בעוד שחברות רבות בתחום הקריפטו מתמקדות בהישרדות תפעולית או בניסיון לייעל את פעילות הכרייה, Marathon Digital נוקטת בגישה אחרת לחלוטין: במקום לכרות ביטקוין – היא פשוט קונה אותו.
החברה, הנחשבת לאחת משחקניות המפתח בתחום כריית הביטקוין בצפון אמריקה, הכריזה על השקת תוכנית חדשה למכירת מניות בהיקף של עד 2 מיליארד דולר. המכירה תתבצע באמצעות מנגנון הנפקה מתגלגלת (ATM), שבמסגרתו ניתן להנפיק מניות באופן מדורג לאורך זמן, בהתאם לתנאי השוק. הכסף שיגויס ישמש לרכישת ביטקוין בשוק הפתוח, ובכך יחזק עוד יותר את מצבת ההחזקות הדיגיטליות של מרתון – שזינקה משמעותית בחודשים האחרונים.
על פניו, זה אולי נשמע הפוך מההיגיון העסקי הבסיסי: מדוע שחברת כרייה תרכוש את אותו נכס שהיא אמורה לייצר בעצמה? אבל כשבוחנים את הנתונים הפיננסיים בענף, מבינים שההיגיון של מרתון מתיישב היטב עם המציאות הכלכלית שנוצרה מאז אירוע החצייה ב-2024. במילים אחרות, כשעלות הכרייה מתייקרת והתשואה מצטמצמת – לעיתים עדיף פשוט לקנות.
למה לכרות שאפשר לרכוש?
מרתון מחזיקה כיום ב־46,376 ביטקוין – מה שהופך אותה לשנייה בגודלה מבין החברות הציבוריות המחזיקות בנכס הדיגיטלי, אחרי חברת Strategy (לשעבר MicroStrategy) של מייקל סיילור. אך בניגוד למה שנדמה – את רוב המטבעות הללו החברה כלל לא כרתה בעצמה. את הזינוק המשמעותי בהיקף ההחזקות שלה היא ביצעה דרך שורת רכישות בשוק הפתוח, כשהמימון הגיע מגיוסי הון קודמים, כמו זה שבמסגרתו מכרה מניות בהיקף של 1.4 מיליארד דולר בשנה החולפת.
האסטרטגיה הזו קיבלה משנה תוקף לאחר אירוע החצייה של 2024, שהוביל לירידה דרמטית ברווחיות הכרייה. בעוד עלויות התפעול נותרו גבוהות, תגמול הכרייה נחתך בחצי – מה שגרם לשחקנים בתחום לבחון דרכים נוספות להיחשף לביטקוין, תוך עקיפת הקושי ההולך וגובר של המודל העסקי המסורתי.
שוק ההון מממן את עתיד הקריפטו
לצורך הגיוס החדש, מרתון חתמה על הסכמים עם מספר בנקים להשקעות, ביניהם Barclays, BMO Capital, BTIG וקאנטר פיצג'רלד, במסגרתם יימכרו מניות החברה לציבור לאורך זמן בשוק הפתוח. בפרוספקט שפורסם לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), ציינה החברה כי היא מתכוונת להשתמש בהכנסות "לצרכים כלליים", תוך דגש על רכישת ביטקוין.
מהלך כזה מדגיש מגמה מעניינת בעולם הפיננסים – חברות ציבוריות בתחום הקריפטו שנשענות על שוק ההון כדי להרחיב את ההחזקות שלהן בנכסים דיגיטליים. זהו שינוי פרדיגמה, שבו במקום לפעול מתוך המערכת הביזורית בלבד, אותן חברות הופכות את המוסדות הפיננסיים המסורתיים לשותפים במימון החזון הקריפטוגרפי שלהן.
המהלך האחרון של מרתון ממחיש מגמה רחבה יותר בענף: חברות כרייה שמבקשות לשנות את הגדרתן. לא עוד תשתיות פיזיות וציוד יקר, אלא פוזיציה פיננסית ממונפת על שוק הקריפטו. מרתון לא מתביישת להודות – היא רואה בביטקוין נכס ליבה, ומעמידה לרשותו את כל הכלים שמציע שוק ההון.
עבור המשקיעים, המסר ברור: מי שמאמין בביטקוין, כבר לא חייב לכרות אותו. אפשר פשוט לקנות – ולקוות שהאסטרטגיה תחזיק מעמד גם במחזור השוק הבא.