דיוויד קגל, עורך דין לשעבר בן 86 מקליפורניה, הורשע לאחר שהודה בניהול תרמית פונזי בתחום הקריפטו, ונגזר עליו עונש של חמש שנות מאסר על תנאי ותשלום פיצויים בגובה כ-14 מיליון דולר לנפגעים. גזר הדין ניתן על ידי השופטת גלוריה נבארו מבית המשפט הפדרלי בלאס וגאס, ב-8 באוקטובר.
קגל, נמצא כעת תחת טיפול הוספיס במוסד גריאטרי בלאס וגאס, שם הוא צפוי לרצות את תקופת המאסר על תנאי שלו, אלא אם יעזוב את המקום – במקרה כזה הוא יהיה חייב לעטות מכשיר ניטור. למרות חומרת ההונאה והיקפה, התובעים הסתפקו בעונש קל יחסית בשל גילו המתקדם ומצבו הבריאותי.
איך פעלו הרמאים?
לפי כתבי האישום שהוגשו נגדו, קגל ושני שותפיו, דיוויד ספרון ווינסנט מזוטה, פעלו בשיטה מחושבת ומרובת שלבים במטרה לרמות קורבנות בין דצמבר 2017 ליוני 2022. הם פיתו אותם להשקיע בתוכנית מסחר רובוטית בקריפטו, שהבטיחה תשואות גבוהות וללא כל סיכון. במציאות, לא היה כלום – חוץ מהרווח שהם כמובן גרפו לכיסם.
כדי לבסס את האמון בקרב הקורבנות, קגל השתמש בנייר המכתבים הרשמי של משרד עורכי הדין שלו וכתב באמצעותו מכתבים שהועברו למשקיעים. המסמכים הרשמיים הללו שידרו אמינות ויוקרה, והמשקיעים האמינו כי מדובר בעסקה בטוחה ורווחית. "השתמשנו במכתבים האלה כדי לשכנע אנשים שהם הולכים לעשות את עסקת חייהם", אמרו התובעים.
הבטחה של תשואה דמיונית תוך 30 יום
בתוך מכתבים אלו, קגל התחייב להשקעה שתניב רווחים של בין 20% ל-100% תוך 30 יום בלבד. כן, קראתם נכון – תשואה דמיונית לחלוטין, תוך זמן קצר במיוחד, וללא כל סיכון. העובדה שאנשים האמינו להבטחות האלו אולי נראית מפתיעה, אבל נייר מכתבים של עורך דין ותואר רשמי בהחלט עושים את העבודה.
ביטקוין שלא היה ולא נברא
בינואר 2018, קגל טען שיש ברשותו 1,000 ביטקוין בשווי של כ-11 מיליון דולר, המוחזקים בנאמנות כדי להבטיח את ההשקעות. הוא גם טען כי הוא עצמו השקיע בעבר בקריפטו, זאת במטרה להוכיח את אמינותו ולבסס את האמון בקרב המשקיעים. בפועל, לא היה שום ביטקוין בנאמנות ולא הייתה כל השקעה קודמת – הכל היה חלק ממסכת ההונאה.
בעוד קגל הודה בהונאה וקיבל את עונשו, שני שותפיו, דיוויד ספרון ווינסנט מזוטה, טענו לחפותם וממתינים כעת למשפטם, שיתקיים באפריל הקרוב בבית המשפט הפדרלי בלוס אנג'לס. השניים טוענים כי לא היו מעורבים בתרמית וכי מדובר בהבנה שגויה של התובע.
עורך דין – אבל ללא רישיון
למעשה, כבר לפני כשנה נשללה רישיון עריכת הדין של קגל לצמיתות על ידי בית המשפט העליון של קליפורניה, זאת לאחר שהודה כי לא השיב כספים ללקוחותיו. מדובר ברישיון שכבר הושעה פעמיים בעבר – בשנת 1997 ובשנת 2012, בשל עבירות שונות.
המקרה של קגל הוא דוגמה נוספת לכמה רחוק אנשים ילכו כדי לנצל את הבום של הקריפטו. בין אם מדובר בעו"ד מזדקן שמנסה לעשות כסף קל על גבם של משקיעים תמימים, או בשותפים שמחכים לראות מה יעלה בגורלם בבית המשפט – אין ספק שמקרים כמו זה משאירים את חותמם על עולם הקריפטו, ודווקא בגלל זה חשוב להיזהר ולהיות ערניים.