בזמן שבמערב מתמקדים בבחירות הקרובות בארצות הברית ובשערוריות שונות, בברית ה-BRICS קורה משהו מסקרן. מדובר במיזם משותף חדש – כזה שלא רק יכול לחזק את המעצמות הכלכליות מחוץ לעולם המערבי, אלא גם לערער את מעמדו של הדולר האמריקאי כמטבע הרזרבה העולמי. רוסיה, שמובילה את המהלך, מבקשת להפוך את ברית ה-BRICS (שכוללת כעת גם את איחוד האמירויות, ערב הסעודית ומדינות נוספות שהצטרפו באוגוסט 2023) לכוח כלכלי עצמאי, שיכוון יותר מכל לעבר כלכלה שאינה תלויה במטבע האמריקאי.
במהלך דיונים שנערכו במוסקבה, רוסיה הציגה שאיפות חדשות הכוללות השקעה בטכנולוגיות דיגיטליות במדינות ה-BRICS, מתוך שאיפה לנצל מקורות אנרגיה בלתי מנוצלים כדי להפיק רווחים מכריית מטבעות דיגיטליים. לפי הערכות של אנליסטים בתחום, מהלכים כאלה עשויים לשנות את כללי המשחק, שכן הם מספקים למדינות אלו אפשרות לחזק את עצמאותן הכלכלית דרך שימוש במטבעות דיגיטליים, כדוגמת ביטקוין.
מטבע רזרבה חדש – חלום או יעד?
היוזמה החדשה היא לא רק בתחום הדיגיטלי. דיונים רבים מתקיימים בתוך ארגון ה-BRICS על יצירת מטבע רזרבה חדש, שיתבסס על תמהיל של מטבעות מקומיים ואף זהב. המטרה המרכזית היא להקטין את התלות בדולר האמריקאי, אשר מהווה כיום את המנוע המרכזי בכלכלה העולמית. אמנם לא נחשף שם רשמי למטבע החדש, והשם "היחידה" (The Unit) מופיע לעיתים בדיונים לא רשמיים, אך מדובר כרגע בהצעה בלבד ולא בשם רשמי.
בוועידת ה-BRICS האחרונה, הוצג שטר סמלי כייצוג חזותי של המטבע הפוטנציאלי. הנשיא פוטין הדגיש בנאומו כי המטרה אינה להחליף את הדולר לחלוטין, אלא לספק אלטרנטיבה למדינות המבקשות להימנע מתלות כלכלית בארצות הברית. השטר הזה מדגיש את החזון של מדינות ה-BRICS לבניית בסיס כלכלי עצמאי ובר-קיימא שיתמוך בשותפויות מסחר גלובליות שאינן תלויות בכלכלה האמריקאית.
אז איך זה ישפיע על הדולר?
אם וכאשר מטבע הרזרבה של ה-BRICS יושק, זה יכול להיות שינוי דרמטי – לא רק עבור המדינות המשתתפות, אלא גם עבור הכלכלה העולמית כולה. הדולר, שבעשורים האחרונים הפך למטבע המרכזי במסחר ובסחר בינלאומי, עשוי להיחלש. לא מדובר רק בהשפעה כלכלית, אלא גם בפגיעה ביכולתה של ארצות הברית להפעיל סנקציות כלכליות בעוצמה כפי שנהגה עד כה. תחזיות מסוימות מצביעות על כך שהפחתת השימוש בדולר עשויה להביא לתנודות בשוקי הנפט והסחורות, ואף להשפיע על כוח הקנייה של משקי בית אמריקניים.
מצד שני – לא הכל ורוד
למרות החזון האידיאלי, הדרך ליישום של מטבע BRICS איננה פשוטה כלל. האתגר המרכזי נובע מהשוני הכלכלי העצום בין מדינות הארגון. בעוד שסין היא מעצמה כלכלית גלובלית, מדינות אחרות, כמו אתיופיה, מתקשות להגיע לאותם סטנדרטים. יותר מכך, אם היואן הסיני ינהיג את המטבע החדש, מדינות אחרות עלולות לחשוש מתלות גוברת בסין.
בנוסף, המדינות החברות ב-BRICS יידרשו לתיאום רב-שנתי בין הכלכלות השונות שלהן, כאשר מטבע אחיד עלול לעורר מתחים פוליטיים ביניהן אם לא יוכנו מראש המנגנונים המדויקים לשיתוף פעולה. נשיא ברזיל, לואיז אינאסיו לולה דה סילבה, היה בין התומכים הנלהבים להקמת מטבע כזה למסחר פנימי, אבל גם הוא מבין שזה לא מהלך של "הוקוס פוקוס".
מה המשמעות למשקיעים?
השינוי שמוביל ארגון ה-BRICS הוא לא רק משחק של מעצמות – הוא פותח חלון להזדמנויות והשקעות פוטנציאליות בכלכלה הגלובלית. לפי מומחים, המשקיעים עשויים לשקול חשיפה לשווקי ה-BRICS, השקעה בזהב ובמטבעות חלופיים שיכולים לשמש גידור מפני ירידה אפשרית בערכו של הדולר. משקיעים המעוניינים לגוון את תיק ההשקעות שלהם יכולים להפיק תועלת מהשקעה בשוקי מניות של מדינות ה-BRICS, כמו גם מכניסה לנכסים ריאליים בשווקים המתעוררים.
בסופו של דבר, לא ברור עדיין אם מטבע רזרבה מבוסס BRICS אכן יתממש, אך הכיוון ברור. מדינות העולם מתחילות לפעול במרץ לחיזוק כלכלות עצמאיות ולמציאת אלטרנטיבות לדולר. עבור משקיעים, התקופה הקרובה עשויה להוות רגע משמעותי: זמן לשקול מחדש את התמהיל הפיננסי, ללמוד את השוק המתעורר, ולראות כיצד עולם כלכלי משתנה עשוי להביא לא רק סיכונים, אלא גם הזדמנויות חדשות.