בשבועות האחרונים, הפער בין הסקרים הפוליטיים לבין שווקי ההימורים הדיגיטליים סביב בחירות 2024 הולך ומעמיק. בעוד שסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין דונלד טראמפ לקמלה האריס, שוקי ההימורים מבוססי קריפטו, כמו Polymarket ו-Kalshi, מציגים תמונה שונה לגמרי: טראמפ מוביל בפער גדול, לעיתים של 20 נקודות. נשאלת השאלה: האם זו חוכמת ההמונים במיטבה או שאולי מדובר במניפולציה מתוחכמת?
שוקי ההימורים: יותר חוכמת ההמונים או חוכמת המניפולטורים?
שוקי תחזיות מבוססי הימורים מציגים תוצאה אחת מאוד פשוטה: איפה שאנשים שמים את הכסף שלהם. בהנחה שחוכמת ההמונים אכן עובדת, המחשבה היא שאם מספיק אנשים מאמינים שתוצאה מסוימת תתרחש – כמו ניצחון של טראמפ – כנראה יש משהו מאחורי זה. אחרי הכל, כשכסף אמיתי על השולחן, אנשים נוטים לחשוב פעמיים לפני שהם לוקחים סיכונים מיותרים, נכון?
אז זהו, שלא בטוח.
במקרה הנוכחי, ישנן טענות לפיהן ארבעה חשבונות בודדים ב-Polymarket השקיעו כ-30 מיליון דולר על כך שטראמפ ינצח. ואם זה לא מספיק מטריד, מתברר שהחשבונות הללו ממומנים דרך בורסת קריפטו אמריקאית, Kraken, ומנוהלים על ידי זרים. כלומר, אנחנו לא בהכרח מדברים על השתקפות של דעת הקהל האמריקאית, אלא אולי על מהלך מחושב וממומן היטב מצד שחקנים חיצוניים. כשרוב הכסף מגיע ממקור אחד או כמה מקורות גדולים, יש פה סיכון שהשוק לא באמת משקף את הדעה הרווחת אלא פשוט הימור גדול של מישהו שיש לו מספיק כסף להשפיע על המאזן.
קלשי משיבים אש: "אין מניפולציות בהימורים"
טארק מנסור (Tarek Mansour), מייסד פלטפורמת ההימורים Kalshi, שולל את הטענות למניפולציה וטוען כי השוק מדויק. לטענתו, למרות שיותר אנשים מהמרים על טראמפ, דווקא ההימורים הפרטניים על האריס הם בסכומים גבוהים יותר, מה שמראה על פיזור יחסי. לדבריו, הנתונים של Kalshi מיישרים קו עם Polymarket, ומדובר בבחירה של ההמונים, לא במניפולציה.
מנסור מבהיר שאם יותר אנשים מהמרים על טראמפ, זו לאו דווקא מניפולציה אלא עדות לכך שהציבור מאמין בניצחונו. "פשוט יש יותר אנשים שמאמינים בטראמפ," הוא אומר, וטוען כי המודל של שוקי התחזיות מדויק יותר מסקרים כי פה באמת יש כסף על הכף, ולא סתם דעה שמובעת ללא השלכות כלכליות.
האם אפשר ללמוד משהו מהשוק הזה?
כאן נכנסת השאלה הגדולה: האם שוקי הימורים כמו Kalshi ו-Polymarket יכולים לשמש אותנו ככלי פיננסי לגיטימי לחיזוי העתיד? האם משקיעים יכולים להסתמך עליהם כדי להבין לאן הרוח נושבת?
במידה מסוימת, התשובה היא כן. שוקי תחזיות מבוססי כסף מביאים תמריץ כלכלי חזק לחשיבה מושכלת. הימור על תוצאה מסוימת איננו רק ניחוש פרוע – הוא משקף לעיתים קרובות מחקר, תחושות השוק ואפילו ניתוח מידע פנימי שאנשים עשויים להחזיק. לדוגמה, כאשר יותר אנשים מהמרים על מועמד כמו טראמפ, ייתכן שהם מזהים מגמות שלא נראות עדיין בסקרים הרשמיים.
עם זאת, אסור לשכוח ששווקים אלו חשופים גם למניפולציות, במיוחד בשוקי קריפטו מבוזרים. אנחנו לא באמת יודעים מי עומד מאחורי כל הימור והאם יש כאן אינטרסים חיצוניים המנסים להשפיע על דעת הקהל והתקשורת. במקרה הזה, האם מדובר בחוכמת ההמונים או חוכמת הקומץ?
בשורה התחתונה
שווקי ההימורים הפוליטיים מבוססי הקריפטו מציגים תמונה שמצביעה בבירור על ניצחון לטראמפ, אך השאלה היא עד כמה התמונה הזו אמיתית. האם מדובר בתובנה עמוקה שמגיעה מתוך השקעה אמיתית של הציבור, או שאולי מדובר באשליה שנבנתה על ידי כמה שחקנים גדולים עם הרבה כסף ועניין פוליטי ברור?
במובן הזה, שוקי התחזיות הם כלי חזק ומעניין – אבל כמו בכל דבר, צריך לדעת איך לקרוא אותם ולא להסתנוור מהמספרים.