מתחת לפני השטח, ללא הכרזות רשמיות או ציוצים מפתיעים, טסלה ממשיכה להחזיק באחת מהפוזיציות המשמעותיות ביותר של חברה ציבורית בביטקוין.
על פי נתונים עדכניים שפירסמה פלטפורמת Arkham – אשר מבצעת מיפוי ואיתור אחזקות קריפטו של גופים מוסדיים וארנקים גדולים – נכון לסוף מאי 2025 מחזיקה טסלה בכ-11,900 מטבעות ביטקוין, בשווי מוערך של כ-1.25 מיליארד דולר. מדובר בעלייה קלה לעומת ההערכות הקודמות שעמדו על 11,509 מטבעות, שינוי שנובע ככל הנראה מרה-ארגון פנימי בין הארנקים של החברה, ולא מרכישה חדשה.
התנועה בארנקים הללו, שנצפתה בשבועות האחרונים, הובילה לספקולציות בשוק בדבר מכירה אפשרית של חלק מההחזקה. עם זאת, Arkham הבהירה כי מדובר ב"רוטציות ארנק" – כלומר, העברות פנימיות לצורכי ניהול ואבטחה, ללא שינוי בבעלות או פעילות מסחרית.
כך או כך, הכמות הנוכחית שטסלה מחזיקה מעידה על עמדה ממושכת כלפי הנכס, גם בלי מהלכים פומביים חדשים. עליית מחיר הביטקוין מאז תחילת 2023 הובילה לזינוק בשווי ההחזקה – והחזירה אותה שוב לתשומת הלב של השוק.
רכישה שעיצבה את הדרך
הרכישה הראשונית של טסלה, שבוצעה בפברואר 2021, הסתכמה בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר בביטקוין – מהלך שסימן תקדים תאגידי והציב את טסלה כאחת מהחברות הציבוריות הראשונות בעולם שהוסיפו נכס קריפטוגרפי למאזן שלהן בצורה מוצהרת ובסדר גודל משמעותי. ההחלטה לוותה בהצהרה מצד אילון מאסק על שינוי במדיניות ניהול המזומנים של החברה, מתוך מטרה לגוון את תיק הנכסים ולהתגונן מפני אינפלציה.
ביולי 2022, מכרה טסלה כ-75% מההחזקות, תוך שהציגה את המהלך כבחינה של נזילות השוק. כתוצאה מהמכירה נותרו ברשות החברה כ-9,700 מטבעות ביטקוין. מאז, ככל הנראה בוצעו רכישות נוספות, וכיום טסלה מחזיקה בכ-11,900 ביטקוין, ששוויים מוערך בכ-1.25 מיליארד דולר.
המהלך הראשוני של טסלה שימש כזרז לחברות ציבוריות נוספות לשקול את שילובו של ביטקוין כאפיק באסטרטגיית ניהול האוצר. מאז הצטרפו שחקניות נוספות, הבולטת בהן היא Strategy (לשעבר מיקרוסטרטג׳י) – אך טסלה נותרה סמל מובהק לאימוץ מוסדי מוקדם של נכסים דיגיטליים מצד גוף שאינו פיננסי מובהק.
שוק תנודתי, אחזקה יציבה
שווי אחזקות הביטקוין של טסלה, כמו כל נכס מבוסס שוק, משתנה בכל רגע בהתאם למחיר המטבע. העלייה לשווי של כ-1.25 מיליארד דולר נובעת במידה רבה מעליית מחיר הביטקוין, אך גם מצמיחה מסוימת בכמות המטבעות מאז הדיווחים הקודמים. עם זאת, אין עדות למהלך מסחרי חדש או הכרזה פומבית – אלא להעברות פנימיות בין ארנקים, שאינן מהוות מכירה או רכישה בפועל.
זהו איתות לכך שטסלה לא רק ממשיכה להחזיק בביטקוין, אלא גם מבצעת ניהול אקטיבי של הנכס במסגרת אסטרטגיית האוצר שלה.
המומחים מציינים כי עצם השמירה על אחזקת ביטקוין במאזן של חברה ציבורית, לאורך זמן, נחשבת חריגה יחסית – במיוחד על רקע האתגרים החשבונאיים והרגולטוריים הנלווים. לפי הכללים הנוכחיים, חברות מחויבות לרשום ירידת ערך כאשר מחיר הביטקוין יורד, אך אינן יכולות לרשום רווח אם ערכו עולה – מצב שיוצר עיוותים בדוחות הכספיים, ומחייב ניהול שמרני וזהיר.
השאלה הבאה: מי תצטרף?
אם יש מסר עיקרי שאפשר ללמוד מהמהלך של טסלה, הוא כנראה זה: אחזקה אסטרטגית בביטקוין מצד גוף עסקי אינה עוד תופעה שולית. היא לא נובעת מהייפ רגעי, אלא מראייה מערכתית של ניהול סיכונים וגיוון תיקי נכסים.
עם כניסתן של קרנות סל מבוססות ביטקוין ופתרונות רגולטוריים מתקדמים יותר, המודל שטסלה יישמה כבר ב-2021 הופך קל יותר ליישום גם עבור חברות אחרות. השאלה היא לא אם חברות יצטרפו – אלא מתי, ובאיזה קצב.