ביטקוין פתח את שבוע המסחר כשהוא שומר על יציבות מעל רף 94 אלף דולר, בתוך אווירה כללית של המתנה וזהירות. השוק, על שלל נכסיו, ממשיך לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות בזירה הגיאו־פוליטית, ובראשן שיחות הסחר המתחדשות בין ארצות הברית לסין. לא מדובר בחשש או בפאניקה – אלא יותר בתחושת ריחוק זמני, כזו שמותירה את ההגה בידיים של החדשות שיגיעו מבייג’ינג או וושינגטון.
גם מטבעות דיגיטליים בולטים נוספים, כמו את'ריום ו-XRP, רשמו ירידות קלות – מה שמעיד על האטה כללית בפעילות ועל נטייה להמתנה זהירה מצד המשקיעים. המגמה אינה שלילית באופן מובהק, ההפך, היא משדרת העדפה להמתנה זהירה במקום פעילות אקטיבית. ייתכן שמדובר בשקט שלפני תנועה חדה יותר, כלפי מעלה או מטה.
שווקים סגורים, תנודתיות מצומצמת
ביום שני נותרו רוב שוקי ההון המרכזיים באסיה – בהם הונג קונג, סין, יפן ודרום קוריאה – סגורים לרגל חגים, והדבר השפיע ישירות על נפחי המסחר במטבעות הדיגיטליים. עם זאת, דווקא עם השקט הזה נרשמה התחזקות חדה במטבעות האזוריים, ובראשם היואן הסיני שהגיע לשיא של חצי שנה, סביב ¥7.19 לדולר.
הסיבה העיקרית לכך נעוצה בציפיות המתחזקות לחידוש הקשרים הכלכליים בין סין לארצות הברית, מה שמזרים ביטחון מחודש לשווקים המקומיים. גם ההיחלשות הזמנית של הדולר האמריקאי תרמה להתחזקות המטבעות האסיאתיים. הסוחרים מצאו עצמם פועלים בואקום מסחר נדיר, שדווקא איפשר לאותות חלשים להשפיע בעוצמה.
בולטת במיוחד הייתה תנועת המטבע של טייוואן (NTD), שטיפס לשיא של שנתיים מול הדולר, בעקבות גידול של 1.4 מיליארד דולר בהשקעות זרות – בעיקר בעקבות פרסום הדו”ח הרבעוני של ענקית השבבים TSMC שהציגה זינוק של 60% ברווח. הבנק המרכזי בטייוואן נאלץ להתערב כדי לרסן את התנודתיות, אך הכחיש כל שיקול פוליטי מאחורי המהלך.
הסכם באופק?
במהלך סוף השבוע, הודיעה ממשלת סין כי היא בוחנת הצעה אמריקאית לחידוש שיחות הסחר, בעוד הנשיא טראמפ רמז כי "לבייג’ינג יש רצון לסגור עסקה". ובזמן שהשוק המסורתי מגיב באופטימיות זהירה, תחום הקריפטו נותר רגיש במיוחד – בעיקר לאור השפעת הסכם כזה על כלכלת סין והדולר האמריקאי.
למרות ההתבטאויות משני הצדדים, לא פורסם עדיין מועד מוסכם לשיחות. טראמפ אף ציין שאין בכוונתו לשוחח ישירות עם נשיא סין בשבוע הקרוב, אך רמז כי ייתכן שהסכמים מסחריים ראשונים ייחשפו בתוך שלושה שבועות – מבלי לפרט אילו מדינות יהיו כלולות בכך. בינתיים, השוק נותר תלוי באוויר, כשהצהרות פומביות מחליפות לוח זמנים קונקרטי.
הקריפטו, שהוא מטבע גלובלי במהותו, מגיב לא רק לשינויים פוליטיים אלא גם לרמזים על שינוי מגמה בגיאופוליטיקה. המשקיעים מבינים כי הסכם סחר חדש ישפיע באופן עקיף על הנזילות בשווקים, ועלול לשנות את תוואי הריביות העתידי בארה"ב. בין השורות, ברור שגם אם אין עדיין עסקה – הכיוון נבחן ברצינות משני הצדדים.
בין תקווה לחשש: המשקיעים בוחנים את הביטקוין בעיניים פקוחות, כשהעתיד תלוי יותר ויותר בהחלטות מחוץ לשוק.
עם זאת, סוחרי פלטפורמת החיזוי Polymarket נותרים סקפטיים – לפי ההימורים, רק 21% סבורים שייחתם הסכם סחר עד חודש יוני, ו־47% מעריכים שהממשל האמריקאי יפחית מכסים עד סוף מאי. הפער הזה בין התחושות לבין ההסתברויות בשווקי התחזיות מחדד עד כמה השוק עדיין מהסס להמר על שינוי דרמטי במצב.
האם הביטקוין שוב נתקע?
לפי ניתוח עדכני של Glassnode, ביטקוין מתמודד בימים אלה עם התנגדות טכנית משמעותית בטווח שבין 93 ל־95 אלף דולר – רמות שמייצגות את עלות הרכישה הממוצעת של משקיעים לטווח קצר, ואת הממוצע הנע ל־111 ימים. מדובר, לטענת הדו"ח, ב"נקודת מפנה קריטית" של השוק.
מדובר באזורים שבהם השוק לרוב "מתבשל" – לא מספיק זול כדי להיחשב כהזדמנות, ולא מספיק חזק כדי להצדיק התפרצות כלפי מעלה. גם מבחינה פסיכולוגית, קרבה לרף 100 אלף דולר יוצרת תחושת זהירות – כאילו הסוחרים מנסים להבין אם מדובר בתקרת זכוכית או תחנת ביניים.
כישלון להתבסס מעל לרמות אלו עלול להחזיר את המטבע לטווח הדשדוש הקודם ולגרום להפסדים בלתי ממומשים בקרב חלק מהמשקיעים. מאידך, אם יצליח לפרוץ את ההתנגדות – הסלולה לפניו דרך נוחה יחסית לרמות מחיר חדשות, כשמעל רף 100 אלף דולר קיים פחות לחץ מצד מוכרים. המשמעות היא שברגע שהחששות יתפוגגו – הגל הבא עשוי להיות חד.
המבט קדימה: ציפייה לאימוץ מוסדי מתמשך
לצד אי הוודאות המקרו־כלכלית, מתחזקת בקרב גופים מוסדיים התחושה כי האינטגרציה של ״נכסים מהעולם האמיתי״ (RWA) לתוך מערכות מבוססות בלוקצ'יין תסמן את השלב הבא באבולוציה של השוק. מדובר בתהליך שבו נכסים מוחשיים – כמו נדל"ן, אג"ח ממשלתיות או חשבוניות מסחריות – מומרים לייצוגים דיגיטליים ונסחרים על גבי פלטפורמות הבלוקצ׳יין. עבור משקיעים שמרניים יותר, זהו גשר בין העולמות – כזה שמאפשר ליהנות מיתרונות הבלוקצ'יין בלי לוותר על עוגן כלכלי ממשי.
האינדיקציות לכך מגיעות בעיקר משיתופי פעולה חדשים עם בנקים מסורתיים וקרנות גידור, שמחפשים אפיקים חדשניים לניהול סיכונים וגיוון תיק ההשקעות. הנכסים הריאליים שמגובים בקריפטו יוצרים שכבת ביטחון חדשה למשקיעים שמרנים יותר.
לדברי ניק ראק, מנהל מחקר ב־LVRG, "למרות החשש הקיים מסיכונים מקרו־כלכליים בארצות הברית, התנתקות הקורלציה של ביטקוין ממדדי המניות מצביעה על כיוון חדש – כזה שמאפשר למשקיעים לחשוב מחדש על תפקידו של הנכס הדיגיטלי הזה בתקופה הנוכחית". עבור רבים, זו לא רק אסטרטגיה פיננסית – אלא אמירה על עתיד השוק כולו.