בפינה הרועשת והמתוחכמת של עולם הקריפטו, נדמה שאין גבול לתעלומות, וסיפורו של סאטושי נאקאמוטו – יוצר הביטקוין האנונימי – נותר אחד הגדולים שבהם.
תיאוריה חדשה שהוצגה על ידי BTCparser, פלטפורמה מתקדמת לניתוח עסקאות ביטקוין, מעלה טענה מעוררת מחשבה: הארנקים המוקדמים משנת 2010, שכל אחד מהם מחזיק בדיוק 50 ביטקוין – נותרו רדומים במשך כמעט עשור לפני שהתעוררו לחיים בנובמבר 2019. מאז, זוהו מספר העברות בולטות מארנקים אלו, חלקן בסכומים משמעותיים שמדגישים אסטרטגיה עקבית ומתוחכמת.
לטענת BTCparser, השימוש בארנקי 2010 בלבד – תוך השארת הארנקים של 2009 ללא תנועה – עשוי לרמוז על יד מכוונת. "ייתכן שסאטושי עצמו עומד מאחורי ההעברות הללו, תוך שימוש בארנקים המאוחרים כצעד מחושב שנועד לשמור על פרטיותו," מציינים החוקרים.
"התנהלות כזו משקפת לא רק ידע טכני עמוק, אלא גם הבנה ברורה של שוק הקריפטו ותנודותיו," מסבירים החוקרים. "מי שעומד מאחורי ההעברות האלו, אם זה סאטושי או גורם אחר, בהחלט יודע מה הוא עושה."
תכנון מדויק ומכירות אסטרטגיות
הנתונים מראים שהעברות הביטקוין המדוברות לא התרחשו באקראי, אלא כחלק מתהליך מתוכנן היטב. בכל אחד מארבעת האירועים המרכזיים שנחשפו – כמו המכירה הגדולה בנובמבר 2024, שבה הומרו מטבעות בשווי 176 מיליון דולר – נרשמה התאמה ברורה בין העיתוי לבין תנודות שוק הביטקוין. נראה כי המכירות תוכננו להתבצע בנקודות שיא, שבהן הערך המקסימלי שיקף את הרווח האפשרי הגבוה ביותר.
המטבעות לא הגיעו לשוק ישירות: תחילה הועברו לכתובות מסוג P2SH, המשמשות לעסקאות מתקדמות כמו נאמנות (Escrow). לאחר מכן, הם הועברו לכתובות מסוג bech32 – פורמט כתובת מודרני שמציע עמלות נמוכות ושימוש יעיל יותר במרחב הבלוקצ'יין. כל אלה מעידים על רמת תחכום גבוהה ושימוש מדויק בטכנולוגיה, המשלבים הבנה טכנית וכלכלית כאחד.
לדברי החוקרים ב-BTCparser, "מהלכים כאלה לא משאירים מקום לספק: מי שעומד מאחורי ההעברות יודע בדיוק מה הוא עושה, תוך ניצול מושכל של הכלים שהמערכת מציעה."
Coinbase שומרת את התשובות?
המטבעות שנמכרו הגיעו בסופו של דבר לפלטפורמת המסחר Coinbase, אחד השחקנים הגדולים בעולם הקריפטו. BTCparser טוען כי ל-Coinbase עשויות להיות תשובות בנוגע לזהות המסתורית מאחורי ההעברות. עם זאת, האפשרות שהעסקאות בוצעו דרך מתווכים משאירה את התעלומה בעינה.
עם זאת, ייתכן שהפעולות בוצעו דרך מתווכים, מה שמותיר את זהותו של "המגה-לוויתן" (כינוי למשקיע גדול) חסויה. עצם העובדה שהמכירות הגדולות האלו מתבצעות באופן שמותאם לעליות בערך הביטקוין, מה שמחזק את הסברה שמדובר בתכנון מחושב להפקת רווחים מקסימליים. "נראה שמי שעומד מאחורי ההעברות האלו לא רק מבין היטב את השוק, אלא גם יודע איך לנצל אותו בצורה אסטרטגית," אמר החוקר הראשי ב-BTCparser.
זהות סאטושי: לא קרובה לפתרון
התיאוריה על הארנק של 2010 מצטרפת לרשימה ארוכה של השערות סביב זהותו של סאטושי. לאורך השנים עלו שמותיהם של ניק סאבו, אדם בק, והאל פיניי (שמת ב-2013), אך אף אחת מההשערות לא קיבלה אישור סופי. רק לאחרונה, סרט דוקומנטרי של HBO העלה טענה שסאטושי הוא איש הקריפטו פיטר טוד – טענה שטוד דחה בתוקף.
"התיאוריה היא רק תיאוריה," מבהירים ב-BTCparser, אך גם אם היא לא תוכח, היא מעוררת מחדש את העניין בדמותו של סאטושי – אדם או קבוצה שהצליחה לשנות את הכלכלה העולמית.