polkadot
Polkadot (DOT) $ 4.84 3.87%
tron
TRON (TRX) $ 0.178583 0.46%
the-open-network
Toncoin (TON) $ 5.29 1.56%
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000024 5.69%
solana
Solana (SOL) $ 210.34 2.61%
bnb
BNB (BNB) $ 624.24 0.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.821728 17.99%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.372435 3.73%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.593553 4.15%
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 31.65 3.20%
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.10 1.65%
litecoin
Litecoin (LTC) $ 81.65 8.17%
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.46 7.36%
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.18 3.99%
tether
Tether (USDT) $ 1.00 0.02%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,082.72 3.71%
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 88,375.68 1.72%

היזמים שחולמים להקים מדינות חדשות באמצעות קריפטו

קבוצה של יזמי טכנולוגיה מעמק הסיליקון, בהובלת בלוג'י סריניוואסן, חולמים להקים "מדינות רשת" – מדינות עצמאיות שינוהלו באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים וטכנולוגיות בלוקצ'יין. האם קריפטו באמת יוכל להחליף ממשלות מסורתיות וליצור סדר עולמי חדש?
תמונה להמחשה: חדשות קריפטו

בזמן שהעולם צופה בפוליטיקה סוערת ובמשברים דמוקרטיים, קבוצה של יזמי טכנולוגיה, הנתמכת בכספים גדולים מעמק הסיליקון, מדמיינת עתיד בו מדינות חדשות נבנות כמו חברות סטארטאפ. בין הדמויות המרכזיות של החזון הזה נמצא בלוג'י סריניוואסן (Balaji Srinivasan), יזם טכנולוגיה בולט שדוחף את רעיון ה"מדינת הרשת". הרעיון פשוט: במקום מדינות לאום מסורתיות, קהילות יתגבשו באינטרנט, ירכשו קרקעות ויקימו מדינות עצמאיות עם חוקים משלהן.

עולם שבו טכנולוגיה מחליפה ממשלות

בלוג'י מציע להחליף את מוסדות המדינות המסורתיות בטכנולוגיות מתקדמות כמו בלוקצ'יין (Blockchain), שמאפשר לבצע רישומים וביצועי עסקאות בצורה מבוזרת, ומטבעות קריפטו כמו ביטקוין (Bitcoin). בשיטה זו, הכלכלה, החוקים, והזהות של אזרחי המדינות הללו יוכלו להתנהל בצורה אוטומטית ומבוזרת, ללא צורך בממשלה מרכזית או בבנקים מסורתיים. כפי שהוא רואה את זה, אם סטארטאפים יכולים להחליף מוסדות מסורתיים כמו חינוך ופיננסים, אין סיבה שלא יוכלו להחליף גם מדינות.

בלוג'י מעלה את הרעיון של "מדינות רשת" (Network States) – מדינות סטארטאפיות המוקמות סביב רעיונות משותפים. הוא מסביר שהמדינות הללו יתחילו באינטרנט, כשקהילות מתאגדות סביב ערכים משותפים, ולאחר מכן יתקדמו לשלב בו הן רוכשות קרקעות ומקימות מדינות פיזיות עם חוקים משלהן. האזרחות באותן מדינות תהיה בחירה אישית – כמו לבחור ספק אינטרנט או ספק שירות אחר, במקום להיות כפוף לאזרחות שנקבעת על פי מדינת הלידה שלך.

בלוג'י פירט את הרעיון הזה בספרו The Network State: How to Start a Country, שפורסם בשנת 2022. בספר, הוא מציג חזון בו קהילות דיגיטליות מאורגנות סביב ערכים ורעיונות משותפים, אשר בהמשך רוכשות קרקעות והופכות למדינות פיזיות עם חוקים וכלכלה מבוססים על קריפטו ובלוקצ'יין. הספר משמש כמדריך ליזמים טכנולוגיים וחובבי חדשנות שרוצים לקחת חלק ביצירת 'מדינות הרשת' – מדינות מבוזרות הפועלות לצד המדינות המסורתיות ואף מחליפות אותן.

קריפטו ככלי לבניית מדינות חדשות

אחד הכלים המרכזיים במודל של בלוג'י הוא השימוש במטבעות קריפטוגרפיים (Cryptocurrency) כמו ביטקוין ואתריום (Ethereum). מטבעות אלו, המבוססים על טכנולוגיית בלוקצ'יין, מאפשרים לבצע עסקאות בצורה מבוזרת – כלומר, ללא צורך בגורם מרכזי כמו בנק. טכנולוגיה זו מאפשרת לעקוב אחרי עסקאות בצורה שקופה ובטוחה, ולבצע פעולות מבלי שהן יוכלו להיות משוחדות או מנוהלות על ידי גורם ממשלתי.

בלוג'י טוען שטכנולוגיות אלה, שכבר שינו תחומים כמו פיננסים ומטבעות, יכולות לשמש גם להקמת מדינות חדשות. המדינות הללו יוכלו לפעול על בסיס כלכלה מבוזרת שבה האזרחים משתמשים במטבעות דיגיטליים, והחוקים ינוהלו באמצעות חוזים חכמים (Smart Contracts) – תוכנות שמבצעות באופן אוטומטי פעולות מסוימות בהתאם לחוקים שהוגדרו מראש, בלי התערבות ידנית.

האם מדינות הרשת יחליפו את הדמוקרטיות?

מיזמים כמו Próspera, אשר ממוקם באי מול חופי הונדורס, מדגימים כיצד הטכנולוגיות הללו כבר מתחילות לפעול במציאות. Próspera הוא פרויקט שמקדם הקמת "ערים פרטיות" (Private Cities) עם חוקים ורגולציות עצמאיים. באמצעות קריפטו, בלוקצ'יין וטכנולוגיות מתקדמות אחרות, העיר הזו מקווה למשוך יזמים ומשקיעים מכל העולם על ידי מתן חופש פעולה כלכלי ואפשרויות לניהול עצמי ללא התערבות ממשלתית.

אבל לא כולם מאמינים שהעתיד של "מדינות הרשת" הוא בהכרח חיובי. יש המבקרים את הרעיון כפרויקט ניאו-קולוניאליסטי, שבו תאגידים שולטים באזרחים לטובת הרווחים שלהם. הם טוענים שהמדינות הללו יחליפו ממשלות נבחרות במנהלים עסקיים שמונעים אך ורק על ידי רווחים ועניין כלכלי. יש אף המצביעים על כך שהרעיון מזכיר את השליטה של תאגידים גדולים בהיסטוריה, כמו חברת United Fruit, שהייתה בעלת השפעה עצומה על מדינות באמריקה הלטינית בתחילת המאה ה-20.

קריפטו כמנוע כלכלי למדינות הרשת

מנגד, תומכי הרעיון טוענים שזו דרך חדשנית לעקוף את הרגולציה המכבידה של מדינות מערביות וליצור מערכות שלטוניות חדשות, דינמיות וחדשניות. עבורם, מטבעות קריפטו כמו ביטקוין ואתריום מייצגים יותר מסתם אמצעי תשלום – הם חלק מחזון רחב יותר שבו כלכלות מנוהלות בצורה שקופה ומבוזרת, ולא נשלטות על ידי גורמים ממשלתיים.

החיבור לקריפטו ברור: במדינות הרשת, הקריפטו ישמש כבסיס למערכת הכלכלית, והבלוקצ'יין יחליף מערכות בירוקרטיות כמו רישום אזרחי, בנקים ואפילו מערכת חוקים. רעיון זה מושך יזמים רבים, במיוחד מעמק הסיליקון, שרואים בו את העתיד הכלכלי והפוליטי של העולם.

האם זה אפשרי?

כבר כיום קיימות מספר דוגמאות לפרויקטים המבוססים על רעיונות אלו, כמו Cabin, רשת ערים מודרניות שממוקמת בארה"ב ופורטוגל, ו-Culdesac, קהילה באריזונה שתוכננה עבור עבודה מרחוק. עם זאת, למרות הפרויקטים המתקדמים, ברור שרעיון "מדינות הרשת" עדיין רחוק מלהיות מיושם בהיקפים גדולים.

בכנסים כמו זה שנערך באמסטרדם, בו יזמים כמו Dryden Brown הציגו את הרעיונות שלהם להקמת מדינה חדשה, מדינות הרשת עדיין נראות כמו חזון עתידני, אך העובדה שמדובר בתעשייה שמקבלת תמיכה רחבה ממימון קריפטוגרפי מעידה שהרעיון לא בלתי אפשרי.

בסופו של דבר, "מדינות הרשת" הן ניסיון להציע מודל חדש של חברה וכלכלה, שבו הטכנולוגיה – ובמיוחד מטבעות הקריפטו – מחליפות את המנגנונים הממשלתיים המסורתיים. הרעיון הזה עשוי להיראות כמו פנטזיה טכנולוגית, אבל אולי – זו הדרך להגשים עולם חדש, בו הבחירה האישית והטכנולוגיה עומדים במרכז.

רוצה לפעול נכון ובביטחון בעולם המטבעות הדיגיטליים?

הצטרף לקבוצת הוואצאפ החינמית שלנו!

קבל עדכוני חדשות חמים על שוק הקריפטו מיד כשהם קורים.

(זה יכול להיות שווה לך הרבה כסף...)

מה את.ה מחפש?

רוצה לפעול נכון ובביטחון בעולם המטבעות הדיגיטליים?

דילוג לתוכן