מאז שנכתב הקוד הראשון של ביטקוין, השם סאטושי נקמוטו הפך לסמל של אנונימיות מוחלטת.
איש לא יודע אם מדובר באדם אחד, בקבוצה או בישות ממשלתית – וההשערות נעות בין מתמטיקאים, קריפטוגרפים, סוכנויות ביון ואפילו ממשלת ארצות הברית עצמה. כעת, תביעה שהוגשה לבית המשפט על ידי עורך דין המתמחה בדיני קריפטו מבקשת להכניס את אחת ההשערות הללו אל תחום האור הציבורי.
ג'יימס מרפי, דמות מוכרת בזירת הרגולציה של המטבעות הדיגיטליים, תובע את משרד ביטחון הפנים האמריקאי בדרישה לחשוף תיעוד של פגישה שהתקיימה, לפי עדות של סוכנת בכירה, עם ארבעה אנשים שלכאורה לקחו חלק בפיתוח ביטקוין. לטענת מרפי, אם הפגישה הזו אכן התקיימה – ולו רק לצורכי בדיקה ראשונית – הציבור זכאי לדעת מה נמסר בה, ולאפשר ביקורת ציבורית על המידע שמחזיקה המדינה בתחום רגיש ומשמעותי כל כך.
האם הממשלה מחזיקה מידע על סטושי נקמוטו?
בסיס התביעה טמון בהתבטאות פומבית שנשמעה בשנת 2019 בכנס מקצועי במיאמי. סוכנת בשם רנה סעוד, שפעלה באותה תקופה במסגרת מחלקת חקירות של משרד ביטחון הפנים, סיפרה כי עמיתיה נפגשו עם ארבעה אנשים שלטענתם היו מעורבים ישירות ביצירת ביטקוין. ההצהרה, שנאמרה על במה פומבית ומצולמת, עברה מתחת לרדאר במשך שנים – עד שהובאה כעת לבית המשפט כהוכחה לכך שלפחות חלק ממידע רגיש עלול להישמר מאחורי דלתיים סגורות.
The Great Mystery of the 21st Century–Who is Bitcoin Creator "Satoshi Nakamoto?"
The United States Government claims to know the answer–but isn't talking.
So, today I sued the U.S. Government to find out exactly what it knows.
🧵👇
— MetaLawMan (@MetaLawMan) April 7, 2025
מרפי אינו טוען שמדובר בהכרח באנשים שיצרו את ביטקוין בפועל. הוא אף מציין במפורש כי ייתכן שמדובר בטעות בזיהוי או באנשים שפשוט היו מעורבים בקהילת הקוד הפתוח. אך בדיוק משום כך, לדבריו, יש מקום להוציא את החומר לאור: כדי לאמת או להפריך את הטענה, ובכך לאפשר תהליך שקוף שמבוסס על עובדות – לא על תיאוריות.
שקיפות ממשלתית מול אנונימיות טכנולוגית
בתשובות שמסר לכלי התקשורת, מרפי מדגיש כי אין בכוונתו לצאת למסע רדיפה אחר סטושי נקמוטו, אלא להציף שאלה עקרונית: האם הממשלה רשאית להחזיק מידע אודות זהות אפשרית של יוצרי ביטקוין – ולהסתיר אותו מהציבור, בהיעדר עילה ביטחונית מובהקת?
הוא משווה בין מצב זה לבין הפרופיל הציבורי של מפתחי פרויקטים גדולים אחרים בתחום הקריפטו, כמו ויטליק בוטרין (Ethereum) וצ'ארלס הוסקינסון (Cardano), ששמותיהם ותפקידיהם ידועים. לדבריו, כאשר הציבור נחשף למידע על זהות היוצרים – גם אם אינו מסכים עימם – הדבר מחזק את האמון בפרויקט ומקדם אימוץ רחב יותר.
האם החשיפה הזו עלולה לפגוע ביציבות של ביטקוין? לדעת מרפי, התשובה שלילית. הקוד של ביטקוין פועל במודל מבוזר, וכל שינוי בו דורש תהליך פתוח ומבוקר דרך הצעות לשיפור (BIP). לפיכך, זהותו של היוצר – בין אם תיחשף ובין אם לא – אינה יכולה להשפיע באופן ישיר על תפקוד הרשת.
במרכז המהלך עומדת שאלה שהיא אולי משפטית, אך גם תרבותית: עד כמה מותר לנו, כחברה, להותיר עמודי תווך של הכלכלה החדשה מאחורי צעיף של סודיות – ומתי ראוי להסיר את הצעיף בשם עקרונות השקיפות והאחריות הציבורית.