שותפות יוצאת דופן נרקמת בין Hut 8 — אחת מחברות כריית הביטקוין הציבוריות המוכרות בצפון אמריקה — לבין American Data Centers, חברה הנתמכת על ידי משקיעים פרטיים ובהם אריק טראמפ ודונלד טראמפ ג’וניור. אריק טראמפ עצמו צפוי לכהן בתפקיד האסטרטג הראשי של המיזם החדש.
במסגרת העסקה, שאינה כוללת העברת מזומנים, תושק ישות חדשה בשם "American Bitcoin", שתפעל כחברת כרייה עצמאית. Hut 8 תחזיק ב-80% ממניות החברה ותנהל את פעילותה השוטפת. American Data Centers תחזיק ב-20% מהמניות, ותיקח חלק פעיל בהנהלה כחלק מהמבנה החדש של החברה.
מאחורי המהלך עומדת מגמה רחבה יותר של חדירה לעומק של משפחת טראמפ לעולם הנכסים הדיגיטליים, בשילוב עם אסטרטגיית ביזור חדשה מצד Hut 8. לדברי אשר גנוט, מנכ"ל Hut 8, מדובר במהלך שנועד לייעל את מבנה ההון של פעילות הכרייה, ולספק לה עצמאות תפעולית ומימונית.
מיזם עצמאי, הון עצמאי
על פי ההודעה לעיתונות, החברה החדשה תפעל כיישות נפרדת שתנהל את משאביה בעצמה, תתמודד עם עלויות מימון שונות ותפעל לפי מודל עסקי עצמאי. במסגרת המיזם, ייפרסו למעלה מ-60,000 מכונות כרייה (ASIC), צעד שמאותת על שאיפה לבסס יתרון תחרותי משמעותי בתקופה רגישה לתעשייה.
הקמת ישות עצמאית נועדה, בין היתר, לאפשר גמישות תפעולית גדולה יותר ולפתוח את הדלת בפני גיוסי הון ממוקדים, מבלי להשפיע על שאר הפעילויות של Hut 8. מדובר בגישה שמאמצות לאחרונה עוד ועוד חברות כרייה, בניסיון להתאים את עצמן לסביבה משתנה של מחירי אנרגיה, רגולציה, ונפח התגמולים הצפוי בשוק. ככל שמחיר הביטקוין מושפע מהמחצית האחרונה, כך הלחץ על כורים לשפר את היעילות התפעולית שלהם הולך וגובר.
מניית Hut 8 הגיבה תחילה בעלייה של יותר מ-6% במסחר המוקדם, אך בסיכום רחב יותר — היא חוותה תנודתיות חדה במהלך 2024 ותחילת 2025. המניה טיפסה לשיאים של כמעט 32 דולר, אך ירדה בהמשך לרמות של כ-12 דולר בסוף מרץ. הירידות נבעו משילוב של לחצי שוק, תנודתיות במחיר הביטקוין, והשלכות מתמשכות של חציית הביטקוין באפריל 2024, שקיצצה את תגמולי הכרייה. לנוכח התנאים הללו, החברה מנסה לאזן בין הקטנת עלויות לבין הרחבת פעילותה, תוך חיפוש אחר יתרון תפעולי חדש.
ההנהלה: פרופיל משולב של ביזנס, פוליטיקה וטכנולוגיה
הנהלת המיזם החדש תכלול שילוב יוצא דופן של דמויות מעולמות הטכנולוגיה, היזמות והפוליטיקה. מייק הו, יזם בתחום האנרגיה והטכנולוגיה, יכהן כיושב ראש פעיל. מאט פרוסאק, לשעבר סמנכ"ל אסטרטגיה ב-Hut 8, מונה למנכ"ל. אריק טראמפ, יתפקד כאסטרטג ראשי. לצידם ישמשו בדירקטוריון ג'סטין מאטין — ממייסדי Tinder, מייקל ברוקהים — יזם בתחום המדיה הדיגיטלית, ואשר גנוט, מנכ"ל Hut 8.
הרכב ההנהלה אינו מקרי. הוא מבטא כוונה ברורה: לא רק להפעיל תשתית טכנולוגית מתקדמת, אלא גם לבנות נוכחות ציבורית שמקשרת את המותג החדש לאג’נדה כלכלית-פוליטית. נוכחותו של טראמפ אינה רק ייצוגית — היא משרתת זיהוי אסטרטגי עם גישה פרו-קריפטו שהולכת ומתחזקת בקרב חוגים שמרניים בארה"ב. מינוי של דמויות עם היכרות עמוקה במערכות השפעה, פוליטיות וכלכליות כאחד, עשוי להקל על התמודדות עם אתגרים רגולטוריים — במיוחד בתקופה שבה המחלוקות בוושינגטון סביב עולם הקריפטו מגיעות לשיא חדש.
המשך ההשקעה של משפחת טראמפ בעולם הקריפטו
עבור בני משפחת טראמפ, מדובר במהלך המשכי להשתלבותם ההולכת וגוברת בתחום הקריפטו. מלבד המיזם החדש, המשפחה מעורבת גם בפרויקט ה-Defi שמשוייך באופן כמעט ישיר גם כן לנשיא – World Liberty Financial שמתכנן להשיק מטבע יציב, וכן בשני מטבעות מימקוין על רשת סולנה — TRUMP ו-MELANIA — שאיבדו מעל 85% מערכם מאז הונפקו בינואר.
למרות הכישלון היחסי של מטבעות המימקוין, המעורבות נמשכת — ועוברת מהשקעות ספקולטיביות אל תשתיות. המעבר הזה מאותת על שינוי כיוון: ממיתוג פוליטי גרידא, לעבר השתתפות פעילה בבניית הכלכלה הדיגיטלית עצמה. המשפחה אינה מסתפקת עוד בחסות על מיזמים, אלא שואפת להשפיע על מודלים עסקיים מהיסוד.
ההצהרות האחרונות של דונלד טראמפ ג'וניור מדגישות גישה מעשית יותר של המשפחה כלפי ביטקוין: לא רק השקעה סבילה, אלא גם השתתפות בתהליך הכרייה, תוך שאיפה לבניית תשתית רווחית וברת קיימא. התוצאה היא שיתוף פעולה שנע בין אידיאולוגיה לבין פרקטיקה – עם הכרה בכך שבעידן שאחרי המחצית, גם הכרייה עצמה דורשת חשיבה אסטרטגית מחודשת.