ב-8 באפריל, מנכ"לית רשות ניירות הערך האירופית (ESMA), נטשה קאזנאב, הצהירה בפני ועדת הכלכלה והמטבע של הפרלמנט האירופי כי ככל שתחום הקריפטו ימשיך לצמוח ולהתפשט, יעלה הסיכון שהתנודתיות הקיימת בשוק הקריפטו תוכל להשפיע על יציבות השווקים הפיננסיים המסורתיים. קאזנאב ציינה כי ככל שמוסדות פיננסיים מוסדיים משקיעים יותר ויותר בשוק הקריפטו, ייווצרו קשרים הדוקים יותר בין התחום הפיננסי המסורתי לבין הקריפטו, דבר שעשוי להגביר את הסיכון להשפעות נלוות של ירידות חדות במחירי הקריפטו על השווקים הכלכליים הרחבים יותר.
למרות זאת, קאזנאב ציינה כי נכון להיום, הקריפטו מהווה רק 1% מהנכסים הפיננסיים העולמיים, ולכן השפעתו הישירה על השוק הפיננסי היא מוגבלת. זהו נתון שראוי לזכור כשמתמודדים עם תחום הקריפטו, שכן למרות הצמיחה המרשימה בשנים האחרונות, השפעתו המיידית על יציבות השוק הכללי אינה נרחבת מספיק כדי להוביל למשבר כלכלי גלובלי.
עם זאת, ככל שהתחום ימשיך להתרחב ויתמזג עם תחומים פיננסיים נוספים, החשש מהשלכות תנודתיות בשוק עשוי להתממש בצורה חזקה יותר.
קשרי קריפטו ושווקים פיננסיים מסורתיים: האם יש מקום לחשש?
התחזקות הקשרים בין שוק הקריפטו לבין גופים פיננסיים מסורתיים, במיוחד בארה"ב, גורמת לדאגות נוספות בקרב רגולטורים. קאזנאב הדגישה את הצורך בהסדרה צמודה יותר, לאור העובדה שגופים פיננסיים רבים החלו להשתלב בשוק הקריפטו והתחום עצמו מתפתח בקצב מהיר. כאשר שוק הקריפטו ימשיך לצמוח, ייתכן כי תנודות חזקות במחירים ישפיעו גם על שווקים פיננסיים אחרים, לא רק במובן של קריפטו עצמו אלא גם בהשפעות עקיפות שיכולות לייצר כאוס בשווקים הכלליים.
ההשפעה של ירידות חדות במחירים בשוק הקריפטו, כמו אלו שראינו בשנים האחרונות במהלך הקריסות של פלטפורמות כמו FTX ומתקפות סייבר כמו זו שנעשתה על Bybit, אינה בהכרח מוגבלת לתחום הקריפטו בלבד. הן יכולות להוביל לבעיות יציבות שיתפשטו לשווקים פיננסיים רחבים יותר. בהקשר זה, יש מקום להדגיש את הצורך בהסדרה גמישה שתוכל להגיב להתרחשויות דינמיות כאלה.
רגולציה בתחום הקריפטו: MiCA ושאר האתגרים
כחלק מהמאמצים להסדיר את תחום הקריפטו, האיחוד האירופי השיק את רגולציית MiCA (Markets in Crypto-Assets) בשנה שעברה. מדובר בצעד חשוב שמספק מסגרת רגולטורית ראשונית לפעילות שוק הקריפטו, ומסייע לשיפור שקיפות השוק ולמניעת סיכונים של רמאות ופריצות. עם זאת, קאזנאב ציינה כי רגולציה זו לא מספיקה להתמודד עם כל הסיכונים האפשריים.
החשש המרכזי נוגע לכך שלמרות היתרונות שמספקת MiCA, היא אינה מכסה את כל הבעיות שהופיעו בשוק הקריפטו עד כה, כמו פריצות סייבר או קריסות מערכות. תוספת רגולציה ושיפור הכלים הרגולטוריים עשויים להיות חיוניים ככל שהתחום ימשיך להתפתח. למעשה, ניתן לומר כי MiCA מהווה רק צעד ראשון במערכת רגולטורית שנדרשת להיות גמישה ומהירה כדי להתמודד עם אתגרי תחום הקריפטו.
הסיכונים הנובעים מהתנודתיות בשוק הקריפטו הם אמיתיים, אך השפעתם על השווקים הפיננסיים המסורתיים כיום מוגבלת. עם זאת, ככל ששוק הקריפטו ימשיך לצמוח ויתמזג עם גופים פיננסיים מסורתיים, קיימת אפשרות שהשפעת התנודתיות בשוק הקריפטו תוכל להשפיע גם על יציבות השוק הפיננסי הגלובלי.
רגולציה כמו MiCA מהווה צעד חשוב אך ראשוני בלבד. יש צורך בהתאמת רגולציה עתידית שתוכל להתמודד עם ההתפתחויות המהירות בשוק ולהבטיח יציבות בשווקים פיננסיים מסורתיים, תוך שמירה על החדשנות בתחום הקריפטו.