באופן כמעט סימבולי, ההבטחה הגדולה של שוק הבינה המלאכותית נתקלה השבוע בחומת הרגולציה. מלחמת הסחר – לא עוצרת.
חברת Nvidia, שמובילה את שוק שבבי ה-AI, חשפה בדו"ח רגולטורי כי היא צפויה לרשום הפסד של עד 5.5 מיליארד דולר – סכום הנובע מהמלאי הקיים, מהתחייבויות רכש, ומהפרשות עתידיות – בעקבות מגבלות חדשות על היצוא לסין.
ההודעה הזו, שהוגשה ב-15 באפריל לרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC), טלטלה את השוק. מניית Nvidia נפלה ב-6% במסחר המאוחר והצטרפה לירידות דומות גם במניית AMD, שירדה ביותר מ-7%. שתיהן סופגות השנה ירידות כואבות, כש-Nvidia איבדה 22% מערכה מתחילת השנה, ו-AMD מחקה כ-25%.
העובדה שמדובר בשבבים שיוצרו כבר, אך נאסרה מכירתם – מחייבת את החברה למחוק מלאי בהיקפים עצומים. המשמעות ברורה: הרגולציה הפכה בשקט לאחד מגורמי הסיכון המרכזיים של תעשיית השבבים הגלובלית.
המגבלה: לא רק סין, גם הונג קונג ומקאו ברשימה
בלב ההודעה של Nvidia עומדת החלטה רגולטורית של הממשל האמריקאי, שמחייבת כעת רישיון יצוא לשבבים מדגם H20 – הדגם המתקדם ביותר שהותר בעבר לשיווק בסין. לפי ההודעה, כל שבב עם קיבולת דומה ברוחב פס דורש גם הוא אישור מקדים. הסיבה הרשמית: מניעת העברת טכנולוגיה למערכות על (supercomputers) שעלולות לשמש לצרכים ביטחוניים או למחקרי AI רגישים בסין.
הממשל ציין במפורש כי ההגבלות חלות גם על הונג קונג ומקאו, כחלק ממדיניות כוללת שנועדה לצמצם את פערי הגישה לטכנולוגיות אמריקאיות מתקדמות באסיה.
לפי הדיווחים, השבבים האסורים שימשו בין היתר לאימון מודלים של DeepSeek – חברת סטארט-אפ סינית בתחום הבינה המלאכותית – מה שתרם להחמרת הפיקוח.
שוק שבבי ה-AI מגלה: הממשל יכול לעצור את המרוץ
במהלך החודשים האחרונים ניסתה Nvidia לרכך את ההשפעה של מגבלות היצוא – כולל הכרזה על השקעות של מאות מיליוני דולרים בפיתוח וייצור שבבי AI בארה"ב עצמה. אבל לפחות לפי תגובת השוק, המהלך הזה לא הספיק. התחזית הפיננסית המעודכנת שלה, שכוללת את ההפסד הצפוי, חידדה את ההבנה שגם חברות הטכנולוגיה המובילות ביותר אינן חסינות להשפעות הגיאופוליטיות.
מעבר לירידות בשווי החברות, מדובר בסימן מטריד יותר: השוק כולו – כולל טכנולוגיות מבוזרות, מערכות בלוקצ'יין ומיזמי AI – פועל תחת עננים של רגולציה, סחר בינלאומי, ויציבות פוליטית. "אין באמת חברה שמוגנת מהמכסים ומהסנקציות," צייץ השבוע מכתב Kobeissi – פרסום פיננסי בולט.
האם זה אומר שהמירוץ לבינה המלאכותית יואט? לא בהכרח. אבל נראה שלפחות זמנית, כל אחד מהשלבים במרוץ הזה – החל מהשבב, דרך האלגוריתם ועד האימון – יידרש כעת לבחינה מחודשת של המסגרת הרגולטורית סביבו.