הונג קונג מצטרפת היום לרשימת המדינות שנכנסות לעובי הקורה הרגולטורי של תחום הסטייבלקוינים.
לאחר דיון של מספר חודשים, מועצת המחוקקים המקומית אישרה את "חוק הסטייבלקוינים", שמבסס מנגנון רישוי מחייב לכל מי שמעוניין להנפיק מטבע דיגיטלי צמוד מטבע פיאט – כמו הדולר או היואן.
החוק קובע שמנפיקי סטייבלקוינים יחויבו להחזיק כיסוי כספי מלא לכל מטבע דיגיטלי שהונפק, כדי להבטיח שניתן יהיה להמיר אותו בכל רגע למטבע רגיל. בנוסף, יידרשו להפריד בין כספי הלקוחות לכספי החברה – צעד שנועד להגן על המשתמשים במקרה של כשל עסקי. מעבר לכך, החוק מחייב עמידה בתקנים מחמירים של מניעת הלבנת הון, מימון טרור וניהול סיכונים, כדי לשמור על יציבות ואמון בשוק המתפתח.
מזכיר האוצר של הונג קונג, כריסטופר הוי, הסביר כי החוק פועל לפי עיקרון "אותה פעילות, אותם סיכונים, אותה רגולציה" – גישה שמבקשת להבטיח שתחום הקריפטו יתנהל על פי כללי משחק אחידים ביחס לעולם הפיננסי המסורתי.
תשתית ל-Web3 – לא רק רגולציה
אך לא מדובר רק בניסיון לשים גבולות. המחוקקים רואים בצעד הזה בסיס לבניית תשתית של ממש לכלכלה הדיגיטלית הבאה.
ג'וני נג, חבר הוועדה שעסקה בגיבוש החוק, צייץ כי "הנפקת סטייבלקוינים היא רק הצעד הראשון – הדבר החשוב באמת הוא לפתח אפליקציות מעשיות שישתמשו בהם בפועל". לדבריו, תחומים כמו מסחר קמעונאי, תשלומים בין-אישיים וסחר בינלאומי יכולים להרוויח מפתרונות מהירים, יציבים ונגישים יותר.
הונג קונג החלה כבר בשנה שעברה להפעיל סביבת ניסוי (sandbox) למנפיקי סטייבלקוינים – ובין המשתתפות בסביבת הניסוי: בנק סטנדרט צ'רטרד (בנק בינלאומי), אנימוקה ברנדס (חברת Web3 מובילה) ו-Hong Kong Telecom (ספקית תקשורת מקומית גדולה).
במקביל לארצות הברית
החוק החדש מגיע כמעט במקביל להתקדמות רגולטורית גם בארצות הברית, שם הסנאט הצביע על קידום חקיקה מקבילה – ה-GENIUS Act. גם בו, המיקוד הוא בהסדרה של הנפקת סטייבלקוינים על ידי חברות פרטיות, תוך דרישה לתנאים פיננסיים מחמירים.
כך, נוצר מרוץ רגולטורי בין מוקדי כוח פיננסיים עולמיים – והונג קונג מאותתת שהיא לא מתכוונת להישאר מאחור.
השאלה הגדולה שנותרה פתוחה: האם הכללים החדשים יובילו לצמיחה ולחדשנות – או דווקא ירחיקו שחקנים מהתחום? בינתיים, מובן דבר אחד – הסטייבלקוין עובר שלב.