסתכמו ב-373 מיליון דולר – אך מה שבאמת מרשים הוא מה שקורה במגזר הפרטי: קפיצה של 71% ל-255 מיליון דולר, עם תחזית לצמיחה שנתית של יותר ממיליארד דולר בפעילות המסחרית בארה״ב בלבד.
השוק הפרטי, מתחיל לגלות עניין בפלנטיר לא פחות מהממשל. הסיבה לכך ככל הנראה כפולה: מצד אחד, הבשלת טכנולוגיות ה-AI לשימושים עסקיים מגוונים – מניהול שרשראות אספקה ועד לניתוח תחזיות פיננסיות – ומהצד השני, המוניטין שפלנטיר בנתה לעצמה בשנים האחרונות כחברה המסוגלת לייצר תשתיות טכנולוגיות אמינות, גם בתנאים של חוסר ודאות ביטחונית או רגולטורית.
רפורמות ממשלת טראמפ משחקות לטובה
ההקשר הפוליטי גם הוא משחק תפקיד מרכזי כאן. פלנטיר נהנית מתמיכה עקבית מצד הממשל האמריקאי – במיוחד בעידן שבו הנשיא טראמפ, דרך משרד היעילות הממשלתית בהובלת אילון מאסק, מקדם מדיניות חיסכון והתייעלות שמבוססת על טכנולוגיה. שיתופי פעולה כאלה אינם רק חוזים כלכליים – הם שותפות אסטרטגית. במובן הזה, פלנטיר הצליחה למצב את עצמה לא רק כספקית שירותים, אלא כחלק מהמערכת הממשלתית עצמה.
ההשפעה הישירה: פלנטיר הפכה לביצועיסטית העיקרית של הדיגיטציה הממשלתית האמריקאית. היא נמצאת בליבת מערכות המידע של הפנטגון, הסי.איי.איי, ואפילו מערכות הבריאות הממשלתיות. זה מעניק לה עמדת פתיחה מצוינת מול מתחרות טכנולוגיות שעדיין נאבקות למצוא את מקומן בזירת הביטחון. הנוכחות העמוקה של פלנטיר במערכות קריטיות של הממשל מעניקה לה יציבות והמשכיות, גם בתקופות של אי ודאות בשוק. בשלב הזה, נראה שהשאלה המרכזית היא האם תוכל לשחזר את ההצלחה הזו גם בזירה העסקית.