בנק אוף אמריקה (BoA) החל בבחינה ראשונית של שימוש בסטייבלקוינס – מטבעות דיגיטליים הצמודים לשווי של מטבע פיאט – כחלק מהניסיון לחזק את תשתיות התשלום שלו. הרעיון: להפוך העברות כספים פנימיות למהירות, שקופות וזולות יותר, תוך שמירה על יציבות ערך. הבנק, שמנהל תנועות יומיות בהיקף של טריליוני דולרים, מבין שהטכנולוגיה לא עוד שאלה עתידית – אלא כלי שיכול לשפר ביצועים כבר כעת.
במהלך שיחת משקיעים שנערכה השבוע לאחר פרסום הדוחות לרבעון השני, התייחס מנכ"ל הבנק, בריאן מויניהן, לעניין הסטייבלקוינס. לדבריו, הפוקוס הראשוני הוא עליהם ככלי תפעולי, ולא כנכס השקעה או תחום ספקולטיבי. "אנחנו מתמקדים בסטייבלקוינס כאמצעי לפעולות פיננסיות", אמר, "ואם הלקוחות ירצו להשתמש בהם – נצטרף אליהם". בכך, הבנק מאותת על פתיחות מחושבת ולא על קפיצה עיוורת.
במילים אחרות, BoA לא ממהר לזנק פנימה, אך גם לא מתעלם מהתנועה בשטח. מויניהן הדגיש כי נעשתה כבר "עבודת הכנה משמעותית", אך עדיין לא ברור היכן השימושים יהפכו למהותיים באמת. לא כל העברת כספים מצריכה תשתית מבוזרת, ובחלק מהמקרים, העלות והמורכבות אינן מצדיקות את המהלך. ועדיין – התחום נבחן ברצינות.
רגולציה? קודם חקיקה
הפתיחות של הבנק מבוססת, בין היתר, על התפתחויות רגולטוריות. כבר בכנס שנערך במאי השנה, הצהיר מויניהן כי BoA יתקדם בתחום במידה שיחוקק חוק תומך וברור. המשמעות: הסרת מחסומי אי-ודאות משפטית ומתן גיבוי לשילוב של טכנולוגיה מבוזרת בתוך מסגרת פיננסית מסורתית.
ברקע, דיווחים מצביעים על כך שבנק אוף אמריקה בוחן שיתופי פעולה אפשריים עם שחקנים נוספים – ג'יי.פי. מורגן, סיטיגרופ ואחרים – כדי להנפיק סטייבלקוין משותף. אפשרות כזו, אם תבשיל, עשויה לייצר סטנדרט בנקאי חדש להעברות כספים, תוך שמירה על שקיפות ושליטה מוסדית.
לצד ההתעניינות של הבנקים, הממשל האמריקאי מקדם את חוק ה-GENIUS – חקיקה שעתידה להסדיר את פעילות המטבעות היציבים באופן מקיף. החוק עבר את הסנאט ביוני, אך נתקע בבית הנבחרים לאחר הצבעה טכנית שנבלמה. עם זאת, ההערכות הן כי ההצבעה תתחדש עד סוף השבוע הנוכחי – מה שיפתח פתח למעבר רגולטורי משמעותי.
לא רק ויזה ומאסטרקארד
המגזר הפיננסי לא נכנס לעולם הקריפטו בחלל ריק – הוא מגיע אחרי שנתיים של צמיחה מרשימה במיוחד בשוק הסטייבלקוינס. לפי נתונים שפרסמו Cointelegraph, בשנת 2024 לבדה עברו נפחי העסקאות בסטייבלקוינס את אלו של ויזה ומאסטרקארד גם יחד. זה לא רק סימן לצמיחה – אלא שינוי בהתנהגות של משתמשים.
מאז תחילת 2023, שווי השוק הכולל של סטייבלקוינס כמעט הכפיל את עצמו, והגיע לכ-257 מיליארד דולר. יותר מ-85% מהשוק הזה מוחזקים על ידי שני שחקנים דומיננטיים: USDT של חברת Tether, ו-USDC של Circle. שני המטבעות הללו, שמגובים במזומן או נכסים דמויי מזומן, הפכו לאבן יסוד בסביבת הקריפטו הגלובלית.
השילוב בין יציבות, זמינות טכנולוגית ותיאבון גובר מצד שחקנים מוסדיים – הוא מה שמציב את הסטייבלקוינס בחזית השיח הכלכלי. אם בנק בגודל של BoA יחליט ללכת על זה עד הסוף, זו עשויה להיות לא רק החלטה תפעולית – אלא איתות ברור לשוק הפיננסי כולו על שינוי כיוון אפשרי.
ולא פחות חשוב – זהו גם מבחן אמון. BoA, מאותת לשוק שהמטבעות הדיגיטליים אינם עוד ניסוי של מפתחים או יזמים, אלא מרכיב לגיטימי – ואולי הכרחי – בכלכלה הגלובלית. ההכרה הזו, מחזקת את התחושה שקריפטו כבר איננו שולי, אלא פשוט חלק מהתמונה.