התגובה החריפה של שוק הקריפטו השבוע לא הגיעה משום מקום. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, חשף שורת תעריפים חסרי תקדים על ייבוא סחורות – וגרם לטלטלה לא רק בשוקי ההון המסורתיים, אלא גם בעולם הנכסים הדיגיטליים. מלחמת הסחר – בשיאה.
ההודעה נמסרה באירוע שנקרא "יום השחרור", וכללה מס בסיס של 10% על כל המוצרים המיובאים לארה"ב, לצד תעריפים גבוהים בהרבה למדינות כמו סין (34%), האיחוד האירופי (20%) ויפן (24%). רכבים שמיוצרים מחוץ לארה"ב יחויבו במס של 25%.
במהלך היום עוד שררה אופטימיות מסוימת, שהתבססה על שמועות שהתעריף האחיד יעמוד על 10% בלבד – אך האכזבה לא איחרה לבוא. בתוך שעות מההכרזה, מחיר הביטקוין נחת מ-88 אלף דולר ל-82,600 דולר – ירידה של כמעט 6%. את'ריום וסולנה הובילו את גל הנפילות בקרב המטבעות האלטרנטיביים עם ירידות של למעלה מ-6%, ומדד GMCI 30 נפל ב-4.6%.
התגובה הזו היא לא רק תנודתיות רגילה. היא חושפת בעיה עמוקה יותר – שקשורה לתלות של תעשיית הקריפטו בתשתיות ייצור עולמיות, ולהסתגלות של כלכלת הקריפטו למדיניות סחר חדשה ולא צפויה.
כשכרייה פוגשת גיאופוליטיקה: הלחץ עובר למכונות
תעשיית הכרייה של ביטקוין בארה"ב עלולה להיות בין הראשונות להיפגע מהתעריפים החדשים – ולא בגלל מס ישיר על פעילות פיננסית, אלא בגלל פגיעה בלוגיסטיקה.
כמעט כל הכורים בארה"ב מסתמכים על שבבים מתקדמים (ASICs) שמיוצרים באסיה, ובעיקר בסין. עליית המחירים הצפויה בעקבות התעריפים תגרום לכך שכורים יתקשו לשדרג ציוד או לשמור על תחרותיות מול שחקנים מחו"ל.
"אם עלויות הייבוא ימשיכו לטפס, לא נוכל לשמר רווחיות," הסביר אלכסנדר בלום, מנכ"ל Two Prime Digital Assets. "מדובר בעלייה חדה בהוצאות ההון, שתשפיע ישירות על רווחיות הכורים."
עם זאת, לא הכול שחור: בטווח הקצר, כורים יעילים יותר עשויים דווקא ליהנות מירידה ברמת הקושי של הרשת, אם פחות כורים יצליחו להחזיק מעמד. המשמעות? רווחיות יחסית גבוהה יותר למי שישרוד את תקופת הלחץ.
מה עושים עם ההכנסות? ייתכן שזה יוביל לרכישת ביטקוין
בעוד השווקים עדיין מעכלים את מהלכי "יום השחרור", אנליסטים בתעשייה מציעים כיווני חשיבה חדשים באשר לייעוד ההכנסות שיגיעו מהתעריפים. יש מי שסבורים כי הממשל עשוי לשקול שימוש חלקי בהכנסות לטובת השקעה בביטקוין – כחלק מאסטרטגיית גידור מול תנודתיות מאקרו־כלכלית.
לדברי אלכסנדר בלום, מנכ"ל Two Prime Digital Assets, מדובר ברעיון שנמצא בשלבי בחינה ראשוניים, והוא עשוי לקרום עור וגידים כל עוד יישמר האיזון התקציבי. "הכנסות פדרליות חדשות עשויות להיות הכלי שיאפשר למדינה לגשת לרכישת ביטקוין," אמר. לדבריו, הנושא עולה בשיחות פנימיות בקרב יועצים כלכליים ובכירים בתחום הטכנולוגיה הממשלתית.
אם מגמה כזו תבשיל, אפילו חלקית, היא עשויה לעצב מחדש את אופי המעורבות של ארה"ב בשוק הקריפטו – לא רק כרגולטור, אלא גם כמשקיעה אסטרטגית.