בשבועות האחרונים, שוק הקריפטו נראה היה כאילו הוא תקוע על הילוך אחורי — רמות חשש גבוהות, מחירים שמדשדשים, ומשקיעים שמחפשים איפה להחנות את הכסף הרחק מהתנודתיות. מדד הפחד והתאווה נותר תקוע על "פחד קיצוני", וביטקוין ואת'ריום התקרבו לרמות שפל תקופתיות.
אבל בתוך 24 שעות בלבד, התמונה החלה להשתנות: ממשל טראמפ הודיע על הקפאה פתאומית של תוכנית המכסים החדשים, ובמקביל פורסם דו"ח אינפלציה בארה"ב שהפתיע לטובה. האוויר בשוק השתנה, והתגובה לא איחרה להגיע — מחיר האת'ריום זינק ב-9%, תוך שהוא עובר את רף ה-1,500 דולר.
עם זאת, לא כל הסימנים חיוביים. זרימות ההון מקרנות הביטקוין והאת'ריום מצביעות דווקא על מהלך הפוך: בריחה שקטה של משקיעים מוסדיים, אולי מתוך תחושת זהירות, ואולי משום שבשוק הזה — אפילו רגע של אופטימיות מתקבל עם חשדנות מובנית.
שני סימני רגיעה, ואחד של ספקנות
הקפאת המכסים שהוכרזה על ידי הממשל האמריקאי נועדה להוריד להבות במתיחות הגוברת עם שותפות הסחר המרכזיות. ההחלטה לא התקבלה מתוך שפע של רצון טוב, אלא כהכרח פוליטי וכלכלי לקראת מערכת בחירות סוערת. אך בשוק הקריפטו, אפילו היעדר חדשות רעות נחשב כרגע לאירוע חיובי.
הבשורה המשמעותית השנייה הגיעה מכיוון אחר: נתוני האינפלציה בארה"ב, שפורסמו בבוקר יום חמישי, הצביעו על האטה מפתיעה בעליות המחירים — נתון שהפחית את החשש מהעלאות ריבית נוספות מצד הפדרל ריזרב. עבור שווקים שמבוססים על ציפיות עתידיות, זו לא פחות מהקלה.
אלא שהתגובה מצד המשקיעים המוסדיים, כפי שנראתה בזרימות ההון מקרנות הסל, חושפת פער בין הסנטימנט ברשתות והבורסות ובין זה של המוסדות הפיננסיים. על אף העליות, ההון ממשיך לצאת — לא רק מביטקוין, אלא גם מאת'ריום. זהו איתות זהיר לכך שהרגיעה אולי קיימת, אך אינה מבוססת דיה.
האם העלייה של את'ריום תחזיק?
את'ריום הוביל את העליות ביום שאחרי הקפאת המכסים, עם עלייה של 9% לעומת 6% בביטקוין – תוצאה שנראית כמעט חריגה בשוק שבדרך כלל נשלט על ידי המטבע הבכיר. אך העלייה הזו לא לוותה בתנועות דומות מצד משקיעים מוסדיים: קרנות הסל של את'ריום רשמו אתמול יציאה של 11.2 מיליון דולר, מה שמרמז שהשוק עדיין מתייחס לעלייה כתגובה טקטית – לא שינוי מגמה.
הפער הזה – בין המסחר הקמעונאי שמחפש הזדמנויות קצרות טווח, ובין ההון המוסדי שנשאר זהיר – בולט במיוחד במקרה של את'ריום. מצד אחד, מדובר באחד הנכסים הדינמיים ביותר בשוק הקריפטו, כזה שמגיב בחדות לשינויים מאקרו-כלכליים. מצד שני, הוא גם סובל מחוסר בהירות מתמשך בכל הנוגע לעמדת הרגולטורים והבשלות של המערכת האקולוגית שלו.
בינתיים, העלייה האחרונה באה כמשב רוח מרענן – אבל השאלה אם מדובר ברוח חולפת או בסנונית של מגמה חדשה, נותרת פתוחה.