עם שוק הקריפטו שרואה תנודות מתמשכות, המוקד מופנה כעת לסין, כאשר המדינה מתכננת להפעיל אמצעי תמרוץ כלכלי במקביל למדיניות הריבית של הפדרל ריזרב בארה"ב. האם סין תהפוך למניע המרכזי שמאחורי מהפך נוסף במחיר הביטקוין?
סין מתמרצת, הפדרל ריזרב מפחית ריביות: האם הביטקוין יושפע?
הביטקוין עלה בצורה חדה בשנים האחרונות, וזינק ביותר מ-200%, כאשר ההשקעות מוול סטריט בראשות בלאקרוק החלו להפוך את המטבעות הדיגיטליים לחלק בלתי נפרד מהשוק הפיננסי העולמי. עם זאת, לאחרונה הופנו העיניים לסין, כשזו התחילה להזרים תמריצים כלכליים בניסיון לייצב את כלכלתה ההולכת ונחלשת. באותו הזמן, הפדרל ריזרב בארה"ב הודיע על הפחתת הריבית, מה שהוביל לציפיות למהלך גלובלי של הקלה במדיניות המוניטרית.
הבנק המרכזי של סין, בראשות פאן גונגשנג, הודיע על קיצוץ בהיקף של 50 נקודות בסיס במילואות הבנקים, והפחתה בריבית המשכנתאות, במטרה לעודד צמיחה כלכלית. הצעדים הללו, שנחשבים כ"נמרצים" אך לא כמהלך תמרוץ מאסיבי, מכוונים בעיקר לשוק הפיננסי ולתמיכה במערכת הבנקאית.
קייל רודה, אנליסט בכיר לשוקי ההון, התבטא כי מהלכים אלו אמנם לא מהווים שינוי דרמטי, אך הם מסמנים את כוונת הממשל לעודד את הכלכלה המתכווצת. ואכן, השווקים הסיניים הגיבו בעלייה חדה, והמדדים הגיעו לשיא של שנתיים וחצי.
מדוע שוק הקריפטו מתמהמה?
במבט על שוק הביטקוין, התגובה למהלכים הסיניים הייתה מפתיעה במידת האדישות שלה. למרות העליות החדות בשוקי אסיה, מחיר הביטקוין לא הראה תנועה משמעותית. ריק מעדה, אנליסט מחקר בסינגפור, מציין כי הביטקוין ממשיך להיות קשור חזק יותר למדיניות הפדרל ריזרב והשוק האמריקאי. הקשר הגבוה בין הביטקוין למניות האמריקאיות נמשך כבר כשנתיים, ומדגיש את התלות בשוקי ההון של ארה"ב.
האם החזון הסיני יכול לשנות את התמונה?
כשהפדרל ריזרב חתך את הריבית ב-0.5% בשבוע שעבר, מחיר הביטקוין הגיב בעלייה חדה. בשילוב עם הצעדים הסיניים, מומחים מעריכים כי הביטקוין ושוק הקריפטו הרחב עשויים לראות עלייה משמעותית בשנים הקרובות. וזו לא תחזית בודדה – ארתור הייס, ממייסדי BitMEX ואחד מקולות הבולטים בשוק הקריפטו, מעריך כי ישנה אפשרות לעלייה דרמטית במחיר הביטקוין, ואף שם תחזית למחיר של מיליון דולר. הייס צופה כי המהלכים הפיסקליים שיתרחשו לאחר הבחירות בארה"ב ב-2024, יחד עם ירידת ערך הדולר, יאפשרו לסין להפעיל תמריצים נוספים ולשמור על יציבות היואן.
בנוסף, שאר הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם עשויים לעקוב אחרי הפדרל ריזרב ולהקל במדיניותם, מה שיכול לייצר תנאים לשוק קריפטו "מזהיר", כהגדרתו של הייס.
מה צופן העתיד לשוק הקריפטו?
בשוק הקריפטו נמשכת האווירה של ציפייה זהירה, כאשר מחד, סין משיקה צעדים שמעידים על רצון להחיות את כלכלתה, ומאידך, הפדרל ריזרב והבנקים המרכזיים האחרים נכנסים למעגל הקלה מוניטרית. שילוב זה עשוי להיות קטליזטור לשוק הביטקוין, אבל זהו תרחיש שמבוסס על גורמים כלכליים גדולים ומורכבים שקשה לנבא את השפעתם המדויקת בטווח הקרוב.
עם זאת, עצם האדישות הזמנית של הביטקוין ביחס למדיניות הכלכלית של סין יכולה להצביע על כך שהשוק מתמקד בטווח הקצר במתרחש בארה"ב. המהלכים של הפדרל ריזרב, הכוללים הפחתות ריבית והקלות נוספות, ממשיכים להיות הגורם המרכזי שמניע את הביטקוין. אך בטווח הארוך, השפעתה של סין לא תתעלם, במיוחד אם היא תבחר להפעיל אמצעים נרחבים יותר.
למרות שהשוק נמצא עדיין באי-ודאות, הגורמים השונים, כולל כלכלה עולמית משתנה ומערכת פיננסית גלובלית שמחפשת יציבות, מבטיחים ששוק הקריפטו ימשיך להיות דינמי ולהציע הזדמנויות ייחודיות.
השאלה היא: האם סין תהיה הכוח המוביל שיאיץ את מהפכת הקריפטו הבאה, או שהפוקוס יישאר בארה"ב, כאשר המדיניות של הפדרל ריזרב תמשיך להיות גורם מפתח בקביעת המחירים?