קרן שוק הכסף הדיגיטלית של בלאקרוק, שנקראת BUIDL, נוספה השבוע גם לבלוקצ'יין של סולנה, כחלק מהאסטרטגיה של החברה להעמיק את מעורבותה בעולם הפיננסים המבוזרים.
מדובר במהלך שמתבצע כשנה לאחר השקת הקרן על גבי רשת את'ריום, ובזמן שהיא כבר זמינה לשימוש בשש רשתות נוספות, בהן Polygon, Arbitrum, Optimism ו-Aptos.
הקרן — ששמה המלא הוא BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund — נועדה לאפשר למשקיעים גישה למכשיר השקעה סולידי יחסית: שילוב של מזומן ואג"ח ממשלתיות קצרות טווח, אך בפורמט טוקניזציה, כלומר נכסים מסורתיים כמו מזומן ואג"ח מונפקים כטוקנים דיגיטליים הנסחרים על בלוקצ'יין — מה שמאפשר שקיפות, נזילות גבוהה והעברת בעלות מהירה.
לפי נתוני חברת סקורטייז, שמנהלת את ההנפקה הדיגיטלית של הקרן, BUIDL צברה מאז השקתה נכסים בשווי של 1.7 מיליארד דולר — והיא צפויה לעבור את רף 2 המיליארד כבר בתחילת אפריל.
הצמיחה הזו מתבצעת למרות שרוב המשקיעים עדיין מעדיפים ערוצים מסורתיים. אך עבור גופים מוסדיים, היתרונות המבניים של טוקניזציה מתחילים להיות משמעותיים.
62 ארנקים בלבד מחזיקים בקרן – נכון לעכשיו
על אף ההתרחבות הגיאוגרפית והטכנולוגית, השימוש בקרן נותר מוגבל מאוד מבחינת מספר המשתמשים. לפי נתוני rwa.xyz, רק 62 ארנקים דיגיטליים מחזיקים כיום בטוקנים של הקרן. נתון זה מדגיש את הפער הקיים בין העניין הגובר של גופי השקעה מוסדיים לבין האימוץ בפועל בקרב ציבור רחב יותר של משתמשים.
קרלוס דומינגו, מנכ"ל סקורטייז, התייחס לכך באמירה שמדגישה את הפוטנציאל של התחום: "בשנה מאז השקת הקרן ראינו גידול עקבי בביקוש לנכסים ריאליים ממוקדי בלוקצ'יין. הבחירה בסולנה כשלב הבא נובעת מהיתרונות של הרשת — מהירות, גמישות ועלויות נמוכות — שהופכים אותה לאטרקטיבית במיוחד עבור מוסדות."
בפועל, השוק עדיין בשלבי ניסוי בכל הנוגע לשימוש בטוקניזציה של קרנות נזילות. השאלה היא האם המגבלות הרגולטוריות יאפשרו הרחבה של הגישה גם למשקיעים פרטיים.
שוק האג"ח המוצפן צובר תאוצה
BUIDL היא אמנם אחת מהקרנות הבולטות בתחום, אך היא אינה לבד. קרנות נוספות פועלות בזירה — ביניהן הקרן של פרנקלין טמפלטון (Franklin Templeton), אחת מחברות ניהול הנכסים הוותיקות בארה"ב, שמנהלת מעל 1.5 טריליון דולר עבור לקוחות מוסדיים ופרטיים ברחבי העולם. הקרן שלהם, המונפקת על גבי בלוקצ'יין, כוללת כיום 558 בעלי טוקנים, וקרן חדשה בשם YLDS שהושקה לאחרונה על ידי Figure Markets, ומציעה מטבע יציב עם נשיאת ריבית.
נתוני rwa.xyz מראים שהשוק כולו צומח במהירות: בשנה האחרונה הוכפל שווי השוק של תחום האג"ח המוצפנות כמעט פי שישה, כשהוא חוצה לאחרונה את רף 5 מיליארד הדולר. העלייה נובעת הן מגידול בהנפקות חדשות והן מהצטרפות גופים מוסדיים, שמחפשים תשתית מסחר גמישה יותר מהמערכת הפיננסית הקלאסית.
מדובר בתופעה גלובלית ולא רק מקומית: גם באירופה ובאסיה מוקמות קרנות דומות. ככל שמספר הספקים והפתרונות יגדל — כך תיבחן גם יציבות התחום.
מסחר רציף, שקיפות גבוהה ופוטנציאל מוסדי
היתרון המרכזי של קרנות דוגמת BUIDL טמון בשילוב שבין מבנה השקעה מסורתי לבין תשתית טכנולוגית מודרנית. במקום לפעול רק בשעות המסחר הרשמיות, כמו בקרנות שוק כספים רגילות, הקרן מאפשרת מסחר והעברה גם בשעות לא שגרתיות — בזכות היותה מונפקת על גבי בלוקצ'יין. תוסיפו לכך שקיפות מלאה של נתוני ההחזקות והעברות בזמן אמת, ותקבלו מוצר שנועד להתאים לצרכים המודרניים של מוסדות פיננסיים.
עם נוכחות הולכת ומתרחבת של שמות גדולים בתחום — ובראשם בלאקרוק — נדמה כי טוקניזציה של נכסים ריאליים, ובפרט אג"ח ממשלתיות, מתבססת כאחד הנתיבים המרכזיים שדרכם שוק ההון הוותיק פוגש את החדשנות של עולם הקריפטו.
אם הפיילוט הזה יוכיח עצמו בשטח, אין סיבה שגופי ענק נוספים לא ייכנסו לתחום. המבחן האמיתי יהיה ביכולת של המערכת לעמוד בנפחים גדולים לאורך זמן.