במהלך היום, יום שני, לרגעים זה הרגיש כאילו מישהו לחץ בטעות על כפתור ה"אופטימיות" של השוק.
הביטקוין המריא בבת אחת, לצד מטבעות האלטים הגדולים שהצטרפו לחגיגה, ושלושת מדדי המניות המרכזיים בוול סטריט – הדאו, הנאסד"ק וה-S&P 500 – הפכו ירוקים אחרי פתיחה עגומה במיוחד.
כל זה קרה בעקבות דיווח אחד קצר, שפורסם על ידי רויטרס, ולפיו יועץ כלכלי בכיר בבית הלבן רמז שייתכן והנשיא טראמפ ישהה את המכסים על ייבוא לכל העולם – פרט לסין – למשך 90 יום.
אלא שכמו ברוב הסיפורים שמתחילים מהר מדי, הסוף הגיע אפילו מהר יותר. זמן קצר לאחר הפרסום, הבית הלבן הודיע שמדובר בדיווח שקרי. למעשה, בקטע הווידאו המדובר, היועץ הכלכלי קווין האסט לא אמר כלל את הדברים שיוחסו לו. והתגובה של השוק? מהירה, חדה – וכואבת.
INSANE market action right now. Market exploded higher on a headline attributed to Kevin Hassett. And now nobody can figure out where it came from and the markets are diving again.
An 8% surge and then a 3.5% plunge in a matter of seconds pic.twitter.com/HAcWqgrrch
— Joe Weisenthal (@TheStalwart) April 7, 2025
רויטרס, CNBC, והוויכוח על מקור השיבוש
אחת הנקודות המעניינות באירוע הזה היא חוסר הבהירות באשר למקור הראשוני של הדיווח המטעה. רויטרס פרסמה את הדברים בציטוט ישיר מהראיון בפוקס ניוז, וכתבה: "יועץ כלכלי של הבית הלבן אומר שטראמפ שוקל השעיית מכסים ל-90 יום".
אלא שכאשר הביקורת החלה להיערם, רויטרס ניסתה להרחיק את עצמה מהטעות, ורמזה ש-CNBC היא זו שדיווחה על כך קודם. המהלך הזה יצר אפקט של "הכחשה כפולה", שבו אף אחד לא לקח אחריות אמיתית, בעוד השוק המשיך לספוג את התנודות.
עוד באותו זמן, חשבון הטוויטר Walter Bloomberg – שמתפקד כמעין סוכנות חדשות לא רשמית – פרסם את הדברים בציוץ ברור וחד. הציוץ נמחק זמן קצר לאחר מכן, אך עד אז כבר הפך לויראלי. לצדו, גם Zerohedge הפיץ את אותה כותרת בדיוק. העובדה ששני החשבונות פרסמו את אותו תוכן כמעט באותו זמן, הגבירה את תחושת האמינות – והניעה את השוק לפעולה.
HASSETT: TRUMP IS CONSIDERING A 90-DAY PAUSE IN TARIFFS FOR ALL COUNTRIES EXCEPT CHINA
— zerohedge (@zerohedge) April 7, 2025
מסקנה אחת ברורה: השוק מאמין לטוויטר יותר מהראיות
למרות שקטע הווידאו המקורי מהראיון לא תמך בטענה בדבר השהיית המכסים, השוק לא חיכה לאימות. במקום זאת, התגובה הייתה מיידית, כאילו עצם הציוץ מהווה עובדה. כשבדקו לעומק, התברר שאין זכר לדבריו המיוחסים של האסט. אבל בשלב הזה, הנזק כבר נעשה.
המקרה הזה לא חושף רק את חולשת המידע ברשת, אלא גם את מבנה ההעדפות של המשקיעים. אמינות הפכה לגזירה דינמית – תלויה בכמות העוקבים של המפיץ, לא בהצלבה עם מקורות. בשוק כזה, היכולת לזהות מידע שגוי בזמן אמת הופכת למיומנות הכרחית, לא רק עבור עיתונאים, אלא גם עבור כל מי שמחזיק פוזיציה.
ובינתיים, מאחורי התנודתיות, מסתתרת תובנה נוספת: לא מעט משקיעים רואים בכל ירידה הזדמנות, ומחכים בסבלנות לרגע שבו השוק "יעשה טעות". הם לא מנסים לברוח – הם ממתינים, מנסים לתזמן את התחתית, ולחזור פנימה בדיוק כשכולם מאבדים את העשתונות.