תמונה ראשית: תמונה להמחשה בלבד – מנכ"ל ה"פייננשל טיימס" ג'ון רידינג והעורך ליאונל ברבר מצלצלים בפעמון הסיום בבורסת ניו יורק ב-30 באפריל 2013, ניו יורק סיטי. (צילום: דריו קנטאטורה / NYSE יורונקסט) | קרדיט: Financial Times, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
חברת Circle, העומדת מאחורי המטבע היציב USDC, מתכננת להפוך לציבורית ולהיסחר בבורסת ניו יורק תחת הסימבול CRCL — זאת לפי טופס S-1 שהוגש לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) ב-1 באפריל.
המהלך מסמן ניסיון שני של החברה להגיע לבורסה, לאחר שמיזוג SPAC שתוכנן ב-2021 בוטל לבסוף (SPAC — חברת רכישה למטרות מיוחדות, שמגייסת הון בבורסה כדי להתמזג עם חברה פרטית ולהכניס אותה לשוק הציבורי מבלי לעבור את תהליך ההנפקה המסורתי).
הפעם, התזמון שונה: החברה מציגה הכנסות שיא לצד שיפור ברווחיות לעומת ההפסדים החריפים של 2022, אם כי גם לא מעט סימני שאלה.
סירקל מייצגת כיום את אחד הקולות הבולטים בתעשיית הסטייבלקוינס, עם מטבע שנמצא בשימוש נרחב בבורסות קריפטו, בפרוטוקולים מבוזרים ובתשתיות תשלומים מתקדמות. בשנים האחרונות הפכה החברה לא רק למנפיקה של מטבע דיגיטלי, אלא גם לשחקן מוניטרי שמעורר עניין מצד רגולטורים, משקיעים ומוסדות פיננסיים מסורתיים. כעת, עם כוונה להיסחר בבורסה, היא מבקשת להפוך את ההשפעה הזו להון של ממש.
רווחיות נשחקת למרות קפיצה בהכנסות: המספרים שמאחורי ההנפקה
מהנתונים המופיעים בתשקיף עולה תמונה מורכבת: בשנת 2024 הכנסות סירקל הסתכמו ב-1.67 מיליארד דולר, עלייה של 16% לעומת השנה הקודמת. עם זאת, הרווח הנקי של החברה ירד בחדות ל-155.6 מיליון דולר — ירידה של כ-42% בהשוואה לשנת 2023. מדובר באינדיקציה לכך שהחברה מתקשה לשמר רווחיות גבוהה, גם כשהכנסותיה עולות.
אחת הסיבות המרכזיות לכך, לפי ניתוחים בתעשייה, היא ההוצאה הכבדה על שותפות ההפצה המרכזית של USDC – פלטפורמת קויינבייס. ב-2024 לבדה שילמה סירקל לקויינבייס סכום עצום של 908 מיליון דולר, סכום שלפי מנכ"ל Agora ניק ואן אק, מעיד על כך שקויינבייס היא זו שמפיקה את הערך הכלכלי המשמעותי ביותר מה-USDC – ולא סירקל עצמה.
עוד עולה מהדו"ח כי עיקר ההכנסות של החברה נובעות מהשקעות רזרבות המטבע היציב שלה – כמעט כולן באג"ח ממשלת ארה"ב. בכך, סירקל בעצם מתפקדת כגוף פיננסי שמרוויח מריבית, ולא בהכרח כחברת טכנולוגיה קריפטוגרפית.
רגולציה, שווקים חדשים ונסיונות עבר: המאבק להפוך לציבורית
הנפקת סירקל משתלבת במהלך רחב יותר שמתרחש בשוק הקריפטו: חברות מובילות בתחום מנסות לעבור למעמד ציבורי ולבסס את עצמן כשחקניות לגיטימיות גם מחוץ לאקו-סיסטם הקריפטוגרפי. בינואר 2024 הגישה החברה טיוטה חסויה ל-SEC, וכעת היא יוצאת לדרך באופן פומבי — כשהיא מצוידת לא רק בנתונים פיננסיים מעודכנים, אלא גם באסטרטגיה גלובלית שממקדת אותה כגוף ממושמע רגולטורית.
באופן סמלי כמעט, שבוע בלבד לפני הגשת התשקיף הפומבי, סירקל הפכה לחברת הסטייבלקוינס הראשונה בעולם שקיבלה אישור רגולטורי רשמי ביפן. יום לאחר מכן כבר החלה להפיץ את USDC בבורסת SBI VC המקומית. מדובר בצעד שמשקף גישה ממושמעת וממוקדת לעמידה בתקינה — גישה שיכולה לשפר את הסיכויים שלה בקרב משקיעים מוסדיים אמריקאים.
USDC הוא המטבע היציב השני בגודלו בשוק, עם שווי שוק של מעל 60 מיליארד דולר, לפי נתוני CoinGecko. בראש הקטגוריה ממשיך להוביל Tether עם שווי של כ-144 מיליארד דולר. האם הנפקה מוצלחת תהפוך את סירקל למובילה גם במעמד הציבורי שלה? בינתיים, היא כבר הצליחה לפתוח דלתות שהיה נדמה שרק בנקים מסוגלים לעבור דרכן.