אילון מאסק, יזם הטכנולוגיה ואחד האנשים המשפיעים ביותר בזירה הגלובלית, שוב מעורר סערה פוליטית וכלכלית: בסוף השבוע הודיע כי הוא מקים מפלגה פוליטית חדשה בשם "מפלגת אמריקה". אלא שמעבר להיבט הפוליטי, מאסק הצהיר כי המפלגה תאמץ את ביטקוין כחלק מהאג'נדה הכלכלית שלה – אמירה שמעמיקה את הקשר ההיסטורי בינו לבין עולם המטבעות הדיגיטליים. מבחינתו, מדובר בתגובה למציאות שבה, לדבריו, מטבעות ממשלתיים כמו הדולר איבדו רלוונטיות.
מאסק וביטקוין: מערכת יחסים של עליות וירידות
הקשר של מאסק לעולם הקריפטו אינו חדש. כבר בשנת 2021 הוביל את טסלה לרכישת ביטקוין בשווי 1.5 מיליארד דולר, מהלך שהפך אותה לאחת מהחברות הציבוריות הראשונות בעולם שהחזיקו את המטבע כחלק מהמאזן שלה. כיום מחזיקה טסלה כ-11,509 ביטקוין, בשווי מוערך של 1.26 מיליארד דולר – מה שממקם אותה במקום התשיעי ברשימת החברות הציבוריות המחזיקות בביטקוין.
לצד הביטקוין, מאסק הפך גם לתומך מרכזי בדוג'קוין, מטבע דיגיטלי שהתחיל כבדיחה אינטרנטית, אך צבר פופולריות והפך לכלי תשלום מבוזר בעל קהילה רחבה. עם זאת, עמדתו של מאסק כלפיו לא הייתה תמיד עקבית. כך למשל, בשנת 2024, כאשר דן באפשרויות התשלום על מאדים, הוא סירב תחילה לאמץ את רשת הביטקוין בשל מגבלות הקצב שלה. רק בהמשך הציע את Lightning Network – שכבת פתרון שנועדה להאיץ עסקאות ביטקוין, כחלופה אפשרית שתאפשר לעקוף את מגבלת הזמן של עסקאות.
עימות חזיתי עם טראמפ
המהלך הפוליטי של מאסק מגיע על רקע סכסוך מתמשך עם הנשיא דונלד טראמפ. מאסק ביקר בחריפות את "חוק החשבון היפה הגדול" של טראמפ, שלטענתו יגדיל את החוב הלאומי של ארצות הברית ביותר מ-3 טריליון דולר בעשור הקרוב ויפגע בכלכלה האמריקאית. מאסק טען כי מדובר בצעד הרסני שימחק מיליוני משרות, ואף לגלג על יוזמת ה-DOGE של טראמפ – תוכנית לצמצום החוב הלאומי – כשהצביע על הסתירה בין ההבטחות לבין התוצאה הכלכלית הצפויה.
הכרזתו על הקמת מפלגת אמריקה הגיעה לאחר סקר שערך בטוויטר, בו הצביעו מעל 1.24 מיליון איש, כשכמעט שני שלישים מהם תמכו במהלך. טראמפ, מצידו, לא נשאר אדיש: לדבריו, הקמת מפלגה שלישית עלולה לפצל את קולות הימין בבחירות אמצע הקדנציה ב-2026 ולפגוע בסיכוייו לשמר שליטה רפובליקנית בקונגרס.
ביטקוין כעמדה פוליטית
מעבר למאבק הפוליטי, אימוץ הביטקוין על ידי מפלגה פוליטית אמריקאית מהווה חידוש משמעותי בנוף הציבורי. סמסון מו, מייסד Jan3 – חברה המתמקדת בקידום ביטקוין כמטבע רשמי במדינות ובערים – טען כי מהלך כזה עשוי להעניק למאסק יתרון מול טראמפ ולהבליט את חזונו הטכנולוגי-כלכלי. לדבריו, אם טסלה תחזור לקבל תשלומים בביטקוין ואם SpaceX תציע הנחות למשלמים בקריפטו – זה עשוי לייצר אפקט תודעתי רחב היקף, גם מחוץ לקהילת הקריפטו.
המהלך של מאסק, גם אם ייתקל בהתנגדויות פוליטיות, מדגיש את מקומו ההולך וגדל של עולם הקריפטו בשיח הציבורי והפוליטי. ככל שיזמים ומשקיעים ממשיכים לדחוף קדימה את גבולות החדשנות, נראה כי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים ממשיכים לבסס את מעמדם ככלים משמעותיים בכלכלה הגלובלית של השנים הבאות.