חברת Guggenheim Treasury Services, חברה בת של גוגנהיים קפיטל, אחת מהשחקניות הגדולות בוול סטריט, הכריזה לאחרונה על צעד פורץ דרך בשוק הפיננסי – הנפקת ניירות מסחריים בסך 20 מיליון דולר על גבי בלוקצ'יין איתריום. מדובר בפעם הראשונה בה מונפק נייר מסחרי דיגיטלי, מכשיר חוב קצר טווח ללא ביטחונות, על גבי איתריום, צעד המניח יסודות חדשים בעולם הפיננסי הדיגיטלי.
לפי ההכרזה שפורסמה ב-26 בספטמבר 2024, ניירות הערך שהונפקו על גבי הבלוקצ'יין זכו לדירוג האשראי הגבוה ביותר ממודי'ס (P-1), מה שמעיד על יציבותם הכלכלית. מהלך זה עשוי להפוך לאבן דרך משמעותית בשוק ההון העולמי, כאשר החברות הפיננסיות הגדולות מתחילות לחקור ולהתנסות בהנפקות דיגיטליות של נכסים פיננסיים קיימים.
מהו נייר מסחר דיגיטלי?
ניירות מסחריים הם מכשירים פיננסיים המשמשים חברות לצורך גיוס כספים לטווח הקצר, ללא דרישה לביטחונות, לצורך מימון הוצאות כמו שכר ותפעול שוטף. ההנפקה הדיגיטלית של ניירות מסחריים היא למעשה גרסה דיגיטלית לחלוטין של אותם מכשירי חוב מסורתיים, אך עם מספר יתרונות מהותיים הנובעים מהשימוש בבלוקצ'יין.
ההנפקה התבצעה דרך הפלטפורמה AmpFi.Digital של Zeconomy, פרוטוקול בלוקצ'יין המתמחה במסחר וניהול של ניירות ערך דיגיטליים. לאחר הנפקת הניירות, הם יסחרו על הפלטפורמה בגרסה מפוצלת ועם זמני הסליקה מהירים בהרבה בהשוואה לניירות מסחריים מסורתיים שנסחרים בשוק מחוץ לבורסה (OTC).
ג'יאצ'ינטו קוזנצה, מנכ"ל Zeconomy, הדגיש את חשיבותו של המהלך: "כפי שהוכיחה ההתקדמות בתחום ה-ETF והצמיחה בתחום הטוקניזציה, קיים ביקוש עצום לנכסים דיגיטליים אלו בשוק." קוזנצה רואה את העתיד בשוק ההון עובר בצורה טבעית למסגרות טוקניזציה, כאשר משקיעים מחפשים חלופות דיגיטליות עם יתרונות של שקיפות, נגישות וזמני מסחר משופרים.
צמיחה אדירה בתחום
הנפקת ניירות מסחריים על גבי איתריום היא רק אחת הדוגמאות לשימוש ההולך וגדל בטכנולוגיית הבלוקצ'יין בשוק הפיננסים המסורתי. בשנים האחרונות, השימוש בטוקניזציה של נכסים פיננסיים צבר תאוצה אדירה, ובמיוחד בתחום ניירות הערך הממשלתיים. נכון להיום, קיימים נכסים דיגיטליים בשווי 1.9 מיליארד דולר בניהול, והמספר הזה ממשיך לצמוח במהירות.
בלאקרוק, מנהלת נכסים בינלאומית מובילה, מחזיקה כיום ביותר מ-522 מיליון דולר בניירות ערך דיגיטליים. ניהול הנכסים על גבי בלוקצ'יין, ולא דרך מערכות מסורתיות, מציע גישה יעילה יותר לניהול נכסים גדולים, עם יתרונות של פשטות, מהירות והפחתת סיכוני הצדדים המעורבים.
פוטנציאל הצמיחה בשוק הטוקניזציה
לפי דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי חברת Chainlink, שוק הנכסים הדיגיטליים העולמי עשוי להגיע לשווי של 10 טריליון דולר עד שנת 2030. תחזית זו מבוססת על אימוץ גובר של מוסדות פיננסיים, שילוב טכנולוגיית בלוקצ'יין ורגולציות מתקדמות שמתחילות לתמוך בטכנולוגיות אלו. כיום, השווי הגלובלי של נכסים דיגיטליים עומד על כ-118.57 מיליארד דולר, כאשר רשת איתריום אחראית ל-58% מכלל הנכסים הדיגיטליים בעולם.
הנתונים הללו ממחישים את הפוטנציאל העצום של הטוקניזציה. הפיכת נכסים פיננסיים מסורתיים, כמו ניירות מסחריים, לנכסים דיגיטליים הנסחרים על גבי בלוקצ'יין מציעה לא רק שקיפות ויעילות, אלא גם נזילות מוגברת וגישה למגוון רחב של משקיעים.
שחקנים נוספים נכנסים למשחק
גוגנהיים אינה לבד במירוץ לעבר העתיד הדיגיטלי של שוק ההון. פרויקטים נוספים בשוק הפיננסים מתמקדים בניצול היתרונות שמציעה הטוקניזציה. Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), אחת החברות הגדולות בארה"ב לתשתיות סחר, השלימה לאחרונה את פרויקט הפיילוט שלה לשימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין לסחר באג"ח ממשלתיות של ארה"ב (UST) באמצעות רשת Canton. פרויקט זה הפגיש 26 משתתפי שוק מרכזיים, שביצעו כ-100 עסקאות של "תאומים דיגיטליים" של אג"ח ממשלתיות על הבלוקצ'יין.
הניסוי הציג את הפוטנציאל של ניהול אג"ח ממשלתיות דרך פלטפורמות בלוקצ'יין, תוך שיפור הנזילות והפחתת עלויות המסחר והסליקה.
המהלך של גוגנהיים להנפיק ניירות מסחריים בשווי 20 מיליון דולר על גבי איתריום מסמן שלב חשוב במהפכת הטוקניזציה של הנכסים הפיננסיים. ככל שהשוק ממשיך להתפתח, נראה כי יותר ויותר מוסדות פיננסיים יפנו לשימוש בבלוקצ'יין כאמצעי למסחר וניהול נכסים, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שמציעות פתרונות לניהול יעיל, שקיפות וגישה רחבה יותר למשקיעים מכל רחבי העולם.
בעוד התחום עודנו בשלבי התפתחות, הציפייה היא כי הטוקניזציה תהפוך לחלק בלתי נפרד מעולם הפיננסים בשנים הקרובות, עם פוטנציאל לשנות את אופן הניהול והמסחר בנכסים פיננסיים בכל העולם.