חברת ניהול הנכסים בלאקרוק, מהשחקניות הגדולות בעולם בתחום הפיננסים, הגישה בקשה לרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) להנפקת מניות דיגיטליות (DLT shares) לקרן הכספים הגדולה שלה – BlackRock Treasury Trust, המנהלת נכסים בהיקף של כ־150 מיליארד דולר.
המניות הדיגיטליות יתבססו על טכנולוגיית רישום מבוזרת (Distributed Ledger), שתשמש לתיעוד הבעלות בהן. עם זאת, הקרן עצמה תמשיך לפעול באופן מסורתי – היא לא תשתמש בבלוקצ'יין לניהול השקעות, ולא תכלול כלל נכסי קריפטו בתיק ההשקעות שלה.
ההפצה תתבצע דרך BNY Mellon בלבד, כאשר ההשקעה הראשונית המינימלית עבור גופים מוסדיים תעמוד על 3 מיליון דולר – ללא דרישה לסכום מינימלי בהשקעות המשך. לפי מסמכי הבקשה, BNY תנהל "רשומת מראה" של ההחזקות באמצעות הבלוקצ'יין, אך ללא שינוי במבנה הקרן הבסיסי או באופי נכסיה.
טוקניזציה: ההבטחה של הדמוקרטיזציה
המהלך הנוכחי תואם באופן מובהק את הקו שמוביל מנכ"ל בלאקרוק, לארי פינק, בשנים האחרונות. במכתב השנתי האחרון שלו למשקיעים, טען פינק כי טוקניזציה תוכל "לשנות את עולם ההשקעות", בין השאר בכך שתאפשר ביצוע עסקאות מיידי, תחסל עיכובים בסליקה, ותשחרר הון רב לשימוש מחודש בכלכלה.
לטענתו, טוקניזציה תאפשר לבעלי מניות להחזיק חלקים קטנים מקרנות ענק, להשתתף בהצבעות דיגיטליות, ולזכות בגישה ישירה לתשואות – כל זאת בצורה בטוחה ונגישה. עם זאת, הוא גם מזהיר: נכון להיום, תשתית זיהוי המשתמשים בתחום עדיין אינה מספקת, ומהווה חסם משמעותי בפני אימוץ רחב.
גם המסורתיים רוצים להצטרף
בלאקרוק אינה לבדה במהלך הזה. שחקנים מסורתיים נוספים כמו ג'יי.פי מורגן, פרנקלין טמפלטון ו־State Street כבר החלו לבחון או להטמיע פתרונות טוקניזציה, בין אם במוצרים קיימים ובין אם כפיילוטים עתידיים. לאחרונה אף הכריזה חברת Calastone הלונדונית על שילוב תשתית של Fireblocks בפלטפורמה שלה – מה שיאפשר לכל מנהל נכסים להפוך קרן רגילה לקרן טוקניזציה בלחיצת כפתור.
המסקנה ברורה: שוק הפיננסים הממוסד לא רק מתעניין בטכנולוגיה הזו – הוא כבר פועל כדי לשלב אותה בליבת הפעילות.