במהלך מפתיע בגודלו ובהיקפו, גוף ההשקעות הפרטי של השייח' הקטארי נאיף בין עיד א-תאני, הפועל מדובאי תחת השם MBS Global Investments, הודיע כי ישקיע 8.8 מיליארד דולר בפרויקט רחב היקף בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים באיים המלדיביים. מדובר בסכום גבוה יותר מהתמ"ג השנתי של המדינה – שעמד על 7 מיליארד דולר בלבד בשנת 2023, לפי נתוני הבנק העולמי.
ההשקעה, שתיפרס על פני חמש שנים, תתבצע באמצעות מיזם משותף עם ממשלת המלדיביים. המימון יתבסס על הון עצמי וחוב, וכבר כעת יש התחייבויות מוקדמות בהיקף של מעל 4 מיליארד דולר. שר האוצר של המלדיביים, מוסא זמייר, אמר ל-Financial Times כי מדובר במהלך שנועד "להקל על חלק מהלחצים הפיננסיים שאנו מתמודדים איתם", והוסיף כי מדובר באתגר הכלכלי הגדול ביותר שידעה המדינה בשנים האחרונות.
מרכז פיננסי חדש, תקוות ישנות
החזון של MBS Global Investments כולל הקמה של מרכז פיננסי בינלאומי בשטח של 830 אלף מ"ר, שיאכלס 6,500 איש וייצור 16 אלף מקומות עבודה – שיעור משמעותי של כ-3% מכלל כוח העבודה במדינה. המרכז צפוי לפעול כאזור סחר חופשי שמתמקד בשירותים פיננסיים מבוססי בלוקצ'יין ונכסים דיגיטליים. עבור המלדיביים, מדובר באחת היוזמות הראשונות בתחום הקריפטו, אך מבחינת המשקיעים מדובר בעוד נדבך בפורטפוליו שמנהל נכסים בשווי כולל של 14 מיליארד דולר.
לפי ההצהרות, המרכז יכלול משרדים לחברות פינטק, חללי עבודה משותפים, אזורי מגורים לעובדים ואורחים, וכן מרכז כנסים ואקדמיה להכשרת כוח אדם טכנולוגי. המודל שואב השראה מפרויקטים דומים בדובאי ובסינגפור, אך עם התאמה לתנאים המקומיים באיים – הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה רגולטורית. ממשלת המלדיביים כבר החלה בגיבוש חקיקה ייעודית שתתאים למסגרת המשפטית של סביבה כלכלית חופשית, מתוך כוונה למשוך חברות זרות בתחום הטכנולוגיה הפיננסית. מבחינת המדינה, זו גם הזדמנות לייצר עוגן הכנסה נוסף, שאינו תלוי בתנודות עונתיות של ענף התיירות.
מהמפרץ למלדיביים: קריפטו כבר לא מילה גסה
המיזם במלדיביים אינו המהלך הראשון של החברה בתחום הנכסים הדיגיטליים. בשנה שעברה השקיעה MBS Global Investments בחברת ניהול נכסים דיגיטליים בהונג קונג, המתמקדת בהשקעות בשלבים מוקדמים של פרויקטי קריפטו. תיק ההשקעות של החברה כולל גם אזור סחר חופשי באי סמוך למלזיה, ויוזמות כלכליות נוספות בברוניי.
החברה רואה באזורים פריפריאליים כר פורה לניסויים כלכליים מבוססי טכנולוגיה, ובמיוחד בתחומים שבהם מדינות מערביות מתקדמות יותר נוטות לשמרנות רגולטורית. במקרה של המלדיביים, היתרון מבחינתה טמון ביכולת לעצב סביבה משפטית מהתחלה, ללא חסמים בירוקרטיים מיותרים. "אנחנו מזהים עניין גובר מצד חברות פינטק לחפש מיקומים פחות צפופים אך עם פוטנציאל גידול גבוה", אמר חוסיין בראיון קודם. גישה זו ממצבת את MBS כגוף מוביל בגל החדש של השקעות טכנולוגיות, שנע בין חדשנות פיננסית לבין גיאוגרפיה גמישה.