שוק הקריפטו בוער. הביטקוין כמעט ונגע במחיר של 70,000 דולר. זה קרה במהלך הלילה היום, 21 באוקטובר, אבל מה שיותר מעניין הוא לא רק המחיר – אלא המינוף.
נתוני CoinGlass מראים שנפח החוזים הפתוחים על הביטקוין בשוק החוזים העתידיים חצה את רף ה-40.5 מיליארד דולר, שיא חדש. המשמעות? המון כסף מושקע כעת בחוזים על הביטקוין, אבל חלק גדול מהכסף הזה מגיע ממינוף – הלוואות כדי להמר על המחיר העתידי של המטבע. וכשיש מינוף, יש גם סיכון. סיכון גדול.
עלייה במינוף: סיבה לחגיגה או לחשש?
נפח החוזים הפתוחים, במילים פשוטות, הוא המדד לכמות הכסף שמושקע בחוזים עתידיים על ביטקוין. ברגע שהוא גבוה, זה יכול להיות סימן למשקיעים רבים שמצפים להמשך עליית המחיר. אבל זה גם אומר שיותר משקיעים לוקחים סיכונים על בסיס הלוואות, מה שעלול להפוך את השוק לבלתי יציב.
הנה דוגמה: באוגוסט האחרון, כשהמחיר של הביטקוין ירד פתאום ב-20% תוך יומיים בלבד, חלק גדול מהנפילה נגרם בגלל אותם מינופים. כשיש תנודות חדות במחיר, הרבה משקיעים פשוט לא מצליחים להחזיר את ההלוואות שלהם – וזה מוביל למה שנקרא "flush-out" – מכירות כפויות שהורסות את השוק.
מי שולט בשוק?
שוק החוזים העתידיים על ביטקוין מתחלק לכמה שחקנים גדולים. הבורסה של שיקגו (CME) מובילה את הרשימה עם נתח של 30.7% מהחוזים הפתוחים, אחריה ביינאנס עם 20.4% ו-Bybit עם 15%. ככל שיש יותר כסף במערכה, הסיכוי לתנודות חזקות במחיר עולה.
ביום המסחר האחרון, הביטקוין הגיע לשיא של 69,380 דולר, אך לאחר מכן חווה תיקון קל וחזר לרמת 69,033 דולר. מדובר בנפילה של 6.4% בלבד מהשיא ההיסטורי של 73,738 דולר, כך שהרבה משקיעים נשארים אופטימיים.
העובדה שהשוק ממונף כל כך מחייבת את המשקיעים להיות זהירים במיוחד. כשלכולם יש כסף בהלוואות, כל ירידה פתאומית במחיר עלולה לגרור תגובת שרשרת של מכירות, מה שיפיל את המחיר עוד יותר. מה שהיה אירוע נדיר לפני כמה שנים הפך היום לסיכון ממשי בשוק הקריפטו, במיוחד כשמדובר בביטקוין.
ומה עם האלטקוינים?
בזמן שהביטקוין גונב את הכותרות, האלטקוינים לא נשארים מאחור. איתריום (ETH) רשם עלייה של 3.5% ונסחר מעל 2,750 דולר, וסולנה (SOL) ראתה עלייה של 6% כשהתקרבה ל-170 דולר. שניהם חוו עלייה חזקה, אם כי לאחר מכן ראינו נסיגה מסוימת.
הביטקוין, עם כל הכוח והמומנטום, נמצא כעת בנקודת מבחן חשובה. מצד אחד, ההשקעות הגדולות והמחיר הגבוה מעידים על אמון רב מצד המשקיעים. מצד שני, נפח החוזים הפתוחים העצום וההתמנפות בשוק הופכים אותו לפגיע יותר מתמיד. האם נראה עלייה נוספת לעבר שיאים חדשים, או שהמינוף הגבוה יגרור אותנו שוב לתיקון כואב?