רגולציה חדשה באופק: אישור מוקדם? לא תמיד חובה
רשות ניירות הערך המלזית (Securities Commission Malaysia) מבקשת את עמדת הציבור לגבי הצעה רגולטורית שעשויה לשנות באופן מהותי את האופן שבו בורסות קריפטו במדינה פועלות כיום. על פי טיוטת ההצעה שפורסמה השבוע, הרשות שוקלת לאפשר לבורסות דיגיטליות לרשום מטבעות מסוימים למסחר – מבלי שיידרשו לעבור תהליך אישור מוקדם, כפי שמקובל כיום.
במקום מודל של רגולציה ישירה לכל מטבע ומטבע, ההצעה מבקשת להעביר את נטל ההחלטה – ואת האחריות המשפטית והתפעולית – אל מפעילי הבורסות עצמם. הם יהיו אלה שיצטרכו לבדוק אם המטבע עומד בשורת קריטריונים מחייבים: בין השאר, ביצוע ביקורת אבטחת מידע מקיפה עם תוצאות פומביות, ונוכחות של לפחות שנה במסחר פעיל בפלטפורמות שעומדות בתקן של כוח המשימה הבינלאומי למאבק בהלבנת הון (FATF).
הכוונה, כפי שנוסחה על ידי הרשות, היא "להאיץ את מהירות הכניסה לשוק, להרחיב את היצע המוצרים ולהגביר את רמת האחריות של מפעילי הבורסות." במילים אחרות: להפוך את שוק הקריפטו המלזי לגמיש ותחרותי יותר – אך בלי לוותר על גבולות ברורים של אחריות מקצועית.
מה עם מטבעות מסוכנים? שם דווקא מהדקים את הרסן
לצד ההצעה להקל על רישום נכסים, הרשות פונה לתעשייה גם בשאלות מורכבות יותר – האם מטבעות "בעייתיים" צריכים בכלל להיכלל ברשימות המסחר.
בראשם: מטבעות עם דגש על אנונימיות, דוגמת Monero, אשר לטענת הרשות "עשויים למשוך גורמים המעורבים בפעילות בלתי חוקית, ובכך להגביר את הסיכון להלבנת הון ומימון טרור".
גם מטבעות המבוססים על טרנדים מהאינטרנט – אותם Memecoins תנודתיים – נמצאים תחת סימן שאלה. ולצידם, גם טוקנים מסוג Utility חדשים עם ביקוש נמוך, שמעלים חששות של סיכון מוגבר למשקיעים.
יותר שקיפות, יותר אחריות – גם מצד הבורסות עצמן
ואם זה נשמע כאילו הרגולטור רק מקל, צריך להסתכל גם על הצד השני של המשוואה: הדרישות מבורסות הקריפטו צפויות לגדול. לפי ההצעה, כל בורסה תצטרך להפריד בין כספי המשתמשים לבין התקציב שלה, לעמוד בדרישות פיננסיות חדשות ולהכין תוכנית פעולה למקרה של קריסה או גניבה.
כל בורסה גם תידרש למנות אחראי בכיר, שגר במלזיה, שיהיה ממונה ישירות על ניהול הארנקים הדיגיטליים. ואם הבורסה מחזיקה נכסים עבור המשתמשים, היא תצטרך להירשם כגוף משמר נכסים (Custodian) או להשתמש בשירות חיצוני מאושר.
המהלך המלזי הוא דוגמה עדכנית למגמה עולמית הולכת ומתגבשת: ניסיון לאזן בין חדשנות טכנולוגית לבין שמירה על יציבות פיננסית והגנה על הציבור. שוק הקריפטו ממשיך לצמוח ולהתפתח, אך ככל שהוא מבשיל, כך עולה גם הצורך ברגולציה שמבינה את התחום לעומק – לא רק כמקור לסיכון, אלא גם כהזדמנות. אם מלזיה תצליח ליישם את המודל שהיא מציעה כעת, היא עשויה להפוך לדוגמה למדינות אחרות המחפשות דרך לאפשר צמיחה בתחום – מבלי לאבד שליטה.