המהלך האחרון של World Liberty Financial, גוף פיננסי הנתמך על ידי דונלד טראמפ, מסמן כיוון ברור: להפוך את פקיסטן לאחד המרכזים הצומחים ביותר בעולם הקריפטו.
על פי דיווח בעיתון Business Recorder שפורסם ב-27 באפריל, החברה חתמה על מכתב כוונות (LOI) עם מועצת הקריפטו של פקיסטן, גוף בעל גיבוי ממשלתי, שמטרתו להסדיר ולקדם את תחום המטבעות הדיגיטליים במדינה.
במסגרת ההסכם, World Liberty תסייע להקמת סביבות רגולטוריות ייעודיות לבחינת מוצרים מבוססי בלוקצ'יין, תעודד את הרחבת השימוש בסטייבלקוינים עבור העברות כספים ומסחר בינלאומי, ותתמוך בפיתוח מיזמים העוסקים בטוקניזציה של נכסים מהעולם האמיתי. בנוסף, החברה תלווה את קידום תחום הדיפיי במדינה — תחום שפאקיסטן מזהה בו פוטנציאל משמעותי, במיוחד על רקע העלייה המהירה באימוץ טכנולוגיות פיננסיות מתקדמות.
פקיסטן מהמרת על הדור הצעיר
על פי דברי שר האוצר של פקיסטן, מוחמד אורנגזב, המדינה מבינה את המשאב החשוב ביותר שלה: דור צעיר ודינמי. עם כ-60% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 30, פקיסטן מחפשת למנף את הפוטנציאל הדמוגרפי הזה לטובת קידום חדשנות טכנולוגית וכלכלית. "הנוער והסקטור הטכנולוגי הם הנכסים הגדולים ביותר שלנו", אמר אורנגזב, "באמצעות שותפויות כאלה, אנו פותחים דלתות חדשות להשקעות, לחדשנות ולהובלה עולמית בכלכלת הבלוקצ'יין."
בחיזוק הדברים, דו"ח של Chainalysis מהשנה האחרונה דירג את פקיסטן במקום התשיעי בעולם באימוץ קריפטו, עם הערכה של 25 מיליון משתמשים פעילים והיקף עסקאות שנתיות של 300 מיליארד דולר.
אסטרטגיה רגולטורית חדשה: בין קידמה לביטחון
לצד הרצון המוצהר לקדם את תחום הקריפטו, פקיסטן שואפת לאזן בין חדשנות טכנולוגית לבין שמירה על בטחון לאומי. מוקדם יותר החודש, סוכנות החקירות הפדרלית (FIA) הציגה טיוטת מסגרת רגולטורית חדשה לקריפטו. המסגרת שמה דגש על מניעת מימון טרור, הלבנת הון, ואכיפת נהלים לזיהוי לקוחות (KYC).
בהצהרה רשמית, אמרה סומרה עזאם, מנהלת ה-FIA, כי "המאמץ הנוכחי נועד ליצור איזון בריא בין קידמה טכנולוגית לצרכים בטחוניים." לפי התוכנית, החקיקה צפויה להיות מאושרת במספר שלבים עד שנת 2026.
שינוי גישה חד: מקרירות להתלהבות
המהפך בגישת פקיסטן כלפי הקריפטו מרשים במיוחד לאור עמדותיה בעבר. רק במאי 2023, הצהירה שרת האוצר דאז, עאישה גאוס פאשה, כי "פקיסטן לעולם לא תכשיר שימוש במטבעות דיגיטליים" בשל חששות מהפרת תקנות ה-FATF. השינוי במדיניות משקף את התובנה כי פוטנציאל הצמיחה, יחד עם הרצון למשוך השקעות זרות, מחייבים מדיניות פתוחה וזהירה כאחד.
בין הדמויות הבולטות שנכנסו לאחרונה לעזור בגיבוש האסטרטגיה החדשה נמצא גם צ'אנגפנג ג'או (CZ), מנכ"ל בינאנס לשעבר, שמונה כיועץ בכיר למועצת הקריפטו של פקיסטן.