ב-24 במרץ, ממשלת בוטאן העבירה ביטקוין בשווי 63 מיליון דולר לשלושה ארנקים שונים – מהלך שמצטרף לשורת פעולות פיננסיות שביצעה בשנה האחרונה במסגרת אסטרטגיה שקטה אך שאפתנית. הנתונים, שזוהו ונותחו על ידי Onchain Lens על בסיס מערכת Arkham Intelligence, מצביעים על חלוקה מכוונת של נכסי הקריפטו של המדינה, ייתכן כחלק ממדיניות גידור או פיזור סיכונים.
אחד מהארנקים שאליהם הועברו הכספים מחזיק כיום ב-600 ביטקוין – סכום המוערך בכ-53 מיליון דולר. עם זאת, הארנק הראשי של המדינה, המשויך לזרוע ההשקעות הממשלתית Druk Holdings, ממשיך לשאת את נטל ההשקעה העיקרי: כ-889.9 מיליון דולר, שכמעט כולם מוחזקים בביטקוין.
מה שמייחד את בוטאן הוא לא רק היקף האחזקות, אלא גם הדרך. מאז 2019, המדינה עושה שימוש בתשתיות האנרגיה הירוקה שלה – בעיקר חשמל הידרואלקטרי – לכריית ביטקוין. המודל הזה, שנשמע כמעט תיאורטי כשהושק, מוכיח את עצמו היום בעידן של שווקים תנודתיים וחיפוש אחר אלטרנטיבות ריבוניות לשמירה על ערך.
יותר משליש מהתמ"ג הלאומי מוצמד למטבעות דיגיטליים
לפי הערכות עדכניות, שווי אחזקות הקריפטו של בוטאן מוערך בכ-30.7% מהתוצר המקומי הגולמי שלה, שהסתכם ב-2.9 מיליארד דולר בשנת 2023. במילים אחרות, כמעט שליש מהכלכלה הבוטאנית, במונחים פיננסיים, נשען כיום על המטבעות הדיגיטליים – בראשם הביטקוין.
אבל המדינה אינה מסתפקת בביטקוין בלבד. מבט מעמיק על תוכן הארנק של Druk Holdings מגלה גיוון מסוים: איתריום בשווי של כ-335 אלף דולר, לצד אחזקות קטנות יותר במטבעות כמו LinqAI, Phil ו-Apu Apustaja. אמנם מדובר בסכומים זניחים יחסית לשווי הביטקוין, אך עצם קיומם עשוי להעיד על מדיניות ניסוי והתנסות במודלים של מטבעות עתידיים.
העברה קודמת שבוצעה באוקטובר 2024 – אז נשלחו ביטקוין בשווי 66 מיליון דולר לבורסת בינאנס – מחזקת את ההשערה שבוטאן בוחנת באופן שוטף את האפשרויות הגלומות בניהול דינמי של עתודות דיגיטליות. העברות קטנות נוספות שנעשו במהלך החודשים האחרונים תומכות במגמה זו.
מאסטרטגיה ממשלתית – ליוזמות אזוריות: הקריפטו מתפשט בתוך בוטאן
מה שמעניין במיוחד הוא שבוטאן לא עוצרת ברמה הפדרלית. בינואר 2025, הכריזה גלטפו – אזור מנהלי מיוחד בדרום המדינה – על כוונתה לשלב נכסים דיגיטליים ברזרבות האסטרטגיות המקומיות. מדובר במהלך חסר תקדים במונחים של מדיניות מוניציפלית, שמעיד על הפנמה רחבה של חשיבות הקריפטו ככלי כלכלי ארוך טווח, גם מחוץ לבירה.
בוטאן מצטרפת בכך לשורה של מדינות וטריטוריות שבוחנות תפקוד חדש של ביטקוין – לא כמכשיר השקעה בלבד, אלא כרכיב מבני בתיקי הרזרבה הלאומיים. אל סלבדור, לדוגמה, רשמה שווי עתודות של 100 מיליון דולר בנובמבר 2024, בעוד ממשלת ארצות הברית מחזיקה ביותר מ-17 מיליארד דולר בביטקוין. גם מדינות בארצות הברית, דוגמת טקסס ואריזונה, נעות באיטיות אך בהתמדה לקראת אימוץ רגולטורי של רזרבות ביטקוין.
עבור בוטאן, מדובר לא רק בבחירה פיננסית – אלא בהצהרה פוליטית. מדינה קטנה, מבודדת יחסית, שמבקשת לנצל יתרונות מבניים כדי לייצר עתיד כלכלי יציב ובלתי תלוי. ככל הנראה, זוהי רק ההתחלה.